De proeverij Cru Bio, Organic Wines Fair of the Benelux’, dinsdagmiddag 3 maart in hotel Casa400 te Amsterdam lijkt me boeiend, dus ik pak de trein en laat me verrassen. Omdat de middag kort is en een masterclass van Stan Beurkens ingepland kan ik niet alle wijnen proeven. Ik besluit me vandaag tot wit te beperkten met een enkele uitschieter naar rosé en rood. En ik ben zeker verrast!

Bijvoorbeeld:

Anfors heeft niet de in het proefboekje vermelde prosecco op de proeftafel, maar een cava brut nature die mij aangenaam verrast. Romige neus, schuimige, volle mousse, lange en frisse afdronk met citrus en een klein bittertje. Ik ben best tevreden over dit begin.

– Bij Regina Meij van Imperial Wijnkoperij proef ik enkele mooie wijnen: een grauburgunder, rothgipfler (nee, dat is geen rode maar een witte wijn! Dat ‘roth’ komt van de uitlopers van de wijnstok, die rood zijn, vertelt Regina me), de riesling federspiel vom Stein van Nikolaihof (ah… sweet memories!) en tot slot de Sloveense Guerila van de authentieke Sloveense druiven Pinela, Zelen en Rebula. Stuk voor stuk heel bijzonder! Als je mijn proefnotities wilt: mail me even.

-Bij Aquila Del Torre ernaast proef ik alle wijnen, maar echt gecharmeerd ben ik van de At Friulano, de Vit dai Maz (sauvignon blanc met 15 maanden hout) en de Oasi, een demi-sec van het druifje: picolit, wie kent hem niet ;-)?! Deze mensen zoeken nog een importeur. Ik zeg: ga er achteraan!

– Bodegas Alcardet zoekt ook nog een importeur. De heer achter de tafel vertelt vol trots over een rode wijn die heel veel prijzen heeft gewonnen. Maar die staat hier niet op de proeftafel, want die is niet ‘organic’, en dat is toch wel waar het hier om draait. Van zijn  ‘Natural White’, een blend van chardonnay en airen ben ik direct fan. Als ik om de Brut Natura vraag blijkt die er niet te zijn (‘l0gistic problems’). In het proefboekje staat wel een ‘sparkling rosé’, dus daar ga ik, als ‘bubble’-liefhebber voor. De heer waarschuwt me: “I want to warn you, it’s like coca cola, made for supermarkets’. Een zoete rosé dus, ingespoten met koolzuur. Getver! Waarom neem je dat mee naar een event als dit?!

Cru Bio Organic Wines, collage wijnen

Boven de Brut Nature van Anfors, linksonder de mooie witte naast de  niet-zo-fijne-rosé van Alcardet. Midden- en rechtsonder cadeautjes van Aquila De Torre.

Gelukkig proef ik daarna nog heel veel moois. Zoals de Chardonnay, Muscat Sec  en ‘Excellence’ bij Herbrink Wijnen en de ‘Isa Blanc Les Chemins de Bassac’, Côtes des Thongue bij Noordman Wijnimport. De Pinchinat van Pieksman Wijnimport bleef zo lang hangen in mijn glas dat ik een schone moest pakken om verder te proeven. Wát een wijn! Maar ook de ‘Roses’ van Piere Ache bevalt goed. Bij Piere Ache en Wijnimport Scheveningen proef ik eindelijk weer eens dat Aligoté heel aangenaam kan zijn!

Cru Bio Organic Wines Jan Herbrink Wijnen heeft zijn wijnen top- gekaraffeerd!

Jan Herbrink Wijnen heeft zijn wijnen top- gekaraffeerd!

Quintoquarto, Slovenië en Italië

Een beetje vreemd, maar toch ook wel lekker waren de wijnen van Quintoquarto uit Slovenië en Italië. Wat nou waar vandaan komt? Daar kun je kennelijk een beetje voor kiezen in dit wijngebied. De Rebula in elk geval is echt heel speciaal. Hij lijkt meer op een vatmonster, terwijl hij al uit 2013 is: troebel, stallige neus, fris in de mond en afdronk. Een verklaring kan zijn dat hij ongefilterd is. ‘You hate it or you love it’, zegt de importeur. Maar ik zit er toch een beetje tussenin.

St. Martinus Francisca Brut

Over de masterclass van Stan Beurkens kan ik kort zijn. Het is wéér heel boeiend, maar dan in een notendop! Lees mijn uitgebreide verslag hier. Ik vind het leuk een nieuwe wijn van hem te proeven vandaag: St. Martinus Francisca Brut 2013. Deze mousserende wijn is van pinotin, monarch en pinot noir en heeft 12 maanden barriques gehad. Fris, vriendelijk rood fruit, schuimende mousse, maar niet hard, aardbeitjes, heel schoon. Ik vind het een feestje!

Cru Bio Organic wines St Martinus Francisca Brut

Waverley Hills uit Zuid-Afrika

Als laatste doe ik nog even de tafel van Wines Of South Africa aan. Sarah verrast mij met een tweetal wijnen waarvoor nog een importeur gezocht wordt: de witte viognier/semillon/chardonnay en de rode shiraz/mourvedre/viognier van Waverley Hills in Tulbagh, South Africa. Ze zijn mooi! Ik zeg, importeurs: ga ervoor!

image

Sara Channell, Market Manager Wines of South Africa.

Het is een mooie proeverij! Helaas is de tijd te kort om alles te proeven. Volgend jaar in de herkansing?!

LINKS:

Deze proeverij is verzorgd door Melman Communications

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!