Een uitnodiging namens de Chenin Blanc Association uit Zuid-Afrika om 10 prijswinnende Chenin Blancs te proeven tijdens een lunch bij het fantastische restaurant Saam in Amstelveen kun je natuurlijk niet afslaan. Titia Boxma* is erbij voor Anne-Wies.NL.

Restaurant SAAM voelt zich diep verbonden met alles wat Zuid-Afrika op culinair gebied te bieden heeft. Mede-eigenaren Margot Janse, eerder Chef van Le Quartier Français (Zuid-Afrika), Koen van der Plas, die eerder werkte bij Inter Scaldes*** (Kruiningen) en Kasteel Heemstede* en hun hele team zijn dan ook bijzonder trots om samen te werken met Ina Smith en Malu Lambert om dit exclusieve evenement te organiseren.

“Samen met de Chenin Blanc Association of South Africa vieren we de ‘erfgoed druif’ van Zuid-Afrika, Chenin Blanc, en 10 jaar van de top 10 Chenin Blanc Challenge, gesponsord door de Standard Bank. Voor de eerste keer ooit wordt het internationaal georganiseerd, zodat u alle winnende wijnen kunt proeven!”

V.l.n.r.: Malu Lambert, Margot Janse en Ina Smith

V.l.n.r.: Malu Lambert, Margot Janse en Ina Smith

Ina Smith, de drijvende kracht achter The Chenin Blanc Association, en Malu Lambert, Zuid-Afrika’s meest gerenommeerde wijnjournalist, hosten het event. Tertius Boshoff van Stellenrust Winery, met dit jaar een record van vier wijnen (!) in de Top Tien, presenteert deze dag zijn eigen wijnen.⁠

Chenin blanc in Zuid-Afrika
Als je aan witte wijn uit Zuid-Afrika denkt, kom je al snel bij de van oorsprong uit de Loire afkomstige chenin blanc terecht. Waarschijnlijk was chenin blanc al één van de eerste druiven die in 1655 door VOC-commandeur en stichter van Fort de Goede Hoop Jan van Riebeeck werden aangeplant. Hoewel de chenin blanc al lange tijd in Zuid-Afrika aangeplant is, kun je eigenlijk pas vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw speken over kwaliteitswijnen van deze druif.

Standard Bank Chenin Blanc Top 10 Challenge

De Chenin Blanc Association telt 140 leden en werd in 2000 opgericht door een paar bezorgde wijnmakers als reactie op een dramatische afname van de aanplantingen. Hun missie is om de variëteit te promoten en het imago van Chenin Blanc lokaal en internationaal te vergroten en daarnaast om te helpen bij het verhogen van de kwaliteitsniveaus voor alle stijlen van Chenin Blanc. De drijvende kracht hierachter is Ina Smith. De Chenin Blanc Association of South Africa is er trots op een sponsorovereenkomst te hebben met Standard Bank (sinds 2014) ter ondersteuning van een Top 10 Chenin Blanc Competitie, bekend als de Standard Bank/Chenin Blanc Top Ten Challenge.

De winnaars ontvangen een prijzengeld en sinds het begin hebben de winnaars hun prijzengeld besteed aan een verscheidenheid aan projecten om landarbeiders, hun families en gemeenschappen te verbeteren.

Ina Smith: ‘Chenin is love, it’s friendship; it brings people together, and really makes life worthwhile.’  Een mooie spreuk die uiteraard voor veel meer wijnen en druivenrassen opgaat.

De top 10  wijnen:

  • Durbanville Hills Collectors Reserve The Cape Garden Chenin Blanc 2022
  • Lievland Old Vine Chenin Blanc 2022
  • Stellenrust Stellenbosch Manor Barrel-fermented Chenin Blanc 2022
  • Stellenrust Stellenbosch Manor Barrel-fermented Chenin Blanc 2021
  • Flagstone Paradigm Chenin Blanc Reserve 2020
  • Anthonij Rupert Cape of Good Hope Riebeeksrivier Chenin Blanc 2021
  • Stellenrust B28 (Fairtrade) Chenin Blanc 2022
  • Stellenrust Next Level Chenin Blanc 2022
  • KWV The Mentors Chenin Blanc 2021
  • Alvi’s Drift Albertus Viljoen Chenin Blanc 2022

10 Chenin Blancs

Liefst 4 van de 10 wijnen zijn afkomstig uit Stellenbosch, maar ook Paarl, Swartland en Worcester zijn vertegenwoordigd. Helaas zijn de meeste wijnen alleen te koop in Zuid-Afrika en staan niet op de wijnkaart van restaurant Saam.

