Aanschuiven bij een exclusieve persproeverij in de Serre van Hotel Okura in Amsterdam is bij voorbaat een feestje. Maar het wordt nog feestelijker als dit is ter ere van de presentatie van diverse champagnes van Maison Louis Roederer en in het bijzonder hun primeur: de nieuwe Collection 243. Stéphane Richer de Forges, export manager van Louis Roederer begeleidt professioneel de proeverij, af en toe aangevuld door Mr Champagne, Gert Crum. Tita Boxma* is erbij voor ANNE-WIES.NL

Louis Roederer champagne compilatie ANNE-WIES.NL

Een enthousiast verhalende Gert Crum (links). Export manager Stéphane Richer de Forges presenteert de Cristal (rechts). Foto boven: Serre van Hotel Okura door Tony Perez.

MAISON LOUIS ROEDERER

Maison Louis Roederer, opgericht in 1776, is nog één van de weinige champagnehuizen die in familiehanden is en inmiddels gerund wordt door de zevende generatie met CEO Frédéric Rouzaud aan het hoofd. Het bedrijf werd opgericht  onder de naam Dubois Père & Fils. Louis Roederer werkte als assistent in het bedrijf en erfde in 1833 het champagnehuis. Hij richtte zich  op de internationale markt en had successen in Amerika, Engeland en Rusland, waar hij o.a. Tsaar Nicolaas II tot zijn klanten mocht rekenen. Men bezit vooral eigen wijngaarden die allen cru of grand cru zijn en koopt daarnaast voor een klein gedeelte druiven in bij partner wijnbouwers.

Inmiddels is het huis wereldberoemd en bezit o.a. wijnhuizen in Bordeaux ( Château de Pez en grand cru classé  Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande) , de Provence (Domaine Ott), Portugal (Ramos Pinto) en mousserende wijnen in Californië ( o.a. Scharffenberger Cellars). Daarnaast is het ook eigenaar van champagnehuis Deutz.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, evenals biologische en biodynamische wijnbouw. Chef de cave, adjunct directeur en vicevoorzitter Jean-Baptiste Lécaillon werkt al sinds 1989 bij het wijnhuis. In de afgelopen 33 jaar is er veel veranderd. In de wijnbouw van het domein is men gestopt met het gebruik van herbiciden en gaan experimenteren met biologisch en biodynamisch. Voor de oogst van 2021  zijn  al 115 van de 242 hectare Roederer wijngaarden biologische gecertificeerd.

De huisstijl van Roederer wordt bepaald door¹: 

  • De dominantie van pinot noir en meunier
  • De hoge kwaliteit van het fruit
  • Het bijna altijd achterwege laten van een malolactische vergisting in de basiswijnen
  • Het kunnen gebruiken van een enorme voorraad vins de réserve
  • Een kwalitatief zeer goede dosage

MAISON LOUIS ROEDERER, DE PROEVERIJ

Roederer Brut Premier Non Vintage                               

Ieder champagnehuis heeft een huisstijl champagne en dit was vanaf 1986 de NV Brut Premier. 1986, was volgens Gert Crum, een desastreus jaar waardoor in de wijnkelder behoorlijk gecorrigeerd moest worden. Sinds 10 jaar zorgt de klimaatsverandering voor een duidelijke verbetering van de oogst en was het tijd om een nieuwe NV te introduceren, die volledig anders wordt gemaakt. Het draait allemaal om blenden. Voor de Brut Premier was het startpunt de laatste oogst, aangevuld/uitgebalanceerd met reserve wijnen.

Louis Roederer Collection 243 tony perez

Louis Roederer Collection 243. Foto: Tony Perez

Roederer Collection 243

Bij de Collection wijnen begint men met de reservewijnen, aangevuld met de laatste oogst. Dit heeft tot gevolg dat de Collection 243 een blend is van:  31% reservewijnen van de jaren 2012-2017, 59% van de basis wijnen uit het rijpe en warme oogstjaar 2018 en 10% reserve wijnen die in hout gerijpt zijn. De druivenblend bestaat uit 42% chardonnay, 40% pinot noir en 18% pinot meunier. De druiven zijn ook afkomstig van drie verschillende terroirs: 1/3 “La Rivière” wijngaarden,1/3 “La Montagne” wijngaarden en 1/3 “La Côte” wijngaarden. De dosage is 8 gram.
Opvallend bij deze en andere geproefde champagnes is het feit dat er veel minder malolactische vergisting is toegepast ( in dit geval maar 26%). De zuren zijn door de klimaatverandering gewoon niet meer zo streng dat er een volledig malo moet plaatsvinden.

Proefnotitie: Licht goudgeel met fijne mousse in het glas. In de geur citrus, geroosterde hazelnoten, wat rijpe appel en bloesem. De smaak is mooi in balans met afwisselende rijpe en frisse tonen en een lange afdronk.

