Op maandag 04 maart 2024 vond voor de 11e keer de Union des Grands Crus de Bordeaux (UGCB) proeverij plaats. De organisatie was in handen van Perswijn met medewerking van de gerenommeerde wijnhandelaren Okhuysen en De Bruijn. Michael Kardienaal was erbij en doet verslag.
Bijna 100 chateaux waren er dit jaar weer aanwezig om nu, na de ‘en primeur’ in april 2022, de ‘gebottelde’ jaargang 2021 aan wijnprofessionals en pers te presenteren. Reden voor Michael Kardienaal om eerst weer eventjes de wondere wereld van het wijngebied Bordeaux in te duiken! Wil je alleen zijn proefnotities? Scroll dan even naar beneden.
Inleiding Bordeaux
Wijngaardareaal
Bordeaux is wellicht het meest bekende en prestigieuze wijngebied van de wereld. Alleen de cijfers zijn al indrukwekkend. Bordeaux omvat in totaal rond de 115.000 ha aan wijngaardareaal met een gecontroleerde herkomstbenaming en neemt daarmee bijna een kwart aandeel in beslag van het totale AOP-wijngaardareaal in Frankrijk. In de wereld neemt Bordeaux 1,5% voor zijn rekening qua aanplant. Dat is vergelijkbaar met de aanplant in geheel Duitsland of Griekenland. Gemiddeld worden er jaarlijks 800 miljoen flessen geproduceerd met een omzet van rond de nabij 4 miljard euro. Dit komt ongeveer neer op een totale productie van 4,5 miljoen hectoliter.
Druivenrassen
De Bordeaux wijngaarden zijn voornamelijk beplant met blauwe druiven. Zo staat ongeveer 85% (97.750 ha) aangeplant met cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot, malbec en carmenère. De overige 15% (17.250 ha) is bestemd voor witte druivenrassen zoals sémillon, sauvignon blanc, sauvignon gris en muscadelle.Cabernet sauvignon is de meest aangeplante blauwe druif met bijna 65% (63.500 ha) totaal. Voor wit zijn dit sémillon met 45% (7.750 ha) en sauvignon blanc 42% (7.250 ha).
Linker- en Rechteroever
In Bordeaux spreken we vaak over ‘Rive Gauche’ en ´Rive Droite’ of te wel Linker- en Rechteroever. Dit bedoelt men links of rechts van de rivier de Girone en/of de Dordogne. Op de linkeroever bevinden zich o.a. de appellaties van de Médoc: Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Listrac, Moulis en Margaux. Maar ook die van de Haut-Mèdoc, Pessac-Léognan, Graves, Barsac en Sauternes. Hier zijn de wijnen vaak cabernet sauvignon gedreven en speelt petit verdot een grotere rol.
Op de rechteroever vinden we appellations zoals Côtes-de-Blaye, Côtes-de-Bourg, Fronsac, Pomerol en Saint-Émilion. Hier zijn de wijnen vaak meer merlot gedreven en speelt cabernet franc een grotere rol. Ook zie je hier wat meer malbec en carmenère in zeer kleine verhoudingen in de blend.
Verschil in bodemsoorten
De bodems in Bordeaux zijn vrij arm en zeer divers. Om het zeer globaal samen te vatten vind je in de bodems op de linkeroever vaak zand met kleiachtige ondergrond en een kiezelachtige toplaag. Deze bodems zorgen voor een goede drainage en warmen snel op. De bodems op de rechteroever bestaan juist meer uit een ondergrond met kalkhoudende klei en een toplaag van zand en keien. Dit type grond wordt vaak argilo-calcaire genoemd. Deze bodems houden water vast en zijn koeler dan de linkeroever.
Klimaat: invloed van de rivieren
In Bordeaux spreekt men over een gematigd zeeklimaat met doorgaans een zonnige herfst, een zachte winter, een natte lente en warme zomers. Jaarlijks heeft Bordeaux rond de 2.000 zonuren en een gemiddelde jaartemperatuur van 13 °C en zelfs 18 °C in het groeiseizoen. Grote invloed op het klimaat zijn de 45° NB- ligging, wat een relatief warm klimaat oplevert, de ligging ten opzichte van de Atlantische Oceaan en de rivieren de Girone en de Dordogne. Mede door deze factoren verschillen de weersomstandigheden per jaar. Daarom speelt het oogstjaar een zeer belangrijke rol in de Bordeauxwijnen.
