Brrr… het worden koude dagen. Wat past daar beter bij dan een stevige stamppot? Het recept voor deze aardappel-kool stamppot komt uit Andorra, waar het gerecht ‘Trinxat’ heet. Het is niet zomaar een stamppot, maar een stamppot die je bakt in de pan. 

Het recept komt van de website Vinissima.nl van Ingrid Larmoyeur, waar je een uitgebreide uitleg vindt over dit gerecht. Met slechts 3 hoofd-ingrediënten maak je makkelijk deze hartverwarmende stamppot met een lekker krokant korstje. En de wijn erbij?

Welke wijn bij aardappel-kool stamppot

Voor dit traditionele gerecht met kool en bacon kies je het beste een soepele fruitige Spaanse rode wijn. Denk aan een wijn uit Catalunya van garnatxa (= grenache), monastrell (= mourvèdre) of ull de llebre (= tempranillo). Eventueel zou een krachtige volle rosado (rosé) ook kunnen. Naast wijnen van de DO Catalunya kun je ook denken aan andere wijnen uit Catalonië, zoals de gebieden Penedès, Priorat, Terra Alta, Costers del Segre of Montsant.

Aardappel-kool stamppot, het recept

Ingrediënten:

(2 personen)

  • 3-4 middelgrote kruimige aardappelen (ca. 500gr)
  • 300-400gr kool, ik gebruikte spitskool, maar gebruik naar keuze bv savooiekool, witte kool of groene kool
  • 4 plakjes bacon of serranoham (voor garnering)
  • 75-100 gram spekreepjes
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1 prei, in ringetjes
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen peper

Stamppot aardappel-kool bereiding

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in water met zout en een scheutje olijfolie ca. 15 minuten tot ze gaar zijn.
  2. Haal eventuele lelijke buitenste bladeren van de kool af. Snijd de kool in vieren en verwijder de harde delen van de stronk. Snijd de parten in dunne repen en spoel af in een zeef onder koud water. Kook de koolrepen in ca. 8-10 minuten beetgaar.
  3. Bak de plakjes bacon of serranoham krokant (kan zonder olie) in een koekenpan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  4. Bak vervolgens de spekreepjes uit (kan zonder olie) in een koekenpan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  5. Fruit de knoflook zachtjes in een scheutje olijfolie in de pan waarin het spek is gebakken en voeg na een minuut de preiringetjes toe. Laat een minuut of 5 zachtjes meesudderen.
  6. Giet het water af van de aardappelen en de kool. Zorg dat het water echt goed is afgegoten! Anders wordt je stamppot te nat en kan je die later moeilijk in de pan bakken en omdraaien.
  7. Pureer of stamp de aardappelen met de koolreepjes. Geen water of melk toevoegen!
  8. Voeg de gefruite knoflook en prei toe en vermeng goed met de aardappel-kool puree. Niet stampen maar roeren.
  9. Voeg de uitgebakken spekreepjes toe en breng op smaak met zout en peper.
  10. Doe nog wat olijfolie in de pan van het spek. Schep de aardappel-kool puree (trinxat) in de pan en druk wat aan. Het moet op een grote tortilla lijken. Bak beide kanten goudbruin. Reken op 5-7 minuten baktijd per kant.
  11. Serveer met een plak uitgebakken spek.

Tips en variaties:

  • Je kunt de stamppot ook in serveerringen in de pan doen en in kleinere vormen per persoon serveren in plaats van in één grote pannenkoek. Voordeel: de trinxat-‘pannenkoekjes’ breken minder snel bij het omkeren of zakken minder snel uit en het ziet er op je bord decoratiever uit.
  • Vervang de kool door rucola, spinazie of chard (snijbiet). Als je nog wat prei toevoegt krijgt het gerecht meer smaak.
  • Experimenteer ook eens met toevoeging van kruiden of specerijen. Pimentón de la Vera bijvoorbeeld.

🍇🥂Geen enkel recept, wijn-spijs advies
of culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Ingrid is vinoloog, liquorist en wijndocent. Op Vinissima publiceert ze wereldse recepten met wijn-tips, cocktails en smakelijke wijnverhalen over vergeten druifjes. Bij het Wijninstituut geeft ze wijncursussen en workshops. Lees hier de recepten van Ingrid.

#Ingrid