Wijnmaker Chris Mullineux, samen met zijn vrouw Andrea (oenoloog) eigenaar van Mullineux Wines in Swartland, Zuid-Afrika, bezoekt Nederland. De importeur, Udo Göebel (www.winematters.nl ) organiseert een aantal proeverijen en masterclasses. Sommige wijnen van Mullineux heb ik recent geproefd tijdens mijn bezoek aan Zuid-Afrika.  Dat vraagt om meer!

 

Winematters

Udo Göebel heet ons welkom in zijn gloednieuwe magazijn met proeflokaal in Zaandam. Hij is de eerste importeur van het jonge wijnhuis Mullineux, zo leren wij van Chris. In 2007 is het bedrijf opgericht en 2014 is de zevende jaargang die op de markt is. Udo heeft met veel moeite (de vraag is groot en zelf geniet hij ook van deze wijnen) van diverse jaargangen een aantal flessen bewaard waardoor wij ze nu, tijdens deze unieke proeverij, naast elkaar kunnen proeven.

Swartland

Op hun zoektocht waar wijn te maken viel de keuze van Chris, geboren in Johannesburg, en Andrea, uit San Francisco, op Swartland. Dit district ligt in de West-Kaap, boven Kaapstad, aan de Atlantische Oceaan. Hoewel het gebied mediterraan genoemd kan worden is het, door zijn enorme afmeting (ruim drie uur autominuten in doorsnede) heel divers. De wijngaarden bevinden zich voornamelijk op drie bergen die elke een andere bodemsamenstelling hebben. De een heeft steile hellingen met een bodem van voornamelijk leisteen en keien. De ander is aan de oppervlakte heel zandig, maar heeft dieper een laag klei waaruit de stoken water kunnen halen in de droge zomer. Weer een ander bestaat voornamelijk uit graniet en ijzer. Er staan veel oude stokken en de druiven hebben van nature een hoge zuurgraad en niet teveel suikers.  Chris en Andrea zagen hierdoor veel mogelijkheden om mooie wijnen te maken zonder te veel ingrepen in de wijngaard.

image

Puur natuur

Want dat is wat zij willen. Op een natuurlijke manier wijn maken. Ze gebruiken geen kunstmatige gisten noch enzymen. Ze filteren en klaren hun wijnen niet. Het enige wat ze gebruiken is, indien nodig, een zo klein mogelijke hoeveeheid sulfiet om oxidatie tegen te gaan. Chris en Andrea hebben (nog) geen eigen wijngaarden. Ze hebben goede afspraken met de mensen van wie ze de druiven kopen. Op deze manier kunnen ze de meest mooie blends maken. Elk stukje grond in het uitgestrekte Swartland vraagt immers om een andere aanpak. Over de keuze van de druivensoorten hebben Chris en Andrea ook goed nagedacht. Hier geen pinot noir, merlot, cabernet sauvignon maar druiven die in een mediterraan klimaat als dit goed gedijen: syrah, grenache, mourvèdre, viognier etc. En natuurlijk het autochtone druivenras chenin.

Kloof Street chenin

De eerste flight die we proeven is chenin 2013 naast 2012 van Kloof Street, hun ‘instapper’. Deze wijn komt van de jongere stokken en de druiven worden eerder geplukt dan die voor hun Mullineux-wijnen. De wijnen zijn bedoeld om jong van te genieten en dat doen wij dan ook. Beiden zijn ze heerlijk fris waarbij de 2012  iets meer romig en rond is. Een mooi begin!

image

Mullineux White

De volgende flight is ook wit, maar dan van de Mullineux-range: 2012-2011-2010-2009-2008. Alle wijnen zijn een blend van chenin, clairette en viognier. De 2009 heeft ook wat roussanne in de blend en de 2008 wat grenache blanc.  De jongste jaargang is nog wat gesloten. Zacht bloemig, fris, romig, met citrusfruit (grapfruit) en een zeer kruidige afdronk. Pepertje. De oudste hebben een ander karakter. Je ruikt en proeft duidelijk de oudering (‘appelig’) maar met name de 2009 heeft nog opvalland veel fruit. Heel leuk om die zo naast elkaar te proeven. Met dank aan Udo (winematters.nl) voor het bewaren!