Herkomstbenamingen, kwaliteitsaanduiding, classificaties
Kwaliteitsaanduiding
De wijnregio Bordeaux hanteert twee indelingen: een kwaliteitsindeling en een classificatiesysteem. De kwaliteitsindeling is een officiële, wettelijke indeling in appellations van het INAO (Institut des Appellations d ’Origine). Deze indeling wordt streng bewaakt door het Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux.
Classificaties
De classificaties zijn ranglijsten die niet wettelijk geregeld zijn en geen onderdeel zijn van de AOP-wetgeving. Dus de termen Grand Cru en Premier Cru zijn niet wettelijk vastgelegd. Uitzondering is de classificatie van Saint-Émilion. De rangschikking van Grand Cru en Premier Cru is daar vastgelegd in het Cahier des AOP Saint-Émilion Grand Cru.
Belangrijk is ook dat de termen Grand Cru en Premier Cru verbonden zijn met het chateau en haar eerste wijn. Anders dus dan in bijvoorbeeld de Bourgogne, waar de termen slaan op specifieke wijngaarden, en in de Champagne, waar Grand Cru en Premier Cru juist op de dorpen betrekking hebben.
Herkomstbenamingen
De herkomstbenamingen zijn ingedeeld in drie categorieën; de generieke of regionale appellations (bijv.: AOP Bordeaux Supérieur), districts appellations (bijv.: AOP Pomerol) en gemeente appellations (bijv.: AOP Margaux). De gemeente appellations komen alleen voor op de linkeroever en leveren slechts een paar procent van de totale productie in Bordeaux, maar het zijn juist deze 7 gemeenten die de regio Bordeaux wereldfaam hebben gegeven.
De 1855-classificatie
Een belangrijk classificatiesysteem is de 1855-classificatie. Deze heeft betrekking op de rode wijnen van de Médoc en de edelzoete van Sauternes en Barsac. De 1955-classificatie werd opgesteld in 1855 door de kamer van koophandel op verzoek van keizer Napoleon III naar aanleiding van de wereldtentoonstelling in Parijs. Deze classificatie is hedendaags zeer omstreden omdat de indeling destijds op basis van commerciële waarde werd ingedeeld en niet op basis van kwaliteit van de wijn. Er is sinds 1855 veel veranderd. Veel châteaux zijn van eigenaar gewisseld en wijnen van bepaalde châteaux zijn aanzienlijk verbeterd, maar dat heeft geen enkele invloed op de rangschikking. Ook werden bijvoorbeeld Pessac-Léognan en Graves niet meegerekend, op één uitzondering na, namelijk Château Haut-Brion.
Het rode-classificatie systeem is ingedeeld in 5 classificaties: Premiers-, Deuxièmes-, Troisièmes-, Quatrièmes en Cinquièmes Crus. Er zijn 5 châteaux die de Premier Cru-status hebben, dat zijn respectievelijk de Château Lafite Rothschild (Pauillac), Château Margaux (Margaux), Château Latour (Pauillac), Château Haut-Brion (Pessac-Léognan) en Château Mouton-Rothschild (Pauillac).
De enige aanpassing die heeft plaatsgevonden in de 1855-classificatie betreft Château Mouton Rothschild. Dit château werd in 1973 gepromoveerd van de Deuxième status naar Premier Cru. (foto: Anne-Wies.NL)
De indeling voor edelzoet telt 3 classificaties: Premier Cru Supérieur, Premiers-, en Deuxièmes Crus. De enige premier cru supérieur status is vergeven aan Château d ’Yquem.
Classificatie Graves
Een ander belangrijk classificatiesysteem op de linkeroever is de Classificatie van Graves. Deze werd opgesteld door het INAO in 1953 en had betrekking op de rode en witte (eerste) wijnen van het château. Er wordt geen indeling gemaakt in kwaliteit en er zit ook geen hiërarchie in de lijst. In totaal hebben dertien rode en 9 witte wijnen de cru classé status. Deze Cru Classés vallen allen onder de herkomstbenaming van Pessac-Léognan en is toegekend aan in totaal 16 châteaux.
