Namens D.O. Sherry Wijnen vond een leerzame én heerlijke perslunch plaats waarin de veelzijdigheid van Sherry wijnen werd geproefd. Plaats van handeling: Restaurant Vigor (1 ster Michelin) in Vught, winnaar van de Nederlandse finale voor de Copa Jerez, de internationale wedstrijd van gastronomische combinaties met Sherry en Manzanilla wijnen. Angelique Meulendijks* was erbij voor Anne-Wies.NL
De veelzijdigheid van Sherry wijnen
D.O. Sherry wil Sherry wijn in Nederland promoten. En dat is hard nodig gezien het ouderwetse imago van deze drank. Als je de naam Sherry noemt ontstaat al snel de associatie met je oma en met het sherrydieet uit de jaren tachtig. En dat is jammer, want deze wijn – ja, Sherry is wijn – verdient beter. Door de bijzondere omgeving waar de druiven vandaan komen en het unieke productieproces in het zogenaamde Solera systeem, is Sherry een wijn met complexe smaken die bij veel gerechten gedronken kan worden.
Sherry: diversiteit in stijlen
- Manzanilla: een droge, delicate sherry uit een specifiek gebied in het zuiden van Spanje, te herkennen aan de ziltige smaak.
- Fino: een droge sherry met een verfijnde smaak, die gemaakt is met een speciale bereiding, onder een laag gist, flor genoemd, waardoor de wijn niet oxideert en fris blijft. Aroma’s van amandel, gist en wilde kruiden.
- Amontillado: deze Sherry is amberkleurig en heeft aroma’s van noten, specerijen en houtsoorten door de blootstelling aan zuurstof tijdens het productieproces.
- Oloroso: de Oloroso Sherry is nog donkerder bruin van kleur en heeft naast aroma’s van specerijen en noten, rokerigheid en een volle en krachtige smaak.
- Cream: een halfzoete Sherry, die goed combineert met licht zoete gerechten, zoals desserts.
Randy Bouwer: ieder restaurant Sherry op de kaart

Team Vigor: Randy Bouwer en Martijn Wijnands
Prijswinnend Copa Jerez menu met Sherry wijnen


Cecina (gerookte, gedroogde ham), corvina en plankton, eveneens gecombineerd met Manzanilla Sherry

Coquille, boerenkool en aardpeer, gecombineerd met Fino en Amontillado Sherry

Zwezerik, paling en Kizami wasabi, gecombineerd met Oloroso Sherry

Braam, gerookte witte chocolade en sinaasappel, gecombineerd met Cream Sherry
Sherry oogst 2022
Aan het einde van de lunch was er een live verbinding met Timothy Holt van bodegas Barbadillo in Spanje. 2022 was een moeilijk wijnjaar, met een zeer warme mei en juni maand, waardoor de kwantiteit van de oogst tegenvalt. De kwaliteit van de druiven is goed, maar de hoeveelheid druiven is door de warmte minder dan normaal.
Over restaurant Vigor
Over de Copa Jerez prijs
*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier de artikelen van Angelique.
Geen enkel culinair nieuwtje missen
?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
#angeliquemeulendijks
Geef een reactie