Een fijn glas mousserende wijn, voor de een is het dagelijkse kost, voor de ander iets bijzonders dat alleen tijdens de feestdagen gedronken wordt. Maar de donkere dagen richting kerst en de jaarwisseling zijn er weer. Ben je van de tweede categorie, dan is het nu tijd om je te verdiepen in welke bubbeldrank het beste bij je past. Petri Houweling* neemt je even mee.

Ga je voor een fancy Champagne of een iets betaalbaardere Prosecco.
En wat is eigenlijk het verschil?

Prosecco en Champagne, wat is het verschil?

Het gaat uiteraard om de smaak, om de bubbels, en hoe deze in de wijn zijn gekomen. En dat is nou net even heel anders bij deze twee wijnen. We kennen allemaal Champagne, Cava, Crémant, Espumante, Sekt en ga zo maar even door. Dit zijn allemaal mousserende wijnen die hun bubbels met een tweede gisting op fles hebben gekregen. Dit heet de Méthode Traditionelle. Deze zorgen voor een hele fijne mousse en een delicate complexe smaak. Bij Prosecco gaat het om een tweede gisting op tank, de zogenaamde méthode Charmat. Dan is de bubbel wat minder subtiel. Maar de smaak is er niet minder om. 

Prosecco glas. Consorzio Prosecco

Méthode Traditionelle versus de methode Charmat

Bij Champagne gaat het zo: Na het maken van de gewenste blend gaat de wijn op fles met een vers stukje gist en suiker. Suiker en gist zetten om tot alcohol, maar vormen ook koolzuurgas, een natuurlijk bijproduct van de alcoholische vergisting. Dit kan door de afsluiting met de kroonkurk niet meer ontsnappen en zo komt de CO2 in de wijn. De wijn moet blijven liggen rijpen op de gistcellen. Dat noemen we rijpen ‘sur lie’. Dit geeft zogenaamde ‘secundaire’ aroma’s mee aan de wijn, zoals brooddeeg, toast, brioche etc. Deze rijping moet voor Champagnes minimaal 15 maanden duren, voor de rest van de mousserende wijnen gemaakt op deze manier moet dit negen maanden zijn. Het proces bij Prosecco is zo goed als hetzelfde. Alleen gaat de tweede vergisting in een afgesloten druktank (autoclave). Dit proces duurt ongeveer een maand. Daarna wordt de wijn gefilterd om de afgestorven gisten uit de wijn te krijgen. Na de filtering worden de flessen onder druk gebotteld en zijn ze klaar voor consumptie. Veel sneller dus dan bij Champagne, het is dan ook eigenlijk een heel ander soort mousserende wijn.

Prosecco met druiven Prosecco.Wine

Prosecco & Prosecco   

The poor man’s Champagne, zo wordt Prosecco ook wel genoemd. Enorm populair is deze betaalbare bubbel. In Italië, maar ook ver daarbuiten. Een commercieel interessant product, met veel verschillen in kwaliteit.  Het is dus zaak om te weten wat je het beste kunt kopen. Net als bij alle andere wijnen zijn er plekken waar de Glera druif, waar de Prosecco van gemaakt wordt, het beste gedijt. Zoek dus naar die wijnen met Prosecco DOC, Prosecco Superiore Conegliano-Valdobbiadene D.O.C.G. of Prosecco Asolo D.O.C.G op het etiket. Dan is er een zekere garantie op kwaliteit. Want dan komen de druiven uit het juiste gebied. Elke fles uit zo’n officieel gebied heeft een staatslabel. Gegarandeerd goed dus. In totaal zijn er 11.460 druiventelers, 1.192 (mousserende) wijnproducenten op 24.450 hectare die deze sprankelwijn maken.

In 2019 werden er maar liefst 486 miljoen flessen verkocht. De meesten daarvan gingen naar Engeland. Samen met de Amerikanen en de Duitsers zijn de Engelsen goed voor 65% van alle consumptie.

De smaak van Prosecco

Net als bij andere mousserende dranken worden er verschillende stijlen Prosecco gemaakt. De variaties qua zoetgehalte zijn: brut nature, extra brut, brut, extra droog, droog en demi sec. De meest populaire is de versie ‘extra droog’ met 12 tot 17 gram restsuiker per liter. Qua smaak, denk aan elegant en delicaat. Zo kun je een goede Prosecco omschrijven. Denk aan primaire aroma’s van acacia, roos en bloesem. Je proeft wit en groen fruit zoals appel en peer of steenfruit (perzik, nectarine), citroen of grapefruit. Soms zijn er tropische ondertonen van banaan en ananas te bespeuren. Heerlijk dus als aperitief, maar ook leuk als begeleider van de maaltijd.

Welke maaltijd dan?

Lichte gerechten met frisse zuren passen goed bij de structuur van Prosecco. Goede combinaties zijn gerechten met scheermesjes, aardappel en Granny Smith. Of makreel met komkommer en dille. Forel met bloemkool en wat nootmuskaat blijkt ook heel geschikt als wijn-spijs match. Zelfs licht (kalfs)vlees met wortel en lavas bleek een gouden greep met deze fijne sprankelwijn. Je wordt er in ieder geval heel vrolijk van, en dat is het hele jaar door een fijne bijkomstigheid. Pop dus wat vaker zo’n bubbel open, en proost op elke nieuwe dag.

Met dank aan:
Tanja Barattin – Promotion & Valorization Prosecco DOC  

Foto’s: Prosecco.wine

*Wijn is zo leuk, je kunt je niet beperken tot één bezigheid. Dus is Petri als Château-Petri actief als wijnjournalist, wijndocent, organisator van wijnevents en wijnreizen naar de mooiste wijnplekken in Europa.
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#Petri