Begin maart vond een online masterclass en wijnproeverij plaats met wijnen van Distell Group, één van de belangrijkste producenten van Zuid Afrikaanse wijnen waaronder de merken Nederburg, Fleur du Cap & Drostdy Hof. De masterclass werd verzorgd door Andrea Freeborough, hoofd wijnbereiding en wijnbouw van Distell. Titia Boxma* schoof aan voor Anne-Wies.NL
Een paar highlights van de carrière van Andrea bij Distell: witte wijn maken Nederburg, Cellarmaster Fleur du Cap en Cellarmaster Nederburg.
Distell
Distell heeft een grote portfolio van verschillende merken, variërend van eenvoudige alledaagse wijnen tot complexe exemplaren. Er werken ongeveer 4400 mensen. Een grote speler dus in de Zuid-Afrikaanse wijnbusiness. De masterclass werd aangeboden door Walraven Sax, één van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt.
De Distell proeverij, drie witte wijnen
1) Drostdy Hof Chenin blanc 2018
De naam Drostdy Hof is afkomstig van De Oude Drostdy, een voormalige, in 1804 gestichtte rechtbank in Tulbagh. The Drostdy Hof wijnen werden voor het eerst gelanceerd in 1973. De wijnen zijn toegankelijk en bieden volgens Distell veel waar voor je geld. Er wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid. De hand geplukte druiven voor deze wijn zijn afkomstig uit verschillende geirrigeerde wijngaarden in de Westkaap. Ze worden zonder zuurstof vergist met nadruk op fruitaroma’s.
Een lichtgele wijn met aroma’s van tropisch fruit en honing, die je ook terugproeft in de smaak. Een wijn met medium+ zuren en een medium afdronk. Een eenvoudige, betaalbare aperitief wijn.
2) Nederburg The Manor Chardonnay 2018
De geschiedenis van Nederburg startte in 1791 toen de Duitse immigrant Philippus Wolvaart 49 hectares land aankocht in de Paarl Vallei en er een voor deze streek typisch Nederlands herenhuis op bouwde. Heden ten dage is Nederburgh een bekend wijnhuis en verwerft veel internationale en nationale waarderingen en is in 2011 uitgeroepen tot Winery of the Year door Platter’s Wineguide. De hand geplukte druiven zijn afkomstig van wijngaarden uit de Westkaap. Er is sprake van een licht oxidatieve rijping van 6 maanden op houten vaten en een lierijping van 4 maanden.
Een licht goudgele wijn met in de neus ananas, citrus en een beetje vanille. In de smaak medium zuren en een medium afdronk waarbij de vanille weer terug komt. De wijn is duidelijk romiger dan de vorige wijn, en heeft een restsuikergehalte van 5 gram per liter waardoor de wijn nog steeds droog is.
3) Fleur du Cap Sauvignon blanc 2019
Fleur du Cap Wines kwamen in 1968 voor het eerst op de markt, kort na het openen van Die Bergkelder, een bekende wijnkelder in de Papagaaiberg in Stellenbosch. Gebouwd door Dr. Anton Rupert, was het de eerste ondergrondse flesrijpingskelder op het Zuidelijk halfrond. In de 70’er jaren speelde het wijnteam van Die Bergkelder een belangrijke rol in het aanplanten van klassieke wijnrassen in de wijngaarden van de Kaap en de introductie van kwaliteitswijn in Franse eiken barriques. In 1998 werden de topniveau wijnen Fleur du Cap Unfiltered toegevoegd, waar we de Merlot van zullen proeven. De hand geplukte druiven zijn afkomstig van verschillende cool climate wijngaarden in de Westkaap( Darling, Stellenbosch, Elgin and Cape Agulhas). Ze worden zonder zuurstof koel vergist en rusten nog twee maanden op de lie na fermentatie.
Een licht groengele wijn met stuivende aroma’s zoals asperges, groene peper, tijm en gras. In de smaak medium+ zuren en een medium + afdronk. Ondanks het restzoet van 6,8 gram suiker een heerlijke frisse wijn. In Zuid Afrika mag een wijn droog heten als er minder dan 5 gram restsuiker in zit. Je zou dit dus eigenlijk niet meer droog moeten noemen maar in dit geval maakt de restsuiker de wijn waarschijnlijk aangenamer.
De Distell proeverij, drie rode wijnen
1) Drostdy Hof Shiraz Merlot 2018
Samenstelling blend: Shiraz (45%),Merlot (40%), Petit Verdot (15%). De hand geplukte druiven zijn afkomstig van diverse wijngaarden in de Westkaap en tussen 24° en 26°C gefermenteerd om de fruitaroma’s te bewaren. Daarna is de wijn 6 maanden gerijpt op Frans en Amerikaanse eiken vaten. De wijn heeft een restsuiker van 6,8 gram per liter.
Een medium diepe paarsrode wijn met aroma’s van frambozen, aardbeien, een licht pepertje en vanille. In de smaak medium-zuren, medium tannines en een redelijk korte afdronk. Een ronde en soepele, niet complexe wijn.
2) Fleur du Cap Series Privee Merlot 2016
De hand geplukte druiven zijn afkomstig van 2 wijngaardblokken in Stellenbosch met een uniek terroir. (Stellenbosch Kloof, aangeplant in 2000; Devon Valley, aangeplant in 2003,). Irrigatie vindt alleen plaats in het late seizoen. Na de fermentatie rijpt de wijn 18 maanden op Franse en Amerikaans eiken vaten. De wijn wordt niet gefilterd.
Een medium diepe robijnrode wijn met aroma’s van rood fruit, pruim, mocca, vanille en koffie. Medium zuren, medium en zachte tannines, medium+ afdronk. Een mooie volle en kruidige wijn.
3) Nederburg The Brewmaster 2017
Een blend van Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (25%), Petit Verdot (10%), Malbec (4%), Cabernet Franc (1%). De hand geplukte druiven zijn afkomstig van verschillende wijngaarden en worden apart vergist. Na de fermentatie rijpt de wijn 24 maanden op 1e, 2e, 3e en 4e jaars 300 liter Frans (82%) en Amerikaans (18 %) eiken vaten. De Brewmaster is een eerbetoon aan Johann Graue, die veranderingen teweeg bracht door te experimenteren met het klonen van druivensoorten en koele fermentatie technieken.
Diep robijnrode wijn met aroma’s van zwarte bessen, chocolade, mokka, sigarendoosje. Medium zuren en medium tannines en een lange afdronk. Een klassieke wijn, gemaakt in een Bordeaux stijl die zeker nog beter wordt na een paar jaren rijpen op fles. Echte eetwijn. En mijn favoriet in deze masterclass.
Info:
Walraven.Sax: https://www.walravensax.nl/nl
Distell: https://www.distell.co.za/home/
*Dit artikel is geschreven door Titia Boxma. Titia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten? Kijk op haar website www.keytowine.nl
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#Titia
Geef een reactie