Van cocktails tot desserts – ontdek de magie van PX tijdens de feestdagen! Wat is een betere manier om in de feeststemming te komen dan met sherry! Sherry leent zich maar al te graag voor wijn-spijs pairings en cocktails. Zo ook de zoetste stijl: Pedro Ximénez!

Het bouquet van de sherry die gemaakt wordt met de pedro ximénez druif is heerlijk zoet en doet denken aan gedroogde zuidvruchten zoals rozijnen, vijgen en dadels. Vergezeld met aroma’s van honing, druiven siroop, jam en gekonfijt fruit. Tegelijkertijd doet het ook denken aan versgemalen koffie, donkere chocolade, cacao en zoethout.

Speciaal voor jou heeft sherry.wine 3 heerlijke cocktailrecepten en wijn-spijs pairings onder elkaar gezet, dus laat je inspireren!

Espresso Martini Cocktail met Pedro Ximénez 

De Sherry Espresso Martini combineert de rijke smaak van PX sherry met de opwekkende kick van verse espresso. Een hedendaagse favoriet die perfect past bij een glamoureus kerstfeest. Drink deze cocktail na het dessert.

Ingrediënten voor 1 cocktail:
– 45 ml PX sherry
– 30 ml vodka
– 15 ml koffielikeur
– 1 kopje verse espresso
– 2 koffiebonen voor garnering
– IJs

Voeg de PX, de vodka, de koffielikeur, de verse espresso en het ijs toe aan een cocktailshaker. Na even goed shaken is de cocktail klaar om in een mooi glas geschonken te worden. Maak af met 2 koffie bonen voor de gezelligheid en klaar is de perfecte opkikker!

Sherry Sangría Cocktail met Pedro Ximénez

Geïnspireerd op de traditionele Spaanse Sangría, voegt de Sherry Sangría een feestelijke twist toe aan de kerstviering. Deze verfrissende mix van rode wijn en sherry met vers fruit is een ware traktatie. Ideaal voor tijdens de kerstbrunch.

Recept voor een liter:
– 750 ml rode wijn
– 120 ml Pedro Ximénez sherry
– 60 ml brandewijn
– Vers fruit (sinaasappel, citroen, appel)
– 30 ml sinaasappellikeur

Meng de rode wijn, Pedro Ximénez Sherry en brandewijn in een grote kan. Voeg het vers gesneden fruit toe. Laat het mengsel minstens 2 uur in de koelkast intrekken. Voeg vlak voor het serveren de sinaasappellikeur toe. Voor de perfecte beleving, serveer over ijs in wijnglazen.

Sherry Flip Cocktail

Bij het voorgerecht, tussendoor, bij het nagerecht of stipt om 00:00 uur om het nieuwe jaar in te luiden. Deze Sherry Flip cocktail met de zoete Pedro Ximénez is misschien wel één van de makkelijkste en smaakvolste cocktails die er te maken is.

Ingrediënten voor 1 cocktail:

– 6cl Pedro Ximénez
– 2 eetlepels melkroom
– snufje poedersuiker
– 1 ei
– IJs

Voeg de PX, de melkroom, de poedersuiker, het ei en het ijs toe aan een cocktailshaker. Na even goed shaken is de cocktail klaar om in een mooi glas geschonken te worden. Maak af met een beetje nootmuskaat voor de finishing touch en klaar om te genieten!

Geen cocktail fan? Niet getreurd, PX is ook perfect te verwerken in, of te schenken naast een dessert. Hierbij wat tips!

Dessert: Pedro Ximénez met ijs

Vergeet de chocolade- en karamel saus deze kerst! Maak je bolletje vanille ijs wat spannender met een scheutje Pedro Ximénez. Super simpel, maar wel een heerlijke optie voor aan de ‘grote mensen tafel’ deze kerst!

Oliebol in Pedro Ximénez 

Snijd je (oude) oliebol door midden en dompel deze even in een glaasje PX sherry. Pak een koekenpan en bak de ondergedompelde oliebol even op in de pan tot de oliebol krokant is. Top af met een beetje poedersuiker voor de sier. Perfect hapje tijdens de feestdagen!

Pedro Ximénez met kaas

Meer fan van kaas? Pedro Ximénez en kaas zijn een super combinatie. De zoetheid van de wijn is een aanvulling op het zoute van de kaas. Perfecte combinaties zijn daarom ook: cheddar, Parmezaan en blauwe schimmel kaas. Klinkt als smullen, toch? Ben je geen fan van harde kazen? Dan is een brie of camembert ook lekker te combineren. Oneindige cheesy opties dus!

Vier deze feestdagen met de rijke, heerlijke smaken van Pedro Ximénez! Of je nu feestelijke cocktails maakt, je desserts oppept of het combineert met je favoriete kazen, PX Sherry brengt een vleugje zoetheid en verfijning bij elke gelegenheid. Van gezellige avonden bij de open haard tot zomerse avonden met vrienden, laat je inspireren door deze recepten en combinaties. Proost op de feestdagen!

Over de Consejo Regulador

De Raad van Toezicht van de D.O. Vinos de Jerez (Sherry Wijnen), bekend als de zogeheten Consejo Regulador, was de eerste die in 1935 het reglement voor een oorsprongsbenaming publiceerde. Daarom hebben we het over “Jerez-Xérès-Sherry” en “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” als oudste oorsprongsbenamingen (D.O.) in Spanje. Binnen het Sherry gebied is er nog een ander product, namelijk de “Sherry Azijn”. Deze wordt sinds 1994 eveneens beschermd door een oorsprongsbenaming (P.D.O.). De Raad van Toezicht die deze drie benamingen beschermt, verenigt 1.750 wijnbouwers en een honderdtal wijnhuizen, die gevestigd zijn in de zogenaamde “Marco de Jerez” in de provincie Cádiz. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de kwaliteit van alle wijnen. Dit waarborgt de kwaliteit van de betreffende regionale producten ten behoeve van de consumentenmarkt. Het werk van de Consejo Regulador heeft deze D.O.P.’s internationale erkenning gebracht. Het gaat om wijnen met een buitengewone variëteit en een echt karakter, met een zeer lange exporttraditie en merken die in de hele wereld echte Spaanse iconen vertegenwoordigen.“

Bron: persbericht

🍇🥂Geen enkel culinair of travel nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook