Namens D.O. Sherry Wijnen vond een leerzame én heerlijke perslunch plaats waarin de veelzijdigheid van Sherry wijnen werd geproefd. Plaats van handeling: Restaurant Vigor (1 ster Michelin) in Vught, winnaar van de Nederlandse finale voor de Copa Jerez, de internationale wedstrijd van gastronomische combinaties met Sherry en Manzanilla wijnen. Angelique Meulendijks* was erbij voor Anne-Wies.NL

De veelzijdigheid van Sherry wijnen

D.O. Sherry wil Sherry wijn in Nederland promoten. En dat is hard nodig gezien het ouderwetse imago van deze drank. Als je de naam Sherry noemt ontstaat al snel de associatie met je oma en met het sherrydieet uit de jaren tachtig. En dat is jammer, want deze wijn – ja, Sherry is wijn – verdient beter. Door de bijzondere omgeving waar de druiven vandaan komen en het unieke productieproces in het zogenaamde Solera systeem, is Sherry een wijn met complexe smaken die bij veel gerechten gedronken kan worden.

Sherry: diversiteit in stijlen 

Sherry is een gerijpte wijn gemaakt van witte druiven, die versterkt is door het toevoegen van alcohol. Er zijn verschillende soorten Sherry verkrijgbaar, ieder met een eigen smaak. De belangrijkste soorten zijn:
  • Manzanilla: een droge, delicate sherry uit een specifiek gebied in het zuiden van Spanje, te herkennen aan de ziltige smaak.
  • Fino: een droge sherry met een verfijnde smaak, die gemaakt is met een speciale bereiding, onder een laag gist, flor genoemd, waardoor de wijn niet oxideert en fris blijft. Aroma’s van amandel, gist en wilde kruiden.
  • Amontillado: deze Sherry is amberkleurig en heeft aroma’s van noten, specerijen en houtsoorten door de blootstelling aan zuurstof tijdens het productieproces.
  • Oloroso: de Oloroso Sherry is nog donkerder bruin van kleur en heeft naast aroma’s van specerijen en noten, rokerigheid en een volle en krachtige smaak.
  • Cream: een halfzoete Sherry, die goed combineert met licht zoete gerechten, zoals desserts.

 

Tijdens deze perslunch gaat het niet om een speciaal merk Sherry, maar om de typische smaak van de verschillende soorten Sherry wijnen en daarom proeven we generieke Sherry wijnen uit flessen zonder merk.

 

Randy Bouwer: ieder restaurant Sherry op de kaart

Tijdens de perslunch maken we kennis met de veelzijdigheid van Sherry wijnen door het proeven van verschillende soorten Sherry wijnen in combinatie met de gastronomische gerechten van restaurant Vigor. Het menu is het prijswinnende menu van de Copa Jerez wedstrijd en wordt toegelicht door gastheer sommelier Randy Bouwer. Randy is een echte sherry lover, wat te zien is aan het aantal Sherry wijnen op de wijnkaart van restaurant Vigor. Volgens Randy zou ieder restaurant minstens drie Sherry’s op de kaart moeten hebben staan. Hij roemt de combinatie van frisheid en volheid in de Sherry wijnen. Om de frisheid in de wijn extra naar voren te laten komen, serveert hij de Sherry wat koeler, op een temperatuur van 8-10 graden.
Team Vigor: Randy Bouwer en Martijn Wijnands

Team Vigor: Randy Bouwer en Martijn Wijnands

Prijswinnend Copa Jerez menu met Sherry wijnen

De jury van de Copa Jerez was onder de indruk van de creativiteit en originaliteit van het menu, dat een waar samenspel was tussen chef Lars Albers en sommelier Randy Bouwer. En dat proeven we tijdens deze lunch waar we de meest geweldige combinaties proefden.
Vigor Copa Jerez amuses en manzanilla
Selectie van amuses gecombineerd met Manzanilla Sherry: Biet met rode kool en peperkoek – Flensje groene kruiden met knolselderij en salie – Mojama (gedroogde tonijn) met citrus en zwarte sesam – Walnoot met kip en pompoen.
Vigor Copa Jerez Cecina Manzanilla

Cecina (gerookte, gedroogde ham), corvina en plankton, eveneens gecombineerd met Manzanilla Sherry

Vigor Copa Jerez Coquille Sherry

Coquille, boerenkool en aardpeer, gecombineerd met Fino en Amontillado Sherry

Vigor Copa Jerez Zwezerik Oloroso Sherry

Zwezerik, paling en Kizami wasabi, gecombineerd met Oloroso Sherry

Vigor Copa Jerez Braam Cream Sherry

Braam, gerookte witte chocolade en sinaasappel, gecombineerd met Cream Sherry

Sherry oogst 2022

Aan het einde van de lunch was er een live verbinding met Timothy Holt van bodegas Barbadillo in Spanje. 2022 was een moeilijk wijnjaar, met een zeer warme mei en juni maand, waardoor de kwantiteit van de oogst tegenvalt. De kwaliteit van de druiven is goed, maar de hoeveelheid druiven is door de warmte minder dan normaal.

Over restaurant Vigor

Restaurant Vigor heeft in het corona jaar 2020 haar deuren geopend in het centrum van Vught in Brabant. Het restaurant is in handen van Lars Albers en Randy Bouwer, die elkaar kennen van restaurant FG in Rotterdam, en heeft inmiddels 1 Michelinster. Wat direct opvalt als je binnenkomt is de combinatie van de open keuken en de ronde bar, waar je een goed uitzicht hebt op de werkzaamheden van de koks. Verder heeft het restaurant verschillende ruimtes met gezellige zitjes.

restaurantvigor.nl

Over de Copa Jerez prijs

Copa Jerez is de internationale wedstrijd van gastronomische combinaties met Sherry en Manzanilla wijnen. Tijdens de Nederlandse finale in 2022 ging restaurant Vigor uit Vught de strijd aan met restaurant Zoldering en restaurant Flore uit Amsterdam. Sommelier Randy Bouwer en Chef-kok Martijn Wijnands van Vigor wonnen de finale en zullen Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale finale van Copa Jerez in Jerez de la Frontera in Spanje in oktober 2023.

 

De organisatie van deze perslunch lag in de professionele handen van Pitch PR in opdracht van het Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen (D.O.) van Sherry en en Manzanilla wijnen in Spanje.

*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier  de artikelen van Angelique.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#angeliquemeulendijks