Op een zonnige 2 juli organiseerde Melman Communications, in samenwerking met ‘Riesling fellow’ Albert de Jong, een mooie proeverij van Duitse wijnen. De happening vond plaats in het Amstel Boathouse te Amsterdam en was getiteld ‘New Talents from Rhein, Main & Mosel’. Monique van Kruining* was erbij aanwezig. Ze was even niet zo in the mood voor Riesling en ging dus op zoek naar wat de aanwezige wijnproducenten verder nog te bieden hadden. Dat bleek een hoop te zijn! Zie hier een greep uit haar ontdekkingen.

Schwarzriesling

Proeverij Duitse Wijnen Schlor Schwarzriesling 2013Die kop klinkt misschien even tegenstrijdig met de intro van dit artikel, maar schwarzriesling is geen riesling: het is een van de Duitse namen van pinot meunier. Deze blauwe druif is vooral bekend als onderdeel van de blend van menig champagne, maar Weingut Schlör uit Baden blijkt er een mooie rode wijn van te maken. Eerst maak ik tijdens de door Albert de Jong geleide ‘schatkamerproeverij’ kennis met hun Reicholzheimer First Schwarzriesling ‘R’, VDP Erste Lage, 2013. Een aangenaam verfrissende rode wijn met goede zuren en vriendelijke tannines. Ik ruik en proef kruidigheid, bessenfruit en zure kersen. Een gave wijn, die nieuwsgierig maakt naar meer. Bij de tafel van het wijngoed zelf proef ik later van deze wijn ook nog de jaargang 2016: duidelijk nog erg jong, met het hout nu nog iets meer op de voorgrond (de wijn rijpt 18 maanden op barrique), maar net zo mooi verfrissend, kruidig en fruitig. Veelbelovend.

Importeur: nog op zoek

Stille blanc de noirs

Snuffelend naar nog meer schwarzriesling beland ik bij Weingut Darting uit de Pfalz. Hier proef ik hun Blanc de Noirs Kabinett Trocken 2017: een stille (i.e. niet mousserende) blanc de noirs gemaakt van 50% spätburgunder en 50% schwarzriesling. Een vriendelijke, fruitige wijn met aroma’s van appel en abrikoos, een zacht mondgevoel, medium zuren en een klein zoetje. Heel doordrinkbaar.

Nog meer stille witte wijn van blauwe druiven Proeverij Duitse Wijnen Ellwanger Blanc de Noirsvind ik bij Weingut Ellwanger uit Württemberg. Hun Blanc de Noirs Gutswein Trocken 2016 is een blend van 69% trollinger en 31% spätburgunder. Deze wijn komt aanvankelijk heel ingetogen over, maar heeft wel structuur. Met iets meer tijd in het glas toont hij aroma’s van appel, aardbei en lychee. Aangenaam zacht en sappig. Tussen het proeven door hoor ik van Yvonne Ellwanger over de Junges Schwaben, een samenwerkingsverband tussen vijf wijnproducenten uit Württemberg, waaronder Weingut Ellwanger. Deze vijf wisselen kennis en ervaring uit, gaan gezamenlijk op bezoek in andere wijngebieden en staan samen op wijnproeverijen. De oprichting van Junges Schwaben vond plaats in 2002, dus sommigen van hen zijn inmiddels niet zo piepjong meer, maar er wordt mij op het hart gedrukt dat de jeugdige nieuwsgierigheid en de leergierigheid gebleven zijn. Dat klinkt goed!

Importeur: allebei nog op zoek

Proeverij Duitse wijnen: Orange wine!

Proeverij Duitse Wijnen Orange Wine Kistenmacher und HengererVan de witte wijnen gemaakt van blauwe druiven switch ik naar ‘rode’ wijn gemaakt van witte druiven: een orange wine, genaamd Josephine trägt Orange (2015, trocken) van Weingut Kistenmacher-Hengerer, eveneens uit Württemberg (en lid van de Junges Schwaben). Een spannende, droge wijn waar veel in te ruiken en proeven valt: o.a. granaatappel, lychee, ananas, papaja, iets bloemigs, kruidigheid… Met deze wijn in je glas kun je je wel even vermaken. De wijn heeft 14 dagen schilweking gehad en heeft 2 jaar gerijpt op oude eikenhouten vaten. Hierdoor heeft de wijn een merkbare, maar prettige structuur gekregen (dit in tegenstelling tot het nogal straffe, drogende mondgevoel van sommige andere orange wines). Hij is gemaakt van witte druif kerner. Dit is een kruising van schiava grossa en riesling, dus zo is er indirect toch nog een beetje riesling tussen de hier genoemde wijnen geslopen… Sabine Hengerer vertelt me dat deze wijn ontstaan is als experiment, omdat ze ‘eens iets anders wilden maken’. Gezien het positieve resultaat met deze wijn overwegen ze er in de toekomst meer van te maken, een plan dat ik van harte toejuich.

Importeur: nog op zoek

Fijne Silvaners

Proeverij Duitse Wijnen HAns Wirsching SilvanerTijdens mijn ronde over de proeverij doe ik ook de tafel van importeur Bernd Weeke (Lekker Sapje) aan, die in weerwil van het thema ‘New Talents’ twee Silvaners van Weingut Hans Wirsching uit Franken heeft meegebracht. De familie Wirsching maakt al sinds de jaren 1630 wijn, dus ‘nieuw’ kun je ze niet echt noemen, maar volgens Bernd zijn deze wijnen ‘krankzinnig goed’ en mochten ze daarom niet op deze proeverij ontbreken. Tsja, dat nodigt wel uit tot proeven natuurlijk… Om te beginnen de Silvaner VDP Gutswein 2016 Trocken: deze wijn heeft een zacht prikje in de aanzet gevolgd door vriendelijke zuren. Hij komt zacht en licht over maar tegelijkertijd valt er veel in te proeven en heeft de wijn echt body. Hij is lekker fruitig (o.a. appel, peer en meloen) en prettig droog. Elegante wijn!

Allicht dat ik nu ook de volgende wijn wil Proeverij Duitse wijnen Hans Wirsching Silvaner ALte Rebenproeven: Iphöfer Kronsberg Silvaner Alte Reben 2016 Trocken VDP Erste Lage. De naam is een hele mond vol, de wijn zelf ook wel. Romig, rondeur en toch ook vriendelijke zuren, sappig, elegant, fruitig (citroen, peer, appel) en iets kruidig, een mooie lengte en goed in balans. Zoals de naam al aangeeft, wordt deze wijn gemaakt van druiven van oude stokken. In de regio geldt dat druivenstokken vanaf een leeftijd van 20 jaar ‘oud’ zijn, maar het merendeel van de stokken voor deze wijn is ouder dan 40 jaar.

Importeur: Lekker Sapje

Blauer Zweigelt

Proeverij Duitse Wijnen Zipf Blauer ZweigeltTot besluit kort nog een wijn die mij aan het eind van de proefmiddag nog lekker wist op te frissen: de Blauer Zweigelt 2015 Trocken van Weingut Zipf in Württemberg, ook al lid van voornoemde Junges Schwaben. Deze wijn is opvallend floraal en iets peperig in de geur, met in de smaak aalbes, blauwe bes, een beetje braam en zwarte peper. Vriendelijke tannines, goede zuren, fijne wijn. Een waardige afsluiting van een mooie middag wijnproeven!

Importeur: nog op zoek

LINKS:

Uitgelichte foto landschap: Duitsewijn.nl 

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

🍇🍷🍴 Geen enkel wijn- of ander culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!