image

Kloof Street Reds

Deze flight is de Kloof Street Red 2012  naast de Kloof Street Mourvèdre 2012. De eerste is een blend van syrah aangevuld met wat carignan en cinsault. Chris legt uit dat syrah de ruggegraat van de wijn is. Cinsault is licht en delicaat. Die brengt de florale tonen, zoals viognier doet in een wijn uit de Noord-Rhône. Carignan is een druif die je hier niet veel ziet. Hij heeft een zeer hoge zuurgraad (7-7,5 bij het plukken) en dat geeft een frisheid in de wijn die hier, in het warme klimaat, hoognodig is. De Mourvèdre is een single vineyard wijn en dus voor Chris en Andrea een experiment. Er zijn maar heel weinig flessen van gemaakt.  Mourvèdre is een ras dat heel uitbundig groeit en bloeit en dus overmatig kan produceren. Hier echter is veel ‘waterstress’ waardoor de kwaliteit omhoog gaat. Ik vind de Mouvèdre heel mooi. Donker fruit, stevige maar ronde tannines. Nog even opzij leggen. Maar de ‘gewone’ Red vind ik nu al een feestje. Véél sap en lekker doordrinkbaar. Dat laatste doe ik nog even niet, want er staat nog een rijtje aan te komen.

image

Mullineux Syrah

2011-2010-2009-2008 Krijgen we in ons glas. Deze wijn van voornamelijk Syrah komt van de diverse bodems van Swartland. Chris noemt met name ‘koffieklip’: “koffie met een klein scheutje room”. Een vertaling is er niet, maar als ik het opzoek kom ik op ‘ijzerhoudende grond’. Dat is, volgens Chris, met name terug te proeven in de 2008. Als Udo ons vraagt welke onze favoriet is blijken de meningen verdeeld. Mijn favoriet voor dit moment is de 2009. Veel kersenfruit, veel sap, frisse stijl. De overtreffende trap van de 2010, die zich nog niet helemaal geeft.

Granite versus Schiste

Deze bijna laatste flight is bijzonder. Na lang zoeken vond Chris twee wijngaarden die op zichzelf gebotteld konden worden. Dat is niet elk jaar zo. Slechts zo’n 1000 flessen worden hiervan gemaakt. 2010 Was de eerste jaargang. Wij proeven twee wijnen uit 2011 van verschillende bodemsoorten. Chris geeft uitleg. Graniet geeft frisheid. Technisch gesproken: graniet geeft een hogere zuurgraad en dus een lagere Ph-waarde. Dit kan goed ouderen. Wat mij betreft: veel rood en blauw fruit, kruidig, laurier, veel sap, niet dik, fris, pepertje. Pleaser. Schiste geeft volgens Chris meer tannine, meer structuur. Mijn notities: donker fruit in de neus, idem in de mond, veel bessenfruit, kruidig, pittig, stevig, structuur.

image

Fles

Detail, maar ik vind dat boeiend: alle flessen kopen Chris en Andrea in bij de enige flessenfabrikant in Zuid-Afrika. Voor de Granite en Schist kopen zij de flessen echter in Frankrijk. De belangrijkste markt voor de flessenfabriek in Zuid-Afrika is namelijk de biermarkt. Veel aandacht wordt besteed  aan de buitenkant van de fles, daar waar de kroonkurk moet komen. Chris merkte dat ze minder aandacht besteden aan de binnenkant, waardoor er soms ineens een naad zit waardoor de kurk niet goed past. Dat wil je niet met je topwijnen die wat langer bewaard moeten worden.

Toetje

Als afsluiter proeven we de Mullineux Straw Wine 2012. Chris vertelt dat, door de klimatoligische omstandigheden, een wijn met botrytus hier niet gemaakt kan worden. De meeste wijnmakers proberen een zoete wijn te maken door laat te plukken. Dan is echter het  suikergehalte hoog en de zuurgraad laag met logge, niet-spannende wijnen als resultaat. Deze wijn is  gemaakt van ingedroogde druiven. Na de pluk worden de druiven drie tot vier weken op rieten matjes te drogen gelegd. Hierdoor gaat niet alleen het suikergehalte, maar ook de zuurgraag omhoog wat als resultaat heeft een rijke maar toch frisse zoete witte wijn.

Dit  is een prachtige afsluiter van de avond. Chris zegt over de Straw Wine: “For us, this is ‘labour of love’, because it is not easy”.  Ik zeg: keep on loving it! Baie dankie voor deze mooie avond!

image