Mooie zuurgraad, frisse wijnen

Kenmerkend voor alle geproefde wijnen is het feit dat er vaak gebruikt gemaakt van natuurlijke gisten, rijping op de lee (afgebroken gist) en verschillende manieren van opvoeding zoals rvs, amfora en houtsoorten (Amerikaans, Frans en Hongaars). De druiven staan altijd in wat koelere omgeving aangeplant om de rijping te vertragen en de zuurgraad goed op niveau te houden. Met die zuurgraad zit het wel goed en zal een goede combinatie blijken met de gerechten die we tijdens de lunch geserveerd krijgen. Sommige wijnen hebben een restsuiker van 8 tot 9 gram. Dat proef je, door de hoge zuren, niet terug in de wijn maar het zorgt vaak wel een betere balans.

Chenin Blanc, de lunch

Amuse:  Gerookte struisvogeleidooierschuim met chakalaka, kei appel en geschaafde struisvogel eierdooier. Een leuke amuse met chakalaka. Dit is een soort pittige Zuid-Afrikaanse saus op basis van tomaten.

Grof gesneden zeebaars tartaar met geroosterde gamba, dunja baldjang en tijgertomaat – suurvyg

Suurvyg is een plantje uit Zuid-Afrika. De uitgebloeide bloem wordt uitgedrukt en geeft dan een soort gel prijs die lijkt op een geplette vijg. De gel is zout en zuur en de umami van Zuid-Afrika. Heerlijk fris gerecht om de lunch mee te beginnen en goed combinerend met de verschillende wijnen uit de top 10 die we zelf mogen uitkiezen

Corvina (koningsbaars) met paling en honeybush (rooibos)

Een wat romiger gerecht met corvina, wat je een beetje kunt vergelijken met zeebaars. De paling zorgt voor meer vettigheid, gerooktheid en umami. De rooibos zorgt voor een kruidig accent.

– Brood met spekbokking boter –

Aubergine met gemberlak, chakalaka, Kaapse crème en sorghum

Een bijna vlezig gerechtje met gefrituurde sorghum, een graansoort. De smaak doet mij ook denken aan rendang uit de Indonesische keuken.

Kalfslende met mielie meel en perzik

We sluiten af met een lekker stukje kalf van de braai waarbij een soort gratin van maismeel geserveerd wordt. Erg lekker en weer eens wat anders dan frietjes die je te pas en te onpas in restaurants (zelfs de betere) geserveerd krijgt.
Bij dit gerecht proef ik een heel bijzondere wijn: een 10 jaar oude Chenin Blanc die niet in de top 10 voorkomt. Mooie wijn! Zo zie je dat deze druif geweldig kan ouderen.

SAAM food compilatie

Veelzijdigheid van Chenin Blanc

En de wijn erbij? Gedurende de lunch konden de gasten zelf kiezen welke Chenin Blanc hij of zij bij welk gerecht wilden proeven.  Na deze bijzondere lunch kan ik concluderen dat Zuid-Afrikaanse Chenin Blancs veelzijdig zijn en zich gemakkelijk aanpassen aan de verschillende gerechten. Een mooie reden voor andere restaurants om deze wijn vaker op de wijnkaart te zetten.

Het was een heerlijke middag,
begeleid door 3 powervrouwen en een bevlogen wijnmaker.
Met dank aan PitchPR voor de organisatie en uitnodiging.

https://www.chenin.co.za/

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

 

*Titia Boxma is Registervinoloog®, wijndocent en dol op wijn/spijs! Zij verzorgt wijncursussen, proeverijen en workshops voor particulieren en horeca in Leiden en omgeving of op locatie: www.keytowine.nl. Lees hier de artikelen van Titia.

(N.B: In het artikel is e.e.a. gewijzigd door eindredacteur Anne-Wies van Oosten: “Het oorspronkelijke artikel is herzien en aangepast om de informatie te verduidelijken en de leesbaarheid te verbeteren.”)

#Titia