Saint-Émilion klassement
Op de rechteroever kennen we het AOP Saint-Émilion klassement. Dit klassement is ingedeeld in drie categorieën; de Premier Grands Crus Classés (A), Premier Grands Crus Classés (B) en Grands Crus Classés. Er zijn slechts 4 châteaux met de Premier Grand Cru Classé A-status, namelijk de Châteaux Angélus, Ausone, Cheval Blanc en Pavie. Deze classificatie wordt om de tien jaar herzien en opnieuw ingedeeld naar prestaties, commerciële waarde en kwaliteit. AOP Pomerol kent geen classificatiesysteem.
Appellatios d’Origine
Bekende AOP’s zijn bijvoorbeeld de AOP Bordeaux, AOP Côtes-de-Bordeaux, AOP Médoc, AOP Haut-Médoc, AOP Graves, AOP Entre-Deux-Mers, AOP Lalande-de-Pomerol, AOP Fronsac, AOP Côtes-de-Bourg en AOP Côtes-de-Blaye etc. In totaal kent Bordeaux rond de 60 AOP’s.
Crus Bourgeois en Crus Artisans
Tot slot zijn er nog de Crus Bourgeois en Crus Artisans. Crus Bourgeois zijn wijnen van hoge kwaliteit die niet onder de officiële classificatie van de Grands Crus Classés vallen, maar wel bekend staan om hun uitstekende smaak en waarde. De Crus Artisans zijn een stapje lager dan de Crus Bourgeois, maar ook van goede kwaliteit en vaak betaalbaarder. Ze worden vaak geproduceerd door kleinere, ambachtelijke wijnhuizen.
Over de vintage 2021
Bijna twee jaar na de ‘en primeur’ was het ook voor mij weer nodig het geheugen eventjes opfrissen over de vintage 2021. Wat wist ik nog over de situatie in Bordeaux tijdens het groeiseizoen en de oogst van oogstjaar ’21 en wat waren de conclusies na de ‘en primeur’? Er zijn heel mooie rapporten en verslagen over geschreven dus moest even ‘googelen’ om die rapporten weer naar boven te toveren om een kleine impressie te kunnen geven.
Oogst Bordeaux 2021 in steekwoorden
- Vroege start van het groeiseizoen.
- Koele, natte zomer.
- Gematigd warme nazomer en een late oogst.
- 20% lagere opbrengsten door vorst, meeldauw en een verstoord groeiseizoen.
- Elegante stijl wijnen met lager alcohol en regelmatig hoge aandelen cabernet sauvignon.
- Wisselende kwaliteit, sterk afhankelijk van locatie en wijnmaker.
Het groeiseizoen
Het oogstjaar 2021 was niet extreem koel of nat, maar kou en neerslag sloegen toe op de meest verkeerde momenten tijdens het groeiseizoen waardoor de wijnmakers te kampen hadden met veel meeldauw en rot. Dat is de reden waarom de volumes in 2021 20% lager zijn dan het gemiddelde over tien jaar genomen. Het CIVB geeft aan dat er met de 2021-oogst 3,77 miljoen hectoliter geproduceerd is, vergelijkbaar met de kleine oogsten van 2013 en 2017.
Aanvankelijk begon 2021 met een milde, maar bovengemiddeld natte, winter goed om de bodems voldoende te voorzien van water. Februari was warmer dan gemiddeld en ook eind maart was het warm en zonnig. Daardoor kwamen de eerste knoppen in wijnstokken vroeger dan gebruikelijk uit. April begon daarentegen met ernstige kou.
Op 7 en 8 april werd Bordeaux (net als veel andere regio’s in Frankrijk) getroffen door de heftigste vorst in jaren met temperaturen van rond -7 °C. Naar schatting werden zo’n 70-80% van alle wijngaarden getroffen door vorst. Omdat al veel knoppen waren uitgekomen, was de schade des te groter.
Na een droge en koude periode in april is het vrij nat in mei. Eind mei leeft de temperatuur op, waardoor de geremde groei eindelijk weer verder gaat. In juni begint het te stormen. De heftige regen zorgt voor zeer ernstige mee.
Halverwege augustus verandert het weer en wordt het zonnig en droog. De druiven rijpen tijdens deze ‘Indian Summer’ goed. Er is amper waterstress en genoeg warmte (al is de temperatuur lager dan gemiddeld).
De ietwat koelere augustus temperatuur blijkt uitstekend voor de rijping van witte druiven, met name voor sauvignon blanc, die gestaag rijpt en zijn zuren behoudt. De witte druiven worden begin september geoogst.
