De uitslag van het 33e Proefschrift Wijnconcours, met de Rosés van het Jaar 2021. De inzending was dit jaar zo’n 6% groter dan de vorige editie en de jury selecteerde 42 finalewijnen.  Zoals verwacht was Frankrijk oppermachtig in de finale, met 25 wijnen.
Spanje volgde net als vorig jaar op de tweede plaats, met vier finalewijnen. Italië en Duitsland en zijn elk goed voor drie finalewijnen en Portugal en Oostenrijk voor twee.

Verrassend zijn tot slot de wijn uit Noord-Macedonië (eerste keer in het concours), de Chileense rosé (ook een primeur) en de Oostenrijks-Hongaarse rosé van Weninger (‘Europäischer Wein’ vermeldt het etiket).

Hypes komen en gaan, maar rosé blijft onverminderd populair. Maar ook de verschillen in waardering van rosé blijven groot: voor de één is het een alcoholische verfrissing op het terras of op het strand. Voor de ander een wijn om net zo serieus te nemen als rood of wit. In dit artikel van Proefschrift een overzicht van alle concourswinnaars en –finalisten, aangevuld met een flink aantal andere interessante rosés die we proefden.

Zoals we gewend zijn is Frankrijk oppermachtig in de finale, met 25 wijnen. 11 daarvan zijn afkomstig uit de Provence-appellaties – bij uitstek het roségebied. Vooral in de categorieën boven de € 15 doet de Provence het uitstekend. Opvallende Franse finalerosés zijn verder afkomstig uit onder meer de Bordeaux, de Bourgogne en het eiland Corsica.
Spanje volgt net als vorig jaar op de tweede plaats, met vier finalewijnen. Italië en Duitsland en zijn elk goed voor drie finalewijnen en Portugal en Oostenrijk voor twee. Verrassend zijn tot slot de wijn uit Noord-Macedonië (eerste keer in het concours), de Chileense rosé (ook een primeur) en de Oostenrijks-Hongaarse rosé van Weninger (‘Europäischer Wein’ vermeldt het etiket).

Het volledige artikel én de lijst met alle winnaars
vind je op Proefschrift.nl

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief.