Christine Vernay en echtgenoot Paul Amsellem, eigenaren van Domaine Georges Vernay in Condrieu, zijn ‘on tour’. Well of Wine, de importeur van het top-huis Georges Vernay uit de Noord-Rhône, organiseert een aantal proeverijen, diners en masterclasses met hun wijnen. Samen met enkele andere genodigden proef ik de wijnen bij The Wine and Food Association in Amsterdam. En dat blijkt de moeite waard!

Viognier en syrah bij Domaine Georges Vernay

Terwijl Cathy Moerdijk, Well of Wine, de wijnen inschenkt en zorgt voor de vertalingen vertelt Christine Vernay over Domaine Georges Vernay , dat inmiddels 24 hectare beslaat. Viognier staat aangeplant voor de Condrieu en syrah voor Côte Rotie, Saint Joseph en Côtes du Rhône. Christine vertegenwoordigt de derde generatie wijnmakers op Domaine Georges Vernay. Als haar vader Georges het bedrijf in 1953 overneemt van diens vader (Francis Vernay richtte het bedrijf op in 1938, hij was een van de grondleggers van de Appellation Controlée Condrieu  en Côte Rôtie) is er slechts 6 hectare viognier te vinden in de hele wereld, waarvan hij er één bezit.

Graniet, biotiet en global warming

Georges is overtuigd van de kwaliteit van het terroir in Condrieu voor deze druif en begint er meer van aan te planten. De granieten bodem bevat namelijk veel mineralen, met name biotiet. Dit geeft de viognier, die vaak laf kan smaken door de lage zuurgraad, een heerlijke minerale, ziltige frisheid. Over de ‘global warming‘ maakt Christine zich geen grote zorgen. Natuurlijk heeft ze gemerkt dat de temperaturen stijgen. Door biologisch en biodynamisch te werken past de druivenstok zich op een natuurlijke manier aan aan zijn omgeving. Daarnaast is het verschil tussen dag en nacht nog steeds heel groot, en dat is belangrijk voor de frisheid van de wijnen. We gaan de wijnen van Domaine Georges Vernay proeven.

Domaines George Vernay de wijnen1) Domaine Georges Vernay, Condrieu ‘Les Terrasses de l’Empire’ 2015
100% Viognier van 30-40 jaar oude stokken, door de vader van Christine geplant. Vinificatie in grote houten vaten (20 hl). Rijping deels in eveneens grote houten vaten en een klein deel op 3-4 jaar oude barriques.  Bloemig, wit fruit, perzik in de neus. In de mond mango, romig, vol, kruidig en mooie zuren. Frisse, fruitrijke, licht zilte afdronk die heel lang na blijft.
€ 69,95
A-W 8,8/10

2) Domaine Georges Vernay, Condrieu ‘Les Chaillées de l’Enfer’ 2014
100% Viognier van 50 jaar oude stokken. De steile, stenige (Chaillées-caillous-stenen) hellingen zijn de naamgever van deze wijn: ‘De stenen uit de Hel’. De temperatuur op deze helling is hetzelfde als bij de vorige wijn. Het grote verschil is de ‘sous-sol’, de lagen aarde onder de toplaag. Door geologische veranderingen is er een wirwar van bodemsoorten ontstaan, zelfs van meter tot meter waarneembaar. De wijn heeft 15 maanden ‘sur lie’ gerijpt op barriques, 25% nieuw hout.  Eveneens bloemig, abrikoos; wat branderig: er wordt een tweede fles geopend. Deze stond open vanaf gisteren. Die is beter: veel neus, wit fruit, spanning tussen zuren en fruit, rond, kruidig.
€ 99,95
A-W 9/10

3) Domaine Georges Vernay, Condrieu ‘Coteau de Vernon’ 2014
100% Viognier van 50-80 jaar oude stokken uit het hart van Condrieu. Biologisch bewerkte wijngaard. Rijping ‘sur lie’ in barriques gedurende 12 maanden. Nog heel jong.”Vernon is een wijn waar je op moet wachten”, aldus Christine. Na karafferen door Paul geeft hij zich meer. Heel bloemig en iets boers in de neus, wat in de mond terug komt. Acaciahoning, wit fruit, mild hout, afdronk fris en bloemig.
€ 119,95
A-W 9,3/10

4) Domaine Georges Vernay, Côtes du Rhône ‘Sainte Agathe’ 2015
100% Syrah van 40 jaar oude stokken. Vinificatie in temperatuurgecontroleerde RVS-vaten. Een jaar gerijpt op (oudere) barriques. Bessenfruit, rokerig en kruidig in de neus. Sappig, romig, (groene) kruiden, fris, koffie. Afdronk fris met veel rood fruit. Elegant.
€ 26,95
A-W punten 8,5/10

5) Domaine Georges Vernay, Saint-Joseph ‘Terres d’Encre’ 2015
100% Syrah van 30 jaar oude stokken. Vinificatie in temperatuurgecontroleerde RVS- vaten en, net als de vorige wijn, een jaar gerijpt op (oudere) barriques. Bramen- en bessenfruit in de neus. Idem in de mond, sappig, fris, tannines iets stroef, maar niet hinderlijk. Krachtig, rustiek.
€ 39,95
A-W 8,8/10

6) Domaine Georges Vernay, Côte Rôtie ‘Blonde du Seigneur’ 2014
95% Syrah van 30 jaar oude stokken, aangevuld met 5% viognier. Vinificatie in temperatuur-gecontroleerde RVS- vaten en 18 maanden gerijpt op deels (25%) nieuw eiken barriques.  Aanvankelijk heel stallig. Wordt in karaf overgeschonken. Stalligheid wordt minder, ‘vlurk’ (=vleugje kurk). “Gisteren bij het diner was hij geweldig”, volgens enkele proevers. “C’est la vie du vin”, volgens de wijnmaakster. Een tweede fles wordt gelukkig geopend en die is een feestje. Nog steeds de boerse neus, maar daarnaast veel rood fruit, bessen. In de mond romig, sappig, kruidig, witte peper, schoon!
€ 69,95
A-W 9/10 

7) Domaine Georges Vernay, Saint-Joseph ‘La Dame Brune’ 2014
100% Syrah van 40-50 jaar oude stokken. Vinificatie in open houten vaten en 18 maanden gerijpt in barriques, 30% nieuw hout. Fruitig met body, 18 maanden op hout opgevoed, waarvan 30% op nieuw eiken. Sap, bessenfruit, zoete kruidigheid, zilte mineraliteit, frisse groene kruiden. Afdronk lang, kruidig en sappig.
€ 69,95
A-W 8,5/10

8) Domaine Georges, Vernay, Côte Rôtie ‘Maison Rouge’ 2014
100% Syrah van 50 jaar oude stokken. Vinificatie in grote open houten vaten en  barriques. 24 Maanden gerijpt in barriques, waarvan 30% nieuw eiken. Iets onzuiver in de neus. Direct mineralig, ijzer, sappig, rokerig, tabak.
€ 126,00
A-W -/-

De importeur van de wijnen van Domaine Georges Vernay is  Well of Wine 

De wijnen van Domaine Georges Vernay zijn o.a. te koop bij Bosman Wijnkopers

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!