Donderdag 14 september vond een exclusieve perspreview plaats van het ‘100Chefs by Gault&Millau’ evenement dat eind deze maand plaatsvindt in het Miele Experience Centrum te Vianen.
 Ed Carper was erbij voor Anne-Wies.nl. 

In het Miele Expercience Center worden we ontvangen met een heerlijke Lavazza koffie. De ruimte staat vol met kookeilanden. Zoals we later zullen zien zijn er zijn veel verschillende ruimtes. Uiteraard is er overal Miele apparatuur. Er staat zelfs een Miele brommer. Het gebouw kan evenementen aan tot wel 1000 bezoekers, dus dat belooft wat voor het ‘100Chefs by Gault&Millau ‘event.

100chefs by Gault&Millau Miele 1

 

Het ‘100Chefs by Gault&Millau ‘event

Mede-eigenaar van Gault&Millau Godfried van der Lugt neemt het woord. Voor het culinaire evenement dat hier zaterdag 30 september en 1 oktober zal plaatsvinden zullen 100 chefs aanwezig zijn van restaurants die van de Gault&Millau gids tenminste 14 punten hebben gekregen. Die zullen allemaal 3 gerechten maken. Chefs die aantreden zijn onder meer Nelson Tate (De Librije, Zwolle, 19,5/20), Stefaan van Sprang (Aan de Poel, Amstelveen, 17,5/20), Joris Bijdendijk, (Rijks, Amsterdam , 17/20).

100chefs by Gault&Millau Godfried

Naast eten is er natuurlijk ook wijn. 26 internationale wijnhuizen van het Gall&Gall assortiment zijn vertegenwoordigd. De topcuvées zullen in een aparte wijnbar vlak bij de ingang worden geschonken. Deze wijnen kunnen tegen de consumentenprijs worden geschonken. Daardoor kun je een topwijn drinken zonder een hele fles van een, vaak dure,  topwijn aan te hoeven schaffen.

1 weekend – 100 chefs – 26 wijnhuizen
Een dagkaart voor dit evenement kost 150 euro, maar er zijn ook kortingsacties (Gall &Gall 25 euro korting). Alle amuses gerechten, de proefglazen wijn, en ook de verschillende proeverijen en andere dranken zijn bij het ticket inbegrepen. Het is natuurlijk onmogelijk alles te proeven dus het is raadzaam om van tevoren keuzes te maken.

Food- en Wijn tastings

Na deze info lopen door het gebouw om te zien waar het ‘100Chefs by Gault&Millau’ zal plaatsvinden. Allereerst passeren we de ruimte waar de wijnbar staat. Vervolgens lopen we door een grotere ruime waar aan beide kanten diverse Miele keukens staan opgesteld. Aan het einde is een zaal waar elk half uur een food tasting zal worden verzorgd en een zaal waar elk uur een wijn tasting zal zijn. Onder meer zal Pommery op beide dagen een champagne tasting verzorgen van instap tot top champagnes. Je kan hiervoor niet van tevoren inschrijven, dat doe je ter plekke op de dag zelf.

100chefs by Gault&Millau tastining rooms

Links de ruimte voor de food tastings, rechts die voor de wijn tastings

Vuurzee & Kaas

Als we terug lopen zijn er nog kleinere losse proeflokalen. In een daarvan vindt een proeverij plaats van kaas en ‘Vuurzee’ . Vuurzee is speciaal bier, gebrouwen door De Goede & De Stoute, waar champagnegist voor wordt gebruikt en gekneusde pinot noir druiven. De Vuurzee heeft gisttonen in de neus en witbier achtige tonen en zo smaakt het ook.

100Chefs by Gault&Millau Vuurzee en kazen

We combineren het met twee soorten kaas. De eerste is de Cacow Fermier, een munsterkaasje ingewreven met een Japanse notenmelange met komijn, koriander en cacaobonen. De kaas is iets te dominant voor de Vuurzee. De andere kaas, camembert, is gedrenkt in de Vuurzee. In het begin versmelt het met de Vuurzee, daarna gaat de kaas er overheen.

Proeverij topchefs

Tot slot bekijken we een grote ruimte waar de 26 wijnhuizen zich zullen presenteren waarna we terug gaan naar de eerste ruimte met de kookeilanden. Daar wordt ons een glas Pommery champagne ingeschonken. Chef Leon Mazairac  (Karel V, Utrecht, 16/20)  presenteert zich en laat ons oesters proeven. De champagne heeft een goede brioche en fijne zuren en gaat geweldig bij de verfijnde oester met bloemblaadjes. Dan komt Chef Jozua Jaring (Ratatouille Food & Wine, Haarlem, 16,5/200) in actie met ratatouille met Parmezaan en textuur van basilicum met gnocchi en gegrilde courgette, tomaatjes en paprika met basilicumsaus en toost met schuim van Parmezaan kaas en een blaadje basilicum. Echt een heerlijk gerecht ondanks dat de structuur van het gerecht (zacht en romig) niet past bij de champagne gaat het toch goed qua smaakgehalte.

100chefs by Gault&Millau chefs

Tot slot

We hebben een goede impressie gekregen van het bijzondere culinaire evenement wat ons te wachten staat. Meer over dit evenement op deze deze website en het bestellen van kaarten? Check deze link.

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET4 Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen.

#EdCarper