Portugal en haar wijnen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vier Portugese regio’s nemen een aantal culinaire journalisten en andere geïnteresseerden op een avond mee op een ‘culinaire ontdekkingstocht langs de toeristische hoogtepunten’ van Portugal.

Portugal, diversiteit in wijn en toerisme

Olaf Kerstens,  ‘Andre Kerstens, Partners in Wine‘ uit Den Haag, is gespecialiseerd in wijnen uit Portugal. Hij laat deze middag enkele mooie wijnen proeven uit de verschillende wijnregio’s van Portugal:  Algarve, Alentejo, Centro de Portugal en Porto & Noord Portugal. Allemaal met hun eigen kenmerken, kleur en smaak. Daarbij heeft Portugal een keuken die net zo rijk en gevarieerd is als het Portugese landschap. Voeg deze smaakvolle elementen samen en er ontstaat een waar feestje. De proeverij wordt afgewisseld met presentaties over de toeristische mogelijkheden van Portugal. En die zijn, net als de wijnen zeer divers!
MapaPortugalNovaDivisaoRegioes2014_Distritos_EN_small

Alentejo

Alentejo doet de aftrap. Deze regio ligt in Portugal ten noorden van de Algarve en grenst aan Spanje. Het is bekend om zijn wijngaarden, olijf- en kurkbomen. Met name die laatste zijn hier heel belangrijk. Er valt zo’n 220 dagen per jaar geen druppel regen, wat het nodig maakte kunstmatige meren aan te leggen. Het landschap bestaat uit kleine dorpjes die ver uit elkaar liggen. Daardoor is er geen ‘lichtvervuiling’ en kun je ’s nachts volop genieten van romantische sterrenhemels. Ook het maken van een wandeling over de kliffen tussen de Algarve en Alentejo in Portugal is zeer de moeite waard.

Alentejo, de wijnen

We proeven Heredade de Ervideira Reserva Branco 2015 DOC Alentejo. In dit hete gebied van Portugal moeten de druiven op tijd geoogst worden anders missen ze zuren. Dat oogsten gebeurt in de nacht, waarna direct de vinificatie plaatsvindt. Het woord reserva zegt hier niets over de duur van de rijping van de wijn, maar gebruiken de wijnhuizen in Portugal voor hun beste kwaliteit wijn. Deze wijn is voor 100% gemaakt van de druif antão vaz en heeft drie maanden in nieuw Hongaars eiken gerijpt. Het is bijzonder dat dit een monocepage is, want wijnmakers in Portugal zijn meesterblenders. Van het nieuwe hout merk je niet veel. De wijn is bloemig, met meloen en licht tropisch fruit. In de mond fluweelzacht, vol en fris en aromatisch in de afdronk.
“Fluweelzacht, vol en fris”

Centro de Portugal

Zoals de naam al zegt vormt deze regio het midden van Portugal. Het ligt net onder Oporto en grenst in het zuiden aan Alentejo. Centro de Portugal is onder te verdelen in het hete Beira Interior, dat grenst aan buurland Spanje, Dão, daarvan ten westen en meer naar de kust Bairrada. In dit uitgebreide natuurgebied van Portugal kun je aan de kust genieten van de stranden en de golven van de Atlantische Oceaan. In het binnenland wisselen kleine dorpjes, adembenemende landschappen en gletsjermeren elkaar af. Met klap op de vuurpeil is in dit gebied het gebergte de Serra da Estrela, waarvan de hoogste piek, de “Torre”, 1993 meter is. Daar komt ook het heerlijke Portugese lepelkaasje vandaan dat dezelfde naam draagt.

Centro de Portugal, de wijnen 

In Bairrada, dat aan de kust ligt, wordt veel mousserende wijn gemaakt. ” Dit is het Champagne-gebied van Portugal “, zo verklapt onze ‘gids’. “Don’t tell the Frence”. De bekendste druif is de Baga, een late rijper. Dão is de geboorteplaats van de touriga nacional, een van de belangrijkste port-druiven. Wij proeven echter een andere wijn: Quinta de Carvalhais Encruzado 2014 Branco, DOC DAO.  Encruzado is de naam van de druif waarvan hij is gemaakt. Hij is niet zo bloemig en stuivend als sauvignon blanc en niet zo tropisch als een chardonnay kan zijn. Ingetogen en heel licht bloemig in de neus, licht hout (6 maanden Frans eiken). Rond, fris, mooie zuren, (gele) appel. Afdronk fris en redelijk lang.

