Een proeverij van bijzondere Israëlische wijnen viel op de mat. Plaats van handeling: Ron’s Gastrobar in Amsterdam. De proeverij wordt begeleid door de in Jeruzalem geboren Hadas Sharon. Zij is  afgestudeerd in Asian Studies aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en vertegenwoordigt de Golan Heights Winery sinds 2007 als wijnadviseur. Jennifer Jernberg* is erbij voor Anne-Wies.NL

Israëlische wijnen, ik ben er niet zo bekend mee. Vol verwachting fiets ik in de vroege morgen naar Ron’s Gastrobar waar ik voor Anne-Wies.nl ben uitgenodigd om een aantal bijzondere Israëlische wijnen te proeven. Hadas Sharon, wijnconsultant en sommelier geeft uitleg over de wijnen en ook de Israëlische ambassadeur is aanwezig.

Best of Gastrobar

Geen wijn zonder eten dus we starten de ochtend met 6 prachtige gerechtjes. The Best of Gastrobar: Van een knapperige taco besisit bali naar een steak tartaar gevolgd door een Nederlandse yellowtail, daarna sliptong, ossenstaart en bloemkool. Daarbij proeven we maar liefst 12 wijnen in alles stijlen. Mousserend, droog, rosé en rood.

Israel gerechtjes Rons Gastrobar

Wijnland Israël

Israël kent een bewogen geschiedenis en er is een tijd geweest dat wijn alleen was toegestaan voor religieuze doeleinden. Sinds de jaren 70 wordt er echt wijn gemaakt voor commerciële doeleinden. In de jaren 90 is men zich echt gaan richten op het maken van kwaliteitswijnen.

Welke wijnen kent Israël?

Israël richtte zich voorheen op de grote internationale druivenrassen zoals merlot, cabernet sauvignon, syrah, carignan grenache, sauvignon blanc, chenin blanc en chardonnay. Maar inmiddels kent Israël  een enorme variëteit aan druivenrassen en staan er ook: muscat d’alexandrie, barbera, gewürztraminer, malbec en petit syrah.

Kosjere wijn

Natuurlijk denk je bij Israëlische wijn ook aan Koosjer. Maar is dit van invloed op de smaak van de wijn? Kosjere wijn wordt net zo gemaakt als alle andere wijn. Je proeft het dus niet. Kosjere wijn wordt gemaakt zonder dierlijke toevoegingen. In andere wijnlanden wordt er wel eens viseiwit gebruikt om een wijn te klaren – helder te maken. In de Israëlische wijnmakerij dus niet. Handig om te weten als je graag vegan wijn drinkt.

Israël wijn map

Wijnklimaat van Israël

Israël ligt ten zuiden van de Europese mediterrane wijnlanden zoals Italië en Griekenland.  Het ligt zelfs nog zuidelijker dan Libanon. Tijdens de wijnproeverij viel het op dat de witte wijnen ontzettend droog van smaak waren met daarbij een laag alcohol percentage. Hoe kan dat in een zo ver zuidelijk mediterraan klimaat? Hoe krijg je wijnen met een laag alcoholpercentage in een mediterraan land?

  • Hoewel Israël een relatief warm mediterraan land is, kent het een verrassend grote en diverse verscheidenheid aan microklimaten. Die micro klimaten zijn vaak koeler dan je denkt.
  • De wijnboeren en wijnmakers kennen hun eigen terroir als geen ander. Met deze expertise selecteren ze de meest geschikte percelen afgestemd op het druivenras dat ze willen verbouwen.
  • De wijnmakers kijken goed naar de bodem, de hoogte, de ligging op de zon en de regenval. Ze werken samen om die percelen te kiezen die het meest geschikt zijn voor de teelt van witte wijndruiven met een relatief laag alcoholgehalte.
  • Het tijdstip van oogsten is ook belangrijk, er kan een keuze gemaakt worden voor een vroege oogst als de druiven nog relatief een hoog zuurgehalte hebben en een wat lager suikergehalte.
  • Uiteindelijk is het vinificatieproces ook van belang bij de uiteindelijk smaak van de wijn. Denk daarbij aan het gebruik van gisten en het materiaal van de vaten waarin de wijn rijpt.

Het is me duidelijk dat Israël een wijnland is met een enorme diversiteit in druivenrassen, stijlen en smaken. Genoeg om nog te ontdekken!

Lijst geproefde Wijnen:

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer