Ruim 200 finalewijnen van het 29e Proefschrift Wijnconcours stonden op de proeftafels tijdens de vakbeurs Gastronomie | Fine Food Professional in Utrecht. 22 categoriewinnaars ontvingen de fel begeerde oorkonde van Wijn van het Jaar.

Proefschrift Wijnconcours sticker

Proefschrift Wijnconcours op Gastronomie – FFP

Een primeur op Gastronomie | Fine Food Professional: een deel van de beursvloer bood plaats aan de finalewijnen van het Proefschrift Wijnconcours, al 29 jaar de meest betrouwbare graadmeter van het actuele wijnaanbod. Wit, rood, zoet, rosé, mousserend, champagne – stuk voor stuk wijnen die niet misstaan op een eigentijdse wijnkaart. Diverse malen geproefd en herproefd en uiteindelijk goedgekeurd door een professionele jury. Voor het eerst was er dit jaar een aparte finaleselectie van vins nature. De winnende wijnen werden op maandag 6 november bekendgemaakt.

Proefschrift Wijnconcours, ook voor avonturiers

Voor sommeliers en restaurateurs vormde de presentatie een uitgelezen mogelijkheid om hun wijnkaart te upgraden met vertrouwde klassiekers of verrassende noviteiten. Bijna 40 importeurs stonden klaar om hun finalewijnen persoonlijk toe te lichten. En de keuze liep uiteen van laagdrempelige huiswijnen (tot € 7,50 winkelprijs) tot karaktervolle prestigecuvées van € 50 max.
Francofiele wijnliefhebbers konden hun hart ophalen. Onder de finalewijnen troffen zij diverse pareltjes uit Rhône, Champagne, Loire, Bourgogne, Languedoc, Provence, Elzas en Beaujolais. Maar ook klassieke wijnlanden als Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Italië waren goed vertegenwoordigd. En voor de echte wijnavonturiers stonden er wijnen uit onder meer Armenië, Israël, Slovenië, Libanon, Georgië en Luxemburg.

Het Proefschrit Wijnconcours en de resultaten

The Wine & Food Association organiseert jaarlijks het Proefschrift Wijnconcours. Terwijl bijna elk ander concours contactueel verplicht is om minstens eenderde van de ingezonden wijnen te bekronen met brons, zilver of goud, kiest het Proefschrift Wijnconcours al vanaf het begin een eerlijker en objectiever pad. Een Wijn van het Jaar is in zijn prijscategorie zonder twijfel de beste die door Nederlandse en Belgische importeurs op de markt wordt aangeboden. Bijna 1100 manuren is er geproefd, geargumenteerd en gediscussieerd door ons professionele team. Niemand heeft enig belang bij de handel in wijn. Ook de uiteindelijke aanwijzing van alle winnende wijnen ontstaat pas na een dag intensief proeven door de Nederlands-Belgische Grand Jury. Het Concours streeft naar consensus bij de aanwijzing van welke rode, witte, zoete, sparkling of champagne de oorkonde van Wijn van het Jaar ontvangt.

Voor de complete uitslag en foto’s van de gelukkige winnaars kijk je op The Wine Site 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bron: The Wine and Food Association