Zwitserse kaas. Eet jij dat ook hoofdzakelijk in de winter? Kaasfondue… raclette… Maar weet je dat Zwitserse kaas op de barbecue ook heel lekker is? En je kunt er zo goed mee combineren! Met de gerechtjes, maar ook met de wijnen. Een paar lekkere tips geef ik je hier.

De mooiste Zwitserse weiden

Emmi maakt een heel mooie raclettekaas. Ken je dat? Raclettekaas? Dat is een kaas met een verhaal. In de zomer brengen de Zwitserse boeren hun koeien hoog de bergen op. Daar is de lucht heel zuiver en de weiden zijn voorzien van het mooiste gras, gemengd met honderden kruiden. Dat proef je  terug in de kaas. Vroeger ging die tocht naar boven een stuk primitiever dan nu. Op een open vuurtje bereidden de boeren hun avondmaal. Ze verwarmden hun kaas erboven en schraapten de gesmolten kaas eraf: ‘racler’ is Frans voor ‘schrapen‘. Tegenwoordig is het voor ons een stuk makkelijker: bij de supermarkt koop je kant-en-klare plakjes raclettekaas. Maar om het toch een beetje authentiek te houden koop je je raclettekaas natuurlijk bij je eigen kaasboer(-in). Die hem op verzoek speciaal voor jou in plakjes snijdt!

Raclette

Welke wijn drink je bij raclette op de BBQ?

Kaas kan best zwaar vallen, zeker als hij warm geserveerd wordt. Kies bij kaas van de barbeclette dus een frisse, lichte wijn. Leuke wijnen zijn bijvoorbeeld een Sauvignon de Touraine, een frisse, verkwikkende wijn met citrus en granny smith appel. Een frisse, niet te zware rosé zoals die van Domaine Clavel (JouwWijnvrienduit Pic Saint-Loup (Languedoc-Roussillon) of de bekende AIX rosé kan er ook heel mooi bij zijn.  Tot slot, als je voor rood kiest, denk dan aan een iets gekoelde, niet te zware Pinot Noir.

Speciale pannetjes voor raclette op de BBQ

De speciale raclettepannetjes voor op de barbecue die BOSKA Holland heeft ontworpen zijn supermakkelijk en je kaas blijft er niet op plakken. Je kunt ze online kopen bij Bol.com, of vraag ernaar bij je kaasspecialist! Dan kun je gelijk de raclettekaas meenemen!

BarbecletteKaasBoska

En dan nu…… een paar zomerse raclette ideetjes!

Barbeclette traditionale: op zijn Zwitsers

  • Fruit wat fijngesneden uitjes in je pannetje
  • Doe er wat dunne schijfjes aardappel bij en laat even bruinen
  • Dek af met een plakje raclettekaas dat je lekker laat smelten.
  • Schuif op je bordje en eet er wat augurkjes, zilveruitjes en charcuterie bij

Barbeclette op zijn Spaans

  • Leg een plakje serranoham in je pannetje
  • Doe daar wat plakjes groene olijven en Spaanse peper over (zaadlijsten van tevoren verwijderen)
  • Leg het plakje raclettekaas erover en laat het smelten
  • Eet er wat frisse salade bij (vooral nuttig als je veel Spaanse peper hebt gebruikt!)

Barbeclette op zijn Frans

  • Bak wat dun gesneden plakjes champignons in je pannetje
  • Bestrooi met tijm en rozemarijn
  • Dek af met een plakje raclettekaas
  • Als die is gesmolten: smullen!

Barbeclette op zijn Italiaans

  • Snijd een tomaat in dunne plakken en leg in je pannetje
  • Bedek met dunne plakjes zwarte olijven, oregano en gesnipperde verse basilicum
  • Leg er een plak raclettekaas op en laat smelten

Barbeclette op zijn Amerikaans

  • Bak wat rundergehakt en fijngesneden ui in je pannetje
  • Als dat gaar is doe je er een fijngesneden augurkje op
  • Dek af met een plakje raclettekaas dat je laat smelten
  • Dien op met ketchup en/of mosterd
  • Je ‘small mac’ is klaar!

Barbeclette op zijn Hollands

  • En wat wij Hollanders hebben met kaas….. een boterham ermee vooral! Maar wij zijn ook van de gemengde culturen. Dus…. leef je lekker uit en deel jouw barbeclette-recept met mij!

🍇🍷🍴Wil je geen enkele culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

#vegetarischrecept