Tot in september blijft de ‘Indian Summer’ doorzetten. Deze periode zorgt voor een langzame, geleidelijke rijping van de druiven. Eind september wordt regen voorspeld. Sommige wijnhuizen kiezen voor veiligheid en oogsten eerder. Andere wijnhuizen nemen meer risico en oogsten pas in oktober met rijpere druiven. Deze laatste keuze pakte goed uit voor deze wijnhuizen, want de regen bleek uiteindelijk mee te vallen.
In Sauternes en Barsac zorgen regen en mist tijdens de laatste tien dagen van september voor een uitstekende ontwikkeling van botrytis, waarna laat geoogst kan worden in oktober.
Grote verschillen
In 2021 waren de individuele verschillen tussen châteaux groot. Zo hadden wijnhuizen in de Médoc dicht bij de rivier meer geluk tijdens de vorst. In Pomerol was bijna geen vorst en weinig meeldauw. Sauternes en Barsac werden echter zwaar getroffen en eindigden het jaar met pijnlijk lage opbrengsten.
Cruciaal was dit jaar de keuze van het juiste oogstmoment. Met een regenverwachting op komst eind september kozen sommige wijnhuizen voor veiligheid met een vroege oogst. Anderen namen het risico om te wachten. De wachtende partijen bleken de juiste keuze gekozen te hebben, want de regen viel maar in zeer kleine hoeveelheden. Deze wijnhuizen konden hun druiven oogsten op grotere rijpheid. Andere belangrijke keuzes waren het kiezen voor strenge selectie, de juiste blend en een juiste extractie en houtrijping.
Kwaliteit
De kwaliteit blijft in 2021 achter op de recente zeer goede oogstjaren in Bordeaux. 2021 kan over de breedte genomen niet tot de grote jaargangen gerekend worden. Desondanks zijn er genoeg wijnen met een uitstekende kwaliteit, zeker voor wie van een puurdere, delicatere stijl houdt. De mooiste wijnen dit jaar komen van de beste terroirs en van de wijnmakers die het meeste zorg besteedden aan hun wijngaarden en de juiste keuzes maakten.
Vergelijking met andere oogstjaren
2021 is een veel klassieker jaar dan veel van de voorgaande oogstjaren. Na de warme, rijpere wijnen uit 2018, 2019 en 2020 valt direct op dat de wijnen uit 2021 een veel lager alcoholpercentage hebben. Veelal rond 12,5-13%. Een groot verschil met de 14-15% van voorgaande jaren.
De wijnen zijn veelal eleganter en lichter in stijl. 2021 ligt daarom iets meer in lijn van jaren als 2014 en 2017, maar is desondanks toch heel anders van karakter. 2021 is vrij delicaat, vaak floraal en in de beste gevallen met een mooie puurheid met veel terroir-expressie. Groene tonen komen niet veel voor. Minder geslaagde exemplaren zijn of te licht en zacht, of hebben juist ietwat ruwere, onrijpe tannine. In andere gevallen is de houtrijping niet geheel in balans.
Eén markant verschil met eerdere klassieke jaargangen is dat de kennis en kunde tegenwoordig zeer groot zijn en daarnaast dat overdadige houtrijpingen en extracties op hun retour zijn. Stilistisch is de jaargang daarom niet te vergelijken met eerdere klassieke jaargangen.
2021 per appellation
Linkeroever:
Eén van de belangrijkste karaktereigenschappen van de Médoc in 2021 is het hoge aandeel cabernet sauvignon (naast cabernet franc en petit verdot). Merlot was veel gevoeliger voor de meeldauw dit jaar. Daarentegen lukte het op sommige plekken wel om cabernet sauvignon heel geleidelijk mooi rijp te laten worden. Veel châteaux hebben hun hoogste aandeel cabernet sauvignon ooit in hun wijnen. De wijnen bevatten veel frisheid en hebben alcoholpercentages van 12,5-13%. Hoewel de kwaliteit wisselt, hebben de beste wijnen een delicaat, fris en spannend cabernet sauvignon-karakter.
Saint-Julien is dit jaar de best presterende en ook meest consistente appellatie van de Médoc. De wijnen hebben substantie, een goede backbone en balans.
