Op de Culyperslunch 2015, een jaarlijks pers-evenement georganiseerd door Marcus Polman, maak ik kennis met de charmante Anne van Oppen en de Portugese producten die zij verkoopt.
Vooral zijn dat wijn en port, maar ook olijfolie en marmelade en diverse gedroogde vleeswaren. Op de aankondiging van de Culyperswebsite las ik al onderstaande info en ik werd nieuwsgierig:
‘Discover our story’
“Midden in het prachtige landschap van Porto ligt een unieke Quinta Agritoerisme, waar een klimaat heerst van verfijning en traditie. Tijdens een rondreis door Porto, zijn wij – bij toeval – gestrand op het complex van Quinta da Barroca, een prachtig – in leisteen en graniet – verbouwde boerderij met 15 hotelkamers en uitgebreide faciliteiten. Het hotel is paradijselijkgelegen in het overgangsgebied tussen de afgebakende wijngebieden “Douro“ en “Távora-Varosa” met uitgestrekte wijngaarden en oogstrelende bergen en dalen. Aan de voet ervan loopt “Rio Douro” dat Rivier van Goud betekent. Tijdens een gastvrij onthaal door de eigenaren en een uitgebreide rondleiding door de eindeloze olijf- en wijngaarden, zijn wij gefascineerd geraakt door de mooie olijfolie, vorstelijke port en hun prachtige wijnen en Spumantes. En hier ligt dan ook de oorsprong van het idee om Quinta da Barroca Nederland op te richten en de Nederlandse liefhebbers deelgenoot te maken van onze enorme passie voor de ambachtelijke Portugese producten.
Quinta da Barroca – WIJN
Het afgebakende gebied “Távora-Varosa” staat op de UNESCO World Heritage list. Het ligt in de wijnstreek Vinho Verde in het noorden van Portugal. De Atlantische Oceaan zorgt voor een gematigd klimaat met overvloedige regenval. De bodem staat voornamelijk uit graniet. De Barroca wijnen uit deze regio zijn allen DOC wijnen ofwel Denominaçao de Origem Controlada. Dit is de allerhoogste kwaliteitsaanduiding in Portugal waar buitengewoon strenge regels gelden. DOC is vergelijkbaar met de Franse Appellation Contrôlee, dat de plaats van herkomst garandeert en waarbij de bodem, het klimaat, de druivensoort en de diverse verplichtingen (minimale alcoholpercentage, maximale opbrengst per hectare, snoeimethode en vinificatievoorwaarden etc.) van belang zijn.
Quinta da Barroca – PORT
De streek Porto in het noordoosten van Portugal is sinds de 16e eeuw bekend door de productie van port. De helft van de druivenoogst wordt voor de productie van Port gebruikt, de andere helft voor de rode Douro wijnen. Rio Douro betekent “rivier van goud”. Het klimaat wordt beheerst door de bergen Marão en Montemuro, die de gaarden beschermen tegen zware regenval en winden. De winters zijn er mild, de zomers zeer heet. Alle portwijnen van Quinta da Barroca voldoen aan de EU-wetgeving en zijn gekenmerkt door een kwaliteits-stempel van het Instituto dos Vinhos Douro e Porto. Dit duidt aan dat de portwijnen van Quinta da Barroca van kwalitatief hoogwaardig niveau zijn.
Terras do Demo – SPARKLING
Agricultural Cooperative Tavora CRL, is producent van de Terras do Demo Sparkling wijnen en worden door Quinta da Barroca Nederland geïmporteerd. Deze coöperatie is eveneens gelegen in de afgebakende regio “Tavora-Városa” tussen de Douro en Dão. De unieke omstandigheden (zoals de granieten bodems die arm zijn aan kalksteen, de grote hoogten en het gematigde landklimaat) maken deze Unesco regio, op nationaal niveau, de meest ultieme streek voor de productie van kwalitatief hoogwaardige wijnen, Sparkling wijnen en Port. De Terras do Demo Spumantes zijn allen DOC wijnen ofwel Denominaçao de Origem Controlada. Dit is de allerhoogste kwaliteitsaanduiding waar in Portugal zeer strenge regels voor gelden en garandeert dan ook de hoge kwaliteit van deze sparkling wines.
Quinta da Barroca – OLIJFOLIE
De olijfgaarden van Quinta da Barroca bevinden zich in de werelderfgoed streek “Távora Varosa”. Olijfmakers dienen strikte richtlijnen te volgen ten aanzien van de “duurzaamheid”. Na de handmatige oogst worden de olijven zo snel mogelijk gewassen en lokaal gemalen tot een pasta. Deze pasta wordt vervolgens geperst met een krachtige centrifuge. De olijfolie van Quinta da Barroca is gekenmerkt met het keurmerk B.O.B. (= Beschermde Oorsprongsbenaming). Dit keurmerk garandeert niet alleen de herkomst van de olijfolie vanuit de Europese Unie, maar geeft ook aan dat de olijfolie voor 100% gemaakt is van olijven uit een beschermd gebied en van superieure kwaliteit is. De kwaliteit voldoet aan uiterst strenge voorwaarden waaronder een zuurgraad van minder dan 0,5%. Quinta da Barroca olijfolie heeft zelfs een zuurgraad van 0,39% en onderscheidt zich hiermee qua kwaliteit en smaak van andere olijfolie.
