Maandag 5 november staat het Elicium van RAI Amsterdam bol van de activiteiten: Gastronomie/Fine Food Professional vindt dan plaats. Op maar liefst vier proeftheaters en een podium worden de hele dag verrassende proeverijen, boeiende masterclasses, smakelijke wijn-spijssessies en spannende competities gepresenteerd. Veel aandacht zal er zijn voor de Orange Wine Revolution en het 30e Proefschrift Wijnconcours. En… last but not least… het nieuwe platform Proefschrift Restaurants wordt ten doop gehouden, inclusief een spraakmakende Awards Ceremonie. Hieronder het programma (wijzigingen voorbehouden).

Forum Gastronomicum Theater

13.00-14.00 uur:

Winnende wijn-spijscombinaties RieslingWeeks 2018

Maar liefst 75 restaurants schreven zich dit jaar in voor de RieslingWeeks wijn-spijscompetitie. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Informatiebureau voor Duitse Wijn en The Wine & Food Association en heeft tot doel te laten zien hoe chefs en sommeliers zich laten inspireren door uiteenlopende Duitse wijnen.

Restaurant Cheval Blanc (*) uit Heemstede en By Pascal uit Oosterhout presenteren hun winnende wijn-spijscombinaties. U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van de Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

14.30-16.00 uur:

Proefschrift Restaurants Showcase Talentvol Chef

  • Thijs Meliefste – Meliefste – Wolphaartsdijk
  • Thomas Diepersloot – Voltaire – Leersum
  • Takis Panagakis – Elea – Rijswijk
  • Vilmos Dohnal – Vermeer (*) – Amsterdam
  • Jurgen van Jurgen van der Zalm – Vinkeles (**) – Amsterdam

Proefschrift Restaurants Showcase Talentvol Gastheer/gastvrouw

  • Janine Kinderman – De Zeeuw-Haarlem
  • Marco Westra – Bridges- Amsterdam
  • Danny van Houten – Het Bosch- Amsterdam
  • Anne Spruijt-Hövels – De Burgemeester – Linschoten
  • Patricia Helleman – Zout&Citroen- Oosterhout

16.30-18.00 uur:

Uitreiking Persian Caviar Trophee met aansluitend masterclass Onno Kokmeyer met Persian Caviar

Onno Kokmeijer (Ciel Bleu**, Amsterdam) presenteert voor bezoekers aan de beurs een kaviaar masterclass. U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van de Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

18.30-19.30 uur:

Erik van Loo (Parkheuvel **, Rotterdam) presenteert Label Rouge i.s.m. Sopexa en Melman Communications

U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van de Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

Copa Jerez Theater

12.00-14.00 uur:

Nationale finale Copa Jerez

Sherry is hot. Ook op deze editie van Gastronomie/Fine Food Professional waarop dé finale van de nationale Copa Jerez plaatsvindt. Teams van verschillende restaurants presenteren hun sherry-spijscombinaties t.o.v. een professionele jury. Het winnende team vertegenwoordigt ons land in 2019 bij de internationale finale in Frontera de Jerez.

Deelnemende restaurants:

  • Arjan Bisschop – De Heeren van Harinxma – Beetsterzwaag
  • Huub van der Velden – Cheval Blanc (*) – Heemstede
  • Jermain De Rozario – De Rozario – Helmond
  • Stef de Schaaf – Somm – Uden

14.30-16.00 uur:

Persian Caviar Trophy

De deelnemers aan de Persian Caviar Trophy worden uitgenodigd om een origineel gerecht te creëren waarin kaviaar is verwerkt en dat te combineren met een wijn (of andere drank) naar keuze. Een van de allerbeste manieren om je als restaurant te onderscheiden is immers je gasten te verrassen met een originele, creatieve wijn-spijscombinatie. En dan liefst met een bijzondere wijn (of andere drank) of een niet-alledaags ingrediënt. In dit geval is dat dus met kaviaar.
Toprestaurants strijden tijdens Gastronomie-Fine Food Professional om de hoofdprijs: 10 x 250 gram Blck Pearl Caviar by Akef.

Deelnemende restaurants o.a.:

  • Soenil Bahadoer – De Lindehof (**) – Nuenen
  • Andre Gerrits – ’t Amsterdammertje (*) – Loenen aan de Vecht
  • Arjan Kuipers – De Ertepeller – Papendrecht

16.30-18.00 uur:

Masterclass Jerez

Terroir versus palomino druif onder leiding van César Saldaña. (Algemeen directeur Consejo Regulador van de DO’s Jerez-Xérès-Sherry, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda, Vinagre de Jerez en Brandy de Jerez) U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van de Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma.

