Rotterdam is weer een fijn restaurant rijker. Aan de Bergse Rechter Rottekade (in het voormalige pand van restaurant Kitsch & Kunst) opent op 1 maart officieel een nieuw concept: Rebelz aan de Rotte. 

Rebelz aan de Rotte, lekker eten met een missie

Initiatiefnemers van Rebelz aan de Rotte zijn Karin Nijman en Klaasjan Krook die hiermee niet alleen een goed restaurant willen neerzetten, maar tegelijk een maatschappelijk doel nastreven. Rebelz aan de Rotte biedt namelijk een leerplek aan een aantal ex-gedetineerde vrouwen met als doel hen een betere kans op de arbeidsmarkt te bieden. Naast de vakkrachten gaan dagelijks twee dames in de keuken aan de slag en een in de bediening.

Rebelz aan de Rotte initiatiefnemers

Initiatiefnemers Karin Nijman en Klaasjan Krook

Licht en fris interieur

Hoewel het pand van Rebelz aan de Rotte van buiten nog altijd grauw en grijs oogt is het restaurant op de eerste verdieping heerlijk licht en fris. Een van de lange zijden van de ruimte bestaat vrijwel volledig uit glas waardoor een mooi uitzicht is op de Rotte en de roeiers die voorbij glijden. De vierkante houten tafeltjes zijn met wit linnen gedekt. Voor ons gezelschap is een aantal tafels aaneen geschoven en alvast voorzien van karaffen water met sinaasappelschijfjes en munt. Ook wat bakjes grote groene olijven met citroen in water. “Die mooie groene kleur van de olijven is behouden door een speciaal kalkproces”, vertelt chef Maher Al Sabbagh ons later.

rebelz aan de rotte interieur

Kunst van top tot teen

De vloer lijkt op die van een gymzaal. Dat sluit aan bij de filosofie van het restaurant, zo vertelt Arno Coenen, de ene helft van het kunstenaarsduo dat verantwoordelijk is voor de inrichting van Rebelz aan de Rotte. Samen met partner Iris Roskam tekende hij eerder voor het schilderachtige plafond van de Rotterdamse Markthal, de Hoorn des Overvloeds. Je moet hier het gevoel hebben dat je niet ‘zomaar’ een restaurant binnenkomt. Het is hier een ‘instituut voor verbetering’. Niet alleen voor de gedetineerden, maar juist en ook voor de gasten die hier binnenstappen. Je moet je direct beter voelen. Op de muren van Rebelz aan de Rotte zijn schilderingen aangebracht in zachte tinten. Die stellen, net als de bolvormige lampen, moleculen voor. Want bestaan we daar niet allemaal uit? Pijlen in groen, oranje en rood laten ons afvragen welke kant we op moeten gaan. Gelukkig zijn de meeste groen, wat wijst op voorspoed. “We zijn op de goede weg” aldus Klaasjan. “Dat is kenmerkend voor dit project. Alles gaat de goede kant op”.

Rebelz aan de Rotte kunstenaars

Kunstenaarsduo Arno Coenen en Iris Roskam tekenen voor het bijzondere interieur

Rebelz aan de Rotte: alles f**ing lekker

In de keuken van Rebelz aan de Rotte slaat de Syrische chefkok Maher Al Sabbath, tevens eigenaar van restaurant Marres Kitchen in Maastricht, de scepter. Er wordt gefluisterd dat chef Hans van Wolde van sterrenrestaurant Beluga als antwoord op de vraag waar hij het liefst eet zei: “Bij Maher, want daar is alles fu**ing lekker”. Dat kunnen we beamen want de lunch is geweldig. We krijgen enkele voor- hoofd- en nagerechten geserveerd die stuk voor stuk bijzonder lekker zijn! De keuken is Mediterraan met Levantijnse invloeden. De Levant betekent letterlijk ‘het land waar de zon opkomt, het Morgenland’ en beslaat het oostelijk deel van het Middellandse zee gebied. Syrië, Jordanië. Libanon en Israël maken daar deel van uit. Als aperitief wordt een eigen merk bier geserveerd: Rebelz Astli. Astli betekent oer; die naam komt van de Syrische claim dat zij ooit het allereerste bier hebben gebrouwen. Als huiswijn worden een frisse Chardonnay en soepele Sangiovese uit Apulië, Zuid-Italië geschonken. Daarnaast staan er op de wijnkaart van Rebelz aan de Rotte drie mousserende en vijf witte en vijf rode wijnen. “Niets te uitgebreid, wel alles goed, dat is ons streven”, aldus Klaasjan.

Rebelz aan de Rotte chef

Chef Maher Al Sabbagh verrast ons met zijn heerlijke gerechtjes

Mutabal, met o.a. gegrilde rode paprika, kikkererwten, gedroogde babytuinboontjes, yoghurt en olijfolie

Mutabal, met o.a. gegrilde rode paprika, kikkererwten, gedroogde babytuinboontjes, yoghurt en olijfolie

 

Mutabal, met o.a. gegrilde rode paprika, kikkererwten, gedroogde babytuinboontjes, yoghurt en olijfolie

Mutabal, met o.a. gegrilde rode paprika, kikkererwten, gedroogde babytuinboontjes, yoghurt en olijfolie

Kalfsvlees in witte wijn met aubergine en basilicum

Kalfsvlees in witte wijn met aubergine en basilicum

Een frisse salade bij het kalfsvlees

Een frisse salade bij het kalfsvlees

Coscia d'Antra: gekonfijte eend uit de oven met krieltjes, bloedsinaasappel, balsamico, rucola en venkelzaad

Coscia d’Antra: gekonfijte eend uit de oven met krieltjes, bloedsinaasappel, balsamico, rucola en venkelzaad

Vongole met spaghetti Rebelz aan de Rotte

Vongole, lekker ziltig,  met perfect gegaarde pasta

Rebelz aan de Rotte: Labneh: hangop met honing, vanille, noten en bosvruchten. Daarachter in rode wijn gestoofde vijgen met vanille en room. Wow!

Labneh: hangop met honing, vanille, noten en bosvruchten. Daarachter in rode wijn gestoofde vijgen met vanille en room. Wow!

Rebelz aan de Rotte citroentaart

Citroentaart, met een heerlijke, niet zoete bodem en een heel frisse citruslaag

We kunnen geen pap meer zeggen. Het was genieten met een grote G bij Rebelz aan de Rotte. Nog even dit: een aantal gerechten kan naar keuze als Mezze of als voor- of hoofdgerecht worden besteld.
En…aan een terras voor Rebelz aan de Rotte aan het water wordt gewerkt… Ik kan niet wachten!

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Ga hier naar de website van Rebelz aan de Rotte
Kunstenaarsduo Arno Coenen en Iris Roskam
Restaurant van chef Maher Al Sabbagh Marres Kitchen
Stichting Back on Trek