“Ingetogen en licht bloemig”

Portugal Portavond wijnen

Algarve

Bij veel toeristen is de Algarve in Portugal een welbekend vakantiegebied. Het is een mediterraan gebied met 300 dagen per jaar zon en wel 100 stranden langs de 200 km lange kust. In dit voor 70% beschermde natuurgebied kun je fantastische wandelingen maken, wind- en kite-surfen, leuke historische stadjes bezoeken of vogels spotten in de ‘Rio Formosa’. Op niet minder dan 37 prachtig gelegen golfbanen is het leuk spelen voor de beginner en de vergevorderde golfer.

Algarve, de wijnen

Als wijngebied was deze regio niet zo populair. De wijnen werden lang gemaakt en verhandeld door slechts 1 coöperatie. Maar sinds beroemdheden als Cliff Richard er hun eigen wijn gingen produceren is de vraag naar Algarve-wijnen gestegen en de kwaliteit sterk verbeterd. In deze streek in Portugal wordt voornamelijk rode wijn gemaakt. De wijn die wij proeven is de Covento do Paraiso Euphoria Tinto 2010, Algarve. Deze blend van syrah, touriga nacional en alicante bouchet is donderpaarsrood van kleur, met donker (kersen-) fruit, stoer hout, karamel en heeft een zekere roerigheid. In de mond sappig, vol, rijp, ook hier donker fruit. Hij is stoer en elegant tegelijk.

“Stoer en elegant tegelijk”

Porto en het noorden

Het bergachtige noorden van Portugal staat bekend om zijn prachtige natuurgebieden (paarden!) en -parken. De steden zijn ook zeker een bezoekje waard! Porto staat niet alleen bekend om de portwijn die vanaf hier naar alle hoeken van de wereld vertrekt, maar ook om het cultuurerfgoed met oude kerken en monumenten naast opmerkelijke eigentijdse gebouwen. Kastelen, kerkjes en kapelletjes vindt je overal op het platteland. Een boottochtje over de rivier de Douro, die de stad doorkruist, is een geweldige belevenis.

Porto en het noorden, de wijn 

De bekendste witte wijn uit uiterste noorden van Portugal is wel de witte Vinho Verde (ja er bestaat ook een rode). Dit is een frisse crispy wijn met meestal een hoge zuurgraad en laag alcohol. (Heel lekker bij ceviche!). Ten zuiden van het Vinho Verde gebied in Portugal, rond de rivier de Douro, vind je vooral rode druiven waarvan port wordt gemaakt, het belangrijkste product in het gebied. De wijn die wij proeven is de Prats & Symington Prazo de Roriz 2015 die is gemaakt van de portdruiven tinta barroca, tinta roriz, touriga francisca en touriga nacional. Hij heeft een neus van zoete kersen, caramel en is sappig in de mond met ook weer het kersenfruit en wat zuurtjes. Hij heeft ‘schouders‘, ronde tannines en is aangenaam fris en fruitrijk in de afdronk.

“Schouders, ronde tannines en aangenaam fris”

Porto en het noorden, de port 

Een evenement over Portugal kan natuurlijk niet plaatsvinden zonder portwijn. Nadat Olaf in het kort het verschil heeft uitgelegd tussen Ruby en Tawny proeven we twee ports. (Hoe port wordt gemaakt lees je in dit artikel). De verschillen tussen de Olazabal Reserve Ruby Port en de Vale D. Maria 10 Years Old Tawny Port zijn duidelijk. De eerste (die we overigens als tweede proeven)  is dik donkerpaars, cassis in de neus; hij is sappig, aan de zoete kant, niet dik, amarenenkersen. Lekker bij pure chocolade. “Instant Mon Chérie”, grapt Olaf. De tawny heeft caramel en noten en is fris en zacht. Iets gekoeld serveren is het advies van Olaf, dan komt hij minder alcoholisch over.

Portugal Portavond Ports

Portugal: een land met veel gezichten! 

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer over port lezen op deze website? Klik hier!

Lees hier over mijn bezoeken aan Niepoort 

Website Andre Kerstens, Partners in Wine

Meer over Portugal: Visitportugal.com 

logo-1

#portweetje
#port
#portugal