Is het een kookboek? Een historische roman? Of misschien een kijkje in de keuken van de 15e-eeuwse kunstschilder Jeroen Bosch? In het onlangs gelanceerde boek “Puntneuzen en kersenpitten, verhalen en recepten uit de keuken van Jeroen Bosch” komt dit allemaal samen.

Sappige worsten en kruiken vol wijn

Jeroen Bosch groeide op in het bruisende ’s-Hertogenbosch, een stad met een rijke culinaire historie. Niet alleen archeologische vondsten, maar ook kunsthistorisch onderzoek, (waaronder naar de schilderijen van Jeroen Bosch) tonen dat aan. Zijn schilderijen zijn doorspekt (woordspeling) van etenswaren. “Van sappige worsten en rijk gevulde varkenskoppen tot geroosterde vissen en kruiken vol wijn”.

Puntneuzen en Kersenpitten: verhalen en de wijn

Naamgenoot van Jeroen Bosch, Jeroen Thijssen, een ‘magistrale verteller’ volgens Felix Wilbrink (culinair journalist) en Lizet Kruyff, wetenschapsjournalist gespecialiseerd in culinaire geschiedenis, maakten er het boek Puntneuzen en Kersenpitten van. Meesterverteller Jeroen schreef de ruim twintig korte verhalen in Puntneuzen en Kersenpitten. Lizet voorzag die verhalen van recepten en achtergrondinformatie. Mariëlla Beukers (Wijnkronieken.nl) tekende (niet onbelangrijk!) voor de teksten over wijn in Puntneuzen en Kersenpitten. Over ‘Rijnwijn’ en hoe het kwam dat die concurreerde met de ‘westerse wijnen’.

Puntneuzen en kersenpitten: de recepten

Vooraan in Puntneuzen en kersenpitten vind je een register met de recepten. Van een bijzondere ‘Appelmoes’ tot een ‘Hutspot voor bescheiden broeders’, een ‘Drankje voor een verzwakt of ziek mens’ en een ‘Konijnpastei’. Ook specerijenmengelsen sauzen hebben een plekje gekregen.

puntneuzen kruiden

Van Puntneuzen en Kersenpitten krijg je TREK!

Ben je geen receptenlezer/koker? Ook dan is ‘Puntneuzen en kersenpitten een aanrader’. Al is het maar om foto’s van de prachtige schilderijen van Jeroen Bosch en de vaak grappige, meeslepende teksten van die andere Jeroen. Al bladerend door dit boek krijg je TREK! En zin in een ‘sappige worst en een kruik vol wijn’!

LINKS:

Dit boek koop je snel via Bol.com

Meer kookboeken op Anne-Wies.NL? Klik hier! 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#kookboek