Saint-Estèphe komt over het algemeen goed uit de verf, met gebalanceerde wijnen met kracht.
Pauillac komt zeer klassiek over, dit jaar met een delicate kracht, maar toch met de kenmerkende mineraliteit.
De kwaliteit in Margaux is wisselend. De beste wijnen leunen op een hoog aandeel cabernet sauvignon. Andere wijnen tonen onbalans in de tanninestructuur.
Bij minder bekende châteaux is voorzichtigheid geboden. In de AOC’s Bordeaux (Supérieur), Haut-Médoc, Listrac en Moulis zijn de wijnen van wisselende kwaliteit. De bekende namen in de appellatie zijn de veiligste keuze.
Ook bij de tweede wijnen van de bekende châteaux is de kwaliteit wisselend. Er zijn geslaagde, mooi drinkbare exemplaren. Maar er zijn tweede wijnen (met name met hogere aandelen merlot) die onbalans tonen.
Pessac-Léognan kent dit jaar een sterke tweedeling in kwaliteit. De witte wijnen uit Pessac-Léognan en Graves horen bij de allerbeste van het oogstjaar. Door de warme, maar niet hete zomer (vooral gunstig voor sauvignon blanc) hebben de witte druivensoorten prachtige, verfijnde fruitaroma’s ontwikkeld en zijn de zuren levendig en precies. Het is het beste oogstjaar voor witte Bordeaux sinds 2017. De rode wijnen uit Pessac-Léognan zijn dit jaar vriendelijk en toegankelijk in karakter. Echter lijken ze in vergelijking met Médoc minder frisheid en spanning te bevatten.
De opbrengsten in Sauternes en Barsac waren pijnlijk laag dit jaar: er is heel weinig gemaakt. De kwaliteit is echter uitzonderlijk goed. De wijnen zijn rijk en intens met een pure fruitexpressie en veel frisheid door levendige, hoge zuren.
Rechteroever:
De wijnen van de rechteroever zijn dit jaar vaak delicaat van karakter met soms tonen van rood fruit naast het blauwe en zwarte fruit. In tegenstelling tot de zeer rijke, alcoholische wijnen van voorgaande jaren hebben de wijnen dit jaar vaak een alcoholgehalte van rond de 13-13,5%.
Zeker in combinatie met de steeds gangbaardere, elegantere stijl van wijn maken, zijn de wijnen dit jaar floraal en lieflijk van karakter. In de beste gevallen heeft het wijnhuis concentratie weten te bereiken zonder ruwheid in de tannines te introduceren. Veel huizen hebben dit jaar een iets hoger aandeel cabernet franc, wat soms kruidige en bessige tonen geeft. In de beste wijnen van Saint–Emilion komt het energieke karakter van de kalkstenen bodems door. Pomerol had minder meeldauw- en vorstproblemen en de wijnen zijn hier dan ook enigszins dikker met meer grip.
Kwaliteit 2021 in steekwoorden
- Wisselende kwaliteit.
- Dit jaar is het geen kwestie van linkeroever of rechteroever, maar gaat het vooral over individuele verschillen tussen de châteaux.
- Linkeroever: klassieke, verteerbare wijnen. De beste wijnen zijn gemaakt door wijnhuizen die laat plukten en streng selecteerden. In veel gevallen hoge aandelen cabernet sauvignon.
- Rechteroever: elegante, delicate wijnen en regelmatig hogere aandelen cabernet franc en cabernet sauvignon dan gebruikelijk.
- Witte wijnen: zeer hoge kwaliteit, een zeer goed jaar voor wit. Precisie, balans en levendige zuren.
- Edelzoete wijnen: uitzonderlijke lage opbrengsten, maar grootse kwaliteit. Rijk en intens met hoge zuren.
Bronnen:
pootagenturen.nl
perswijn.nl
colaris.nl
De UGCB-proeverij
Nu ik de rapporten weer in het achterhoofd heb kan ik de proef op de som gaan nemen tijdens de UGCB proeverij. Wat meteen opvalt is de prachtige locatie. Na een groot aantal jaren gebruik te hebben gemaakt van de zaal in de Beurs van Berlage is deze keer gekozen voor een nieuwe locatie: de Amsterdamse Zuiderkerk. Een uitdaging voor de organisatie bij Perswijn qua logistiek, etc. Zeker omdat de UGCB een zeer veeleisende partij is qua locatie en aankleding.
