Prosecco stijgt nog steeds in populariteit. Want wat is er lekkerder dan in het zonnetje op een terras of in je tuin te genieten van een verfrissend glas mousserende wijn. Prosecco DOC was er al een tijd in een witte versie. Maar nu is er sinds kort ook een heuse Prosecco Rosé DOC. Maar wat is Prosecco eigenlijk? En wat houdt die DOC in? 

Voor veel wijndrinkers staat Prosecco gelijk aan elke mousserende wijn die je per glas op een terrasje kunt bestellen. Maar niet elke bubbel is Prosecco! Prosecco is namelijk door het DOC keurmerk een beschermde naam.

DOC staat voor Denominazione di Origine Controllata. De wijnen met dit predikaat moeten voldoen aan de productievoorwaarden die zijn vastgesteld door het INAO, het Institut National des Appellations d’Origine.

Prosecco DOC

De eisen waaraan deze wijnen moeten voldoen hebben betrekking op tal van factoren zoals het productiegebied, aantal aangeplante wijnstokken, minimum alcoholgehalte, maximum opbrengst, verbouwingsmethode, snoeien, wijnbereiding en etiket. Alle wijnen die in aanmerking komen voor de DOC-benoeming worden onderworpen aan een analyse en een organoleptische test. Alle DOC-wijnen moeten worden geproduceerd binnen een vastgelegd geografisch gebied. Voor de DOC Prosecco is dat in een afgebakend gebied in negen provincies in het noord-oosten van Italië, tussen Veneto en Friuli-Venezia Giulia.

De wijn Prosecco is genoemd naar het stadje Prosecco,
zo’n kilometer of 10 ten noorden van de stad Trieste.

Prosecco Rosé DOC

De Prosecco DOC bestaat al sinds 2009. En daar is dus nu de Prosecco Rosé DOC bijgekomen. De wetgeving schrijft voor, dat Prosecco DOC voor 85% moet worden gemaakt van het Italiaanse druivenras Glera. Voor de Prosecco Rosé DOC moet daar 10-15% Pinot Nero (Pinot Noir) aan worden toegevoegd. Die laatste gevinificeerd als een rode wijn. Dat geeft de Prosecco Rosé zijn vrolijke licht-roze kleur. Prosecco Rosé DOC mag, in tegenstelling tot witte Prosecco DOC, alleen als ‘millesimato’ op de markt gebracht worden: met het oogstjaar dus. Van het oogstjaar op de fles moet 85% van de druiven uit het betreffende jaartal komen. Een ander verschil is dat de tweede fermentatie via de Méthode Charmat/Martinotti 60 dagen moet duren, terwijl dat voor de witte Prosecco DOC 30 dagen is. Prosecco Rosé DOC is ook altijd droog, want je vindt hem alleen van Brut Nature tot Extra Dry.

Prosecco DOC, de enige echte! 

Wil je zeker zijn dat je een echte Prosecco drinkt en niet een namaak let dan op het volgende:

  • Op het label op elke afsluiting van een fles Prosecco DOC staat een unieke code waarmee de Prosecco traceerbaar is.
  • Elke fles is voorzien van een QR-code waarmee je de authenticiteit met je smartphone kunt controleren.Prosecco rose fles en glas (1)
  • Op het achteretiket moeten onder meer de woorden Prosecco DOC” , het land van origin: “Italia – Product of Italy”  en het oogstjaar staan.

Prosecco rose achteretiket

  • Tot slot: Prosecco DOC  en Prosecco Rosé DOC mogen alleen worden verkocht in een fles. Dus let op: als jouw prosecco uit een tap wordt geserveerd is het geen Prosecco!

 

Meer over Prosecco vind je op Prosecco.wine

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!