Quinta da Barroca – JAM
Quinta da Barroca heeft in het afgebakende gebied van de streek ‘Távora Varosa’ zijn eigen teelbedrijf waar groente en fruit van topkwaliteit op duurzame wijze worden verbouwd. Het fruit wordt met de hand geplukt en zorgvuldig voor de consumptie geselecteerd. Op ambachtelijke wijze wordt een gevarieerd assortiment aan jam geproduceerd op basis van traditionele recepturen. De jams van Quinta da Barroca onderscheiden zich van ‘gewone’ jams, door zijn hoogwaardige kwaliteit. De jams bestaan uit 60% fruit of groente en 40% (natuurlijke) suikers. De jam is overheerlijk bij een knapperige roombotercroissant, maar komt ook uitstekend tot zijn recht bij een nagerecht met (Franse) kaas. Bij een temperatuur van 6-10°C is de jam gedurende 18 maanden na productiedatum uitstekend houdbaar. Populairste smaken: peper, pompoen (met/zonder amandelen), kersen, appel, kiwi, paprika, meloen, aardbei, tomaat, wortel, pruimen, dadel, sinaasappel, peer, perzik, tuttifrutti, wild fruit, papaja en ananas.
Quinta da Barroca – HOTEL
Hotel Quinta da Barroca wordt omringd door de wijngaarden van de Naçarães-vallei en ligt op een schilderachtige locatie in het bergachtige platteland van Armamar. Het hoofdgebouw bestaat uit een restaurant met 15 villa’s met een superieure tweepersoonskamer, allen ingericht met een satelliet TV, minibar, luxe badkamer en eigen terras met een prachtig uitzicht over de vallei. Het hotel heeft een binnen- en buitenzwembad met sauna, tennisbaan en fietsen beschikbaar om de paradijselijke omgeving en de uitgestrekte wijn- en olijfgaarden te kunnen verkennen. Het ontbijt is luxe met zelfgemaakte jam en gebakken broodjes en versgeperste jus d’orange. En ‘s avonds kunt u bij de open haard genieten van een mooi glas wijn of één van de vele tongstrelende Portwijnen afkomstig van deze unieke Quinta.”
De proef op de som
Tja, dat klinkt allemaal geweldig! Als ik daar weer eens in de buurt ben dan weet ik wel waar ik slaap! Maar nu eerst eens wat wijnen proeven:
1) Vinho Branco, Douro DOC 2013
Malvasia Fina, Fernão Pires en Rabigato. Aromatische neus, bloemig, zacht kruidig. Idem in de mond. Lekker aperitief, bij gedroogde hammen, kalfsvlees, vele vissoorten.
2) Távora – Varosa DOC Rosé 2013
Tourigas en Tinto Barroca. Een heerlijk frisse rosé. Fruitrijk, droog en vol. Lekker als aperitief of, zoals wij ervan genoten, bij een stukje vlees op de BBQ en wat gewokte zomergroentetjes.
3)Távora – Varosa DOC, Reserva 2009
Touriga Franca, Touriga Nacional en Tinta Roriz. In de neus bessenfruit, kruidig met milde houttonen. Soepel (qua tannines) maar ook vol en lekker veel fruit.
4) Vinho Regional Terras de Cister. Vinho Tinto 2013
Deze wijn is een fieldblend. Dat wil zeggen dat de druiven worden geplukt zoals ze door elkaar in de wijngaard staan, diverse rassen door elkaar. De wijn heeft veel rood fruit, is kruidig, nootmuskaat, maar ook rozemarijn, tijm. Breed inzetbaar.
5) Douro DOC,2012 rood
Blend van Touriga Franca, Touriga Nacional en Tinto Cão. Lekker veel sap, fruit, jammy en fris.
5) Távora- Varosa DOC Terras do Demo Brut Rosé 2013
Touriga Nacional. Método Classico, dus gemaakt zoals champagne. Echt heel mooi! Aardbeien, frambozen, fris, droog, zachte verfrissende mousse. Geweldig aperitief, maar ook bij kalfsvlees, parelhoen en een kwarteltje (zoals wij vanavond hadden) een aanrader!
P.s.: de olijfolie van Quinta da Barroca heeft inmiddels ook een mooi plekje in mijn keuken bemachtigd:-).
LINKS:
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Quinta da Barroca Nederland B.V.
Contactpersoon: Anne M.L. van Oppen
Johan de Wittlaan 23
2012 PC Haarlem
Telefoon 06-19595173
Website quintadabarroca
Info over de Culiperslunch: www.nieuwharing.nl
Geef een reactie