Op een koude doch zonnige middag in maart organiseren wij, samen met Peter en Mimi Mooyman, onze importeurs van wijnen uit de Alpen (Wine from the Alps) en de brigade van het RRR, een speciale proeverij in het centrum voor Reuma en Revalidatie in Rotterdam. De Alpen staan deze middag centraal en dan met name de wijnen en andere heerlijkheden die uit dit mooie gebied komen. Wijnen, kaas en charcuterie uit de Zwitserse, Franse, Italiaanse Duitse en Oostenrijkse berggebieden komen op de proeftafel.

Grote opkomst voor de wijnen uit de Alpen

Bewoners, familieleden, medewerkers, vrijwilligers en andere geïnteresseerden zijn in grote getale aanwezig: wij tellen ruim 100 proevers voor de wijnen uit de Alpen! De middag begint met een korte uitleg over de verschillende berggebieden van de Alpen en de wijnen die daarvandaan komen. Aansluitend wordt, onder deskundige begeleiding, een zestal wijnen uit de Alpen geproefd en met elkaar vergeleken: Fendant uit Zwitserland, Jaquère uit de Franse Savoie, Valtellina Rosso uit Italië, Dôle du Valais uit Zwitserland, Spätburgunder uit Duitsland en tot slot een Zweigelt uit Oostenrijk. Maar… wat maakt nu die ene wijn zo anders dan de andere? En, het allerbelangrijkst: wat vind IK nu de aller-lekkerste?! Want daar gaat het natuurlijk om: genieten!

Damestafel genieten wijnen uit de Alpen bij RRR

Genieten van de wijnen uit de Alpen!

Genieten van mooie producten is belangrijk. Zeker ook voor mensen die door ziekte of een andere beperking tijdelijk of niet meer in het “gewone” leven kunnen meedraaien. In het RRR worden mensen gerevalideerd en dat gaat gepaard met een grote inspanning die vergelijkbaar is met topsport. Wim van Deventer, voorzitter Raad van Bestuur RRR: “Wij zijn ons dat terdege bewust en werken er hard aan de cliënten het naar de zin te maken en ontspanning te bieden. Naast de revalidatie waarvoor opname niet altijd noodzakelijk is, verblijven in het RRR ook mensen langdurig. Voor hen geldt dat het leven vooral aangenaam moet zijn. Ondanks hun kwetsbaarheid willen ook zij de grip op hun leven behouden. Dat uit zich ook in het feit dat de cliënten middels serieuze wijnproeverijen hun eigen huiswijnen uitkiezen.”

De maaltijd: gerechten uit de Alpen

Alpen proeverij RRRTijdens de proeverij serveren wij typische gerechten uit de Alpen: Kaasfondue en Raclette! Op het bordje natuurlijk ook mooi brood, Bresaola (gedroogd rundvlees uit het Italiaanse berggebied ), Schwarzwalderschinken samen met pikante cornichons. Smullen dus! De middag is zeer geslaagd. En voor herhaling vatbaar. Maar eerst: ideeën ontwikkelen voor een mooi najaars- event.'”We’ll be back”!
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!