Er is misschien iets minder ruimte tussen de paden maar ik ondervind geen enkele last qua drukte bij de tafels. Belangrijk om te vermelden is dat tijdens de proeverij alleen de eerste wijnen van het château worden geschonken. Dit geldt voor alle rode-, witte en edelzoete wijnen.
Pessac-Léognan
Ik begin de proeverij zoals gewoonlijk bij de witte wijnen uit de Pessac-Léognan. WoW! Wat een prachtige wijnen. Zeer fraaie exemplaren met een enorme kwaliteit. Veel frisheid, intensiteit en elegantie. Wat me opvalt is de enorme rondeur en het verminderde houttoets in de neus en smaak. Justine Bouchut van Domaine de Chevalier en Clara Bouineau van Château Larrivet Haut-Brion vertellen mij hierover dat dit jaar de helft minder nieuw hout werd ingezet en een langere lie-rijping op bijvoorbeeld amfora’s, zoals bij de Chevalier, werd toegepast. Verder bijna geen aanpassingen in de blends en in het algemeen iets mindere opbrengsten maar uitstekende kwaliteit druiven.
Aanbevolen Pessac-Léognan Blanc:
- Château Pape Clément
- Château Larrivet Haut-Brion
- Château Smith Haut Lafitte
- Domaine de Chevalier
Na de witte wijnen uit Pessac ga ik door naar de Vin Rouge uit dit gebied. Geen bijzonderheden te melden alleen dat de wijnen vrij toegankelijk zijn en mooi fruit bevatten. Natuurlijk hier ook enkele uitschieters naar boven
Aanbevolen Pessac-Léognan:
- Château Smith Haut Lafite
- Château Pape Clément
- Château LaTour-Martillac
Pomerol
Over Pomerol heb ik niet veel nieuws te melden. Misschien alleen dat het aandeel cabernet franc dit jaar iets is toegenomen in de blend. Maar verder lekker sappig met mooie zuren. Mooie structuur en mooi fruit. Balans.
Aanbevolen Pomerol:
- Château Clinet
- Château Le Gay
- Château La Pointe
Saint-Émilion
In Saint-Émilion merk ik veel verschillen op per château. Sommige châteaux hadden dezelfde opbrengsten en daaree nagenoeg dezelfde verhoudingen in de blends. Andere hadden veel verlies en moesten duidelijk de blend aanpassen. In het algemeen goede kwaliteit, mooi fruit en veel frisheid.
Aanbevolen Saint-Émilion:
- Château Valandraud
- Clos Fourtet
- Château Trotte Vieille
- Château Pavie Macquin
Saint-Estèphe
Helaas te weinig kunnen proeven wegens gebrek aan tijd.
Aanbevolen Saint-Estèphe:
- Château Phélan Ségur
Margaux
De wijnen uit Margaux zijn voor mij het lekkerst van allemaal. Daarmee bedoel ik dat de wijnen al goed drinkbaar zijn. Opleggen om tertiaire aroma’s te ontwikkelen mag natuurlijk, maar is qua drinkbaarheid niet nodig. Mooi fruit, mooie structuur, rijpe tannines. Lekker! Misschien niet een heel groot bewaarpotentieel maar dat hoeft ook niet elk jaar, toch?
Aanbevolen Margaux:
- Château Lascombes
- Château Giscours
- Château Prieuré-Lichine
- Château du Tertre
Saint-Julien
Alle geproefde wijnen zijn van uitstekende kwaliteit maar deze wijnen hebben wel nog de meeste tijd nodig. Klassiek smaakprofiel met veel kracht en een stevige structuur. Tannines moeten nog een beetje rijpen en meer integreren.
Aanbevolen Saint-Julien:
- Château Léoville Barton
- Château Langoa Barton
- Château Léoville Poyferré
- Château Gloria
Pauillac
Op weg naar de uitgang proef ik nog even snel twee wijnen waaronder een van mijn ‘all-time favorite’ Château Pichon Longueville. Ook dit jaar word ik niet teleurgesteld. Prachtige wijn die met de jaren alleen maar mooier kan worden. Vol bosbes en braam en zure kers. Goede structuur en al redelijk afgeronde tannines. Krachtige wijn met veel potentie.