Ook geproefd

Hierna proeven we nog 4 champagnes, namelijk de  Louis Roederer Brut Rosé 2015, de Louis Roederer Brut Vintage 2014 en de Louis Roederer Blanc de Blanc 2015. Als kers op de taart mogen we de Louis Roederer Cristal 2014 proeven die we tijdens de lunch ook nog 6 jaar ouder (2008!) kunnen beleven.

Roederer Cristal 2008 inschenken tony perez

Roederer Cristal 2008. Foto: Tony Perez

DE GESCHIEDENIS VAN CRISTAL

Rond 1870, was het huis hofleverancier van de Russische Tsaar Alexander II. Op verzoek van de tsaar produceerde Roederer een exclusieve, zoete(!)  champagne die zich duidelijk onderscheidde van de champagne die door de gewone burger werd gedronken. Hij creëerde een zeer exclusieve Cuvée de Prestige, gemaakt van een blend van de beste crus, vatte die in een champagnefles van kristal en noemde hem ‘Cristal’. De Tsaar wilde graag een doorzichtige fles zodat hij precies kon zien wat er in de fles zat. Ook wilde hij geen ziel onderin de fles maar een platte onderkant zodat niemand explosieven onderin kon stoppen.

Louis Roederer Cristal Titia ANNE-WIES.NL

De Cristal werd een groot succes maar dit stopte  door de Russische Revolutie, die in 1917 een einde maakte aan het Tsarenrijk. Ook de Amerikaanse drooglegging speelde mee. Het bedrijf verloor  80 procent van zijn omzet, mede bepaald door de Amerikaanse drooglegging. De enige reden dat op dat moment het bedrijf overleefd heeft en nog steeds bestaat, is volgens Jean- Claude Rouzaud het feit dat niemand in de Champagne op dat moment het geld had om hen te kopen³.

Rond 1930 werd de Cristal opnieuw op de markt gebracht door madame Camille Olry-Roederer, die het bedrijf 42 jaar heeft geleid en gezorgd heeft voor grote successen. De Cristal had ook nu weer een assemblage van de beste crus maar dit werd een Brut champagne in een fles van transparant glas in plaats van kristal.

Champagneweduwe Camille Olry-Roederer, vrouw van de achterneef van oprichter Louis Roederer, bouwde een eigen wijngaardbezit op en dit bleek van onschatbare waarde te zijn voor de kwantiteit en kwaliteit van druivenleveranties in de toekomst².
Inmiddels bestaat de wijn uit 60% pinot noir en 40% chardonnay. Van de wijn is 32% op hout gerijpt en er is geen malolactische vergisting toegepast. De dosage is 7 gram.

Crissy 

Rond de jaarwisseling ontdekten bekende artiesten in de rap en hip hop als Jay-Z de Cristal champagne, gaven het de bijnaam Crissy en produceerden nummers waarin ze Crissy bezongen. Frédéric Rouzaud, CEO van Roederer, was niet zo blij met deze aandacht voor zijn exclusieve champagne en liet zich hierover in een artikel negatief over uit. Daarna werd de Cristal geboycot door Jay-Z en kon Roederer weer overgaan tot de orde van de dag!

LUNCH MET ROEDERER CHAMPAGNES

Na deze fijne proeverij genieten we van een heerlijke lunch. Vlnr:

  • Coquille, Tom Yam, Wakame en Thaise Salade met Cristal 2008
  • Polderhoender, Gnocchi, Groene asperge &paddenstoelen met Brut Rosé 2015
  • Kabeljauw, Zilte groeneten, Chorizo & Hollandaise met Brut Vintage 2014
  • Een taartje van hazelnoten   

Louis Roederer gerechtjes Okura ANNE-WIES.NL                  

De eerste drie gerechten zijn hoog op smaak en gaan uitstekend bij de verschillende champagnes. Wat zou het fijn zijn als we dit soort combinaties vaker konden proeven in restaurants in Nederland!  Op 28 oktober was het Wereld champagne dag en zo’n middag als deze bij Okura bewijst maar weer eens hoe goed champagne culinair inzetbaar is. Zoals verwacht gaat het dessert niet bij de champagnes, aangezien de zoetheid van het dessert de champagne behoorlijk zuur en ééndimensionaal maakt maar daar kunnen we mee leven.

“Een fantastische middag met topchampagnes, goed gezelschap en heerlijk eten.
Wat wil een mens nog meer?”

Uitgelichte foto: Tony Perez


Importeur: Walraven Sax

Serre restaurant Okura
Organisatie: PitchPR 

¹ Gert Crum, Champagne Compleet (pag. 160)
² Gert Crum, Champagne Compleet (pag. 156)
³ Gert Crum, Champagne Compleet (pag. 159)

*Titia Boxma is Registervinoloog®, wijndocent en dol op wijn/spijs! Zij verzorgt wijncursussen, proeverijen en workshops voor particulieren en horeca in Leiden en omgeving of op locatie: www.keytowine.nl. Lees hier de artikelen van Titia

🍇🥂🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in 
voor onze wekelijkse nieuwsbrief
en/of volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

#Titia