Een kleine primeur in Nederland: half mei organiseerde online wijnwinkel Bovino samen met de Apostelhoeve een bijzondere wijnproeverij. Een groep wijnschrijvers en -bloggers mocht namelijk als een van de eersten in Nederland kennismaken met de kersverse jaargang 2018 van dit bekende Maastrichtse wijndomein. Ter plaatse, natuurlijk. Monique van Kruining* proefde met plezier mee namens Anne-Wies.NL.
De Apostelhoeve
Na een hartelijke ontvangst geeft de gedreven Robin Hulst (3e generatie wijnmaker) ons een uitgebreide rondleiding op de Apostelhoeve. Met goed gevoel voor humor vertelt hij over het reilen en zeilen van dit familiebedrijf, waarin naast vader Mathieu en zoon Robin zelfs opa Hugo op 82-jarige leeftijd nog 6 dagen per week in de weer is. Terwijl we vanaf de Louwberg uitkijken over de glooiende hellingen met wijnstokken, is het nauwelijks voor te stellen dat Hugo Hulst hier in 1970 van start ging met slechts 400 druivenplanten. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een volwaardig wijndomein met maar liefst 11,5 ha aan wijngaarden (en een uitbreiding met nog zo’n 2,5 à 3,5 hectare zit in de planning). Hier worden jaarlijks 6 verschillende witte wijnen en 2 mousserende wijnen geproduceerd, met daarnaast in 2018 voor het eerst een bijzonder experiment als 9e wijn (daarover verderop meer).
Riesling brut 2017
We zitten tijdens deze kennismaking trouwens niet op een droogje: we proeven er de Riesling brut 2017 bij (jaargang 2018 ligt momenteel nog te rijpen). Deze mousserende wijn, 100% riesling, is gemaakt volgens de traditionele methode met 9 maanden rijping op fles. Hij heeft een lekker frisse aanzet, een vriendelijke mousse en door een klein restzoetje een zachte, ronde afdronk. Daartussenin valt vooral veel fruitigheid te proeven: appel, citroen, gekonfijte citroenschil, rijpe peer en een vleugje lychee.
Jaargang 2018
Na de prachtige, warme zomer vorig jaar werd van alle kanten geroepen dat 2018 wel een topjaar voor de Nederlandse wijn moest worden. En inderdaad, zo geeft Robin aan, rijpten de druiven goed en was de schimmeldruk door de grote droogte zeer laag. Toch was oogstjaar 2018 echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Nou ja, zonneschijn. Het was namelijk zo ontzettend warm, dat het risico van overrijpheid op de loer lag. Oogstte je in 2018 ook maar iets te laat, dan zat je met te hoge suikers en te lage zuren in je druiven. En dan was er nog de grote droogte, die we ons allemaal nog wel kunnen herinneren. Voor oudere wijnstokken met diepe wortels geen probleem, maar de jonge(re) aanplant kreeg het hier en daar zwaar te verduren. Niet bij de Apostelhoeve overigens, want de familie Hulst heeft een aantal jaren geleden een irrigatiesysteem aangelegd bij de jonge aanplant. Slim.
Proeven: 3 x jaargang 2018 frisfruitig wit
Na deze kennismaking is het hoog tijd om de jaargang 2018 te proeven. We beginnen met een drietal frisfruitige witte wijnen, waarbij tijdens het proeven de goede zoet-zuurbalans opvalt. De drie wijnen zitten met 12 à 12,5% ook heel beschaafd in de alcohol.
Müller-Thurgau 2018: geurt vrij uitbundig naar meloen en appel. In de aanzet een klein prikje, lekker sappig en verfrissend in de mond. De wijn is aangenaam fruitig van smaak met appel, peer en een vleug meloen. Heel doordrinkbaar.
Auxerrois 2018: ingetogener qua geur met wat natte steen en peer. Aanvankelijk nog wat gesloten. De wijn komt ietsje frisser over, met in de smaak peer, citroen, natte steen en een lichte kruidigheid. Na tijdje in het glas geeft de wijn zich meer en komen er ook wat florale tonen bij. Mooi zuiver.
Riesling 2018: in geur en smaak citroen, natte steen, abrikoos en zure appels. De wijn heeft een mooie zuurgraad en een klein zoetje. Goede balans. Wel piepjong nog. Mathieu noemt dit ‘eigenlijk kindermoord’; hij zou aanraden om deze wijn pas over een jaar of 4 te drinken.
Proeven: 3 x jaargang 2018 Pinot gris
We vervolgen hierna de proeverij met wat Robin lachend ‘familieruzie in een fles’ noemt. De heren Hulst bleken het ten tijde van de oogst 2018 namelijk oneens over welk druivenras eerst geoogst diende te worden. De pinot gris trok uiteindelijk aan het kortste eind en werd pas na de müller-thurgau en auxerrois binnengehaald. Omdat op dat moment de suikerwaarden al erg hoog waren, werd besloten als experiment een klein aantal rijen pinot gris aan de stok verder te laten rijpen. Door de droogte werden deze late harvest druiven uiteindelijk eind oktober zonder botrytis geplukt bij maar liefst 138° Oechsle.
Pinot gris 2018 (14%): vrij geurig met tropisch fruit en kruidigheid. In de mond in de aanzet een prikje, daarna zacht, rijk en vol. De wijn heeft rijpe fruitaroma’s van ananas en perzik, een vriendelijk zoetje, milde zuren en een klein bittertje in de afdronk. Sappig en toegankelijk.
Pinot gris Barriques 2018: deze wijn is kakelvers; hij is de dag voor de proeverij pas gebotteld en wordt geschonken uit nog niet geëtiketteerde flessen. De wijn heeft 7 maanden op barriques doorgebracht (gemiddeld 2e jaars vaten) en op moment van proeven is dat hout logischerwijs nog zeer dominant op de voorgrond aanwezig. Op dit moment is het resultaat nog lastig te beoordelen, maar over een maand of 6 zou de wijn meer in balans moeten zijn.
Late Harvest Pinot gris 2018 (12,5%, 100 gr/l restsuiker, 6,9 gr/l zuur, 60% op RVS en 40% op nieuw hout, slechts 2800 halve flesjes geproduceerd): spannende wijn. Flink zoet, maar daarnaast ook vriendelijke zuren die het geheel in balans houden. Er valt volop zoet rijp fruit in te proeven: ananas, mango, gele appel, banaan en honingmeloen. Daarnaast ook een vleugje zuurstok en wat kruidigheid. Benieuwd hoe deze wijn zich nog gaat ontwikkelen, maar wat mij betreft nu al een geslaagd experiment.
Proeven: aspergewijn Cuvee XII 2018
Geen reis naar Maastricht is compleet zonder een goede maaltijd… Na de proeverij op de Apostelhoeve worden we daarom naar het gezellige Café Sjiek gebracht voor een aspergelunch van twee gangen. We trappen af met een heuse aspergekroket en daarna volgt een flink bord asperges met brokkelkaas. Zeer smakelijk. Beide gangen worden begeleid door de laatste wijn van de jaargang 2018 die we nog moesten proeven: Cuvee XII 2018. Deze witte wijn is een blend van 40% müller-thurgau, 30% auxerrois en 30% pinot gris. Hij is lekker sappig en een tikje kruidig, met aroma’s van peer, natte steen, ananas en wat lychee, en hij heeft een goede zuurgraad en een vriendelijk klein restzoetje. Goed gezelschap bij beide gangen en een waardige afsluiter van een mooie dag.
*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#monique
#nederlandsewijn
Geef een reactie