Aanbevolen Pauillac:
- Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande
- Château Lynch-Bages
Sauternes & Barsac
Slechts één wijn kunnen proeven uit 2021. Maar wat een wijn! Lekker dik en vol maar met mooie frisheid en zuurgraad. De rest van de châteaux konden 2021 niet presenteren en hadden wat oudere jaargangen meegebracht, wat ook totaal geen straf was!
Aanbevolen Sauternes:
- Château de Fargues
- Château Bastor-Lamontagne (2019)
- Château Guiraud (2016)
- Château Lafaurie-Peyraguey (2017)
Conclusies
Al met al een prachtige proeverij waar men een zeer goede indruk kon krijgen van het oogstjaar 2021 in de Bordeaux. Voor mij waren de witte wijnen uit Pessac-Léognan van ongekende kwaliteit en zij zullen de komende jaren met een beetje flesrijping alleen nog maar mooier worden. Voor rood van de linkeroever waren Margaux en Pessac-Léognan al heel toegankelijk en nu al super mooi. De wijnen uit Saint-Julien en Pauillac waren van de beste kwaliteit maar nog een beetje uit balans. Wel veel kracht, structuur en body. Maar ook nog wat harde tannines. Dit zijn wel de wijnen met het grootste bewaarpotentieel. Rode wijnen van de rechteroever waren goed maar niet groots. Behoorlijk veel frisheid door meer cabernet franc in de blends. Ook zijn er behoorlijk minder flessen geproduceerd doordat de merlot het moeilijk had dit jaar.
De zoete wijnen zijn van hoge kwaliteit alleen in hele kleine aantallen te verkrijgen, wat de prijs waarschijnlijk behoorlijk gaat opdrijven. Veel producenten hebben ontzettend veel opbrengst moeten inleveren waardoor men 2021 niet eens konden presenteren.
“Een zeer geslaagde en drukbezochte editie van onze Bordeaux proeverij. Het is altijd weer een spannende uitdaging om op een nieuwe locatie zo’n evenement neer te zetten, maar mede door onze fantastische samenwerking met Okhuysen wijnkopers en de Bruijn wijnen, en ook onder meer met EuroCave en Riedel Glaswerk, is het ons toch weer gelukt om aan de hoge standaard van de UGCB te voldoen” – Lars Daniëls, adjunct hoofdredacteur Perswijn.
Over Union des Grands Crus de Bordeaux
De Union des Grands Crus de Bordeaux is een vereniging van 131 wijnproducenten uit de Bordeaux-regio in Frankrijk, die enkele van de meest prestigieuze en kwalitatieve wijnen ter wereld maken. De vereniging werd opgericht in 1973 met als doel de reputatie en de bekendheid van de Bordeauxwijnen te bevorderen, zowel in Frankrijk als in het buitenland.
De leden van de Union des Grands Crus de Bordeaux zijn geselecteerd op basis van de kwaliteit van hun wijnen, die regelmatig worden geproefd en geëvalueerd door een onafhankelijke commissie. De wijnen van de vereniging behoren tot verschillende appellations, zoals Médoc, Graves, Sauternes, Saint-Émilion, Pomerol, enz. Ze worden gekenmerkt door hun complexiteit, elegantie, finesse en verouderingspotentieel.
De Union des Grands Crus de Bordeaux organiseert verschillende evenementen om de wijnen van haar leden te presenteren aan het publiek, zoals proeverijen, diners, beurzen, enz. Een van de belangrijkste evenementen is de En Primeur Week, waar de wijnen van het laatste oogstjaar worden voorgesteld aan de internationale pers en handel. Een ander populair evenement is het Week-End des Grands Crus, waar wijnliefhebbers de kans krijgen om meer dan 100 wijnen te proeven en de châteaux te bezoeken.
De Union des Grands Crus de Bordeaux is een referentie voor de Bordeauxwijnen en een symbool van de Franse wijntraditie en cultuur. Als je meer wilt weten over de vereniging en haar leden, kun je hun website bezoeken of hun tijdschrift ‘Vintage by UGCB’ lezen.
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Michael Kardienaal is naast Grafisch Technicus ook Register Vinoloog, wijnadviseur, wijndocent, wijnschrijver en heeft WSET level 3 behaald. Met zijn bedrijf briccowijnadvies.nl geeft hij wijncursussen, proeverijen en workshops. Lees hier de artikelen van Michael.
#Michael
Geef een reactie