Orange Wine Revolution Theater

12.00-13.30 uur:

Proefschrift Restaurants Showcase talentvol sommelier

  • Geert Rutten – Manoir Restaurant Inter Scaldes- Kruiningen
  • Stefan Wierda – Merlet – Schoorl
  • Laurence Reintjens – Beulings – Amsterdam
  • Jesse Dean Bruijstens – Da Vinci – Maasbracht
  • Yvo Kwak – Voltaire – Leersum

14.00-15.30 uur:

Proefschrift Restaurants Showcase Beste Fromager van het Jaar

De kandidaten bouwen vanaf 12.30 hun kaastafels op de beursvloer op

  • Jacqueline Kooij – restaurant Allure – Rotterdam
  • Marc Crijns – restaurant Crijns – Bladel
  • Iris Schot – restaurant Central Park -Voorburg
  • Joyce van Hoof – restaurant De Rozario – Helmond
  • Lisa Veldman – restaurant De Mandemaaker – Bunschoten-Spakenburg
  • Marieke Löhr – restaurant De Burgemeester – Linschoten
  • Martijn Struijk – restaurant By Pascal – Oosterhout

16.00-17.00 uur:

Orange Wine Revolution

Overzichtsproeverij van verschillende producenten van Orange Wine Revolution met wijnen uit o.a. Albanië, Georgië, Italië, Kroatië, Oostenrijk, Spanje, Slovenië, etc. U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van de Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

17.00-18.15 uur:

Orange Wine Revolution

Chef Janez Bretovz, restaurant JB, Ljubljana, Slovenië met Orange wijn-spijscombinaties. U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van de Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

18.30-19.15 uur:

Orange Wine Revolution

Chef Bledar Kola, slowfood restaurant Mullixhiu, Tirana, Albanië (voorheeen werkzaam bij o.a. Pied a Terre, Noma, Le Gacroche, Faviken) met Orange wijn-spijscombinaties. U kunt zich hiervoor inschrijven bij de stand van de Wine & Food Association (vanaf één uur voor aanvang programma)

30e Proefschrift Wijnconcours Theater

Genomineerde Proefschrift Wijnconcourswijnen worden gedurende de dag gepresenteerd in het 30e Proefschrift Wijnconcours Theater. Het betreft hier witte en rode wijnen en champagnes. De bijbehorende importeurs zullen deze wijnen van commentaar voorzien.

12.00-13.00 uur:

Wijnspeciaalzaak Champagnes

13.00-14.00 uur:

Wijnspeciaalzaak wijnen van € 7,50 t/m € 10,00 en van € 10,01 t/m € 15,00

14.00-15.00 uur:

Wijnspeciaalzaak wijnen van € 15,01 t/m € 20,00

15.00-16.00 uur:

Wijnspeciaalzaak wijnen van € 20,01 t/m € 30,00

16.00-17.00 uur:

Wijnspeciaalzaak Vins Nature van € 10,01 t/m € 20.00

17.00-18.00 uur:

Wijnspeciaalzaak wijnen meer dan € 30,00

18.00-19.00 uur:

Premium Choice wijnen (wit en rood) van € 30,01 t/m € 50,00

Proefschrift Restaurants Podium

16.00 uur:

Uitreiking landelijke finale Copa Jerez

17.30-18.15 uur:

Prijsuitreiking 30e Proefschrift Wijnconcours

18.30-19.15 uur:

Panel recensenten onder leiding van journalist Hans van de Meeberg

Thema: restaurantgidsen en recensies

19.30-20.45 uur:

Proefschrift Restaurants Awards en presentatie

  • Wijnkaart van het jaar
  • Wijn-spijsspecialist
  • Prijs-plezier van het jaar van het jaar
  • Restaurant van het jaar (vier categorieën)
  • Fromager van het jaar
  • Talentvol gastheer/gastvrouw van het jaar
  • Gastheer/gastvrouw van het jaar
  • Talentvol sommelier van het jaar
  • Sommelier van het jaar
  • Talentvol chef van het jaar
  • Chef van het jaar (vier categorieën)

Bent jij er ook bij?

Als je Gastronomie/Fine Food Professional wilt bezoeken op maandag 5 november tussen 12.00-21.00 uur dan kun je je, mits je professioneel werkzaam bent in de gastronomie, kosteloos registreren. Meer info over de beurs vind je op vakbeursgastronomie.nl . Gastronomie/Fine Food Professional richt zich met name op ‘fine food’ producten. De inmiddels 17e editie van Wine Professional die plaatsvindt van 7 t/m 9 januari 2019 richt zich traditiegetrouw met name op wijn. Maar er is een overlap! Laat het ons weten als je interesse hebt om aan een of beide beurzen mee te doen als exposant! Als je vragen hebt over Gastronomie/Fine Food Professional of meer informatie over deelname wilt ontvangen, dan kun je contact opnemen met: Jan Sebastian van Lissum of Marie-Anne van der Steen, via js.vanlissum@thewinesite.nl

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!