Flessenpost! Twee Argentijnse wijnen vielen op de mat: de rode en witte ‘Que Guapo’ van Viña Las Perdices van importeur Damaro Wines. De rode wijn van dit stel werd recent door Proefschrift verkozen tot beste rode huiswijn van 2020 in de categorie café. Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig. Monique van Kruining* proefde ze.

Wijnhuis Las Perdices

Familiebedrijf Viña Las Perdices bevindt zich in Agrelo, een subgebied van de wijnregio Luján de Cuyo (in Mendoza). De wijngaarden liggen hier aan de voet van het Andesgebergte, op zo’n 1.000 meter boven de zeespiegel, op een bodem van leem op gravel. Overdag kunnen de temperaturen in het groeiseizoen flink oplopen, maar de nachten zijn koel en de winters koud. Met minder dan 300 mm per jaar is de regenval beperkt. Een bijzondere omgeving die de familie Muñoz kort maar krachtig (en een stuk poëtischer) weet samen te vatten: ‘We live in a kingdom composed of vines, family and work’.

Prijswinnaar Que Guapo rood 2017

De rode Que Guapo 2017 is een blend van 60% malbec, 20% syrah en 20% bonarda. Hij heeft een redelijk diepe kleur en ruikt naar rijp bosfruit en een vleug cacao. In de mond is hij aangenaam soepel, met aroma’s van bramen, blauwe bessen, cacao en een hint koffie. De wijn is vol van smaak en toch lekker doordrinkbaar, met milde tannines en een zachte afdronk. Breed inzetbare wijn, van glas op zich tot begeleider van zeer diverse (vlees)gerechten.

Que-Guapo fles

Que Guapo wit 2019

Viña Las Perdices maakt ook een witte Que Guapo: een blend van 50% chardonnay, 35% viognier en 15% torrontés. Dit blijkt een lekker sappige, toegankelijke witte wijn te zijn met vriendelijke zuren, veel fruitigheid (peer, appel en meloen) en wat florale tonen. Fijne allemansvriend voor op het terras, bij de borrel of bij tapas.

Over de Huiswijncompetitie 2020

De Proefschrift Nationale Huiswijncompetitie richt zich op witte en rode huiswijnen in drie categorieën horecagelegenheden: café, brasserie en middenklasse restaurant. De winnende wijnen moeten ‘een aantrekkelijk vineus visitekaartje’ zijn: een lekker glas wijn voor een prettige prijs. Que Guapo is de winnende rode huiswijn van Bar Mendoza in Rotterdam (op de kaart voor 4,80 per glas / 24,- per fles).

Importeur: Damaro Wines

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!