Ken je de Maaltuin al?  De Maaltuin is een pop-up restaurant dat reist door het land en neerstrijkt op unieke locaties door heel Nederland. Een greep uit het aanbod: de Botanische tuinen in Rotterdam, Vliegbasis Soesterberg, Maritiem Museum Rotterdam, Kasteel Muiderslot en Paleis Soestdijk. Op deze laatstgenoemde locatie, Paleis Soestdijk, mag Femke Duijnstee* vandaag voor Anne-Wies.NL kennismaken. Het concept kent zij al van de Botanische tuinen in Rotterdam, waar zij heeft mogen kennismaken met een fantastische editie en zij is al fan.

We worden bij de poort van de kasteeltuin ontvangen met een heerlijke frisse limonade en een speciale amuse waarvan je de smaak mag raden. Leuk! Dit zet gelijk de toon voor een uitje met net dat beetje extra. Wat het ook extra speciaal maakt, is dat elke editie een unieke beleving is. Denk aan huismuzikanten, interactieve sessies met je tafelgenoten, historie & kunst en natuurlijk niet te vergeten, heerlijk eten én drinken. Tijdens de avond wordt er een 5 gangen diner geserveerd aan lange gezellige familietafels. Bij deze editie zitten we in de kassen van de prachtige paleistuin. Een bijzondere beleving en ik voel mij al een echte royalty.

Wandelroute door de paleistuin

Tijdens de wandeling door de paleistuin, welke uitstekend onderhouden wordt en prachtig in bloei staat, zien we diverse kunstobjecten met elk een bijzonder verhaal. Leuk zijn ook de vragen op de plattegrond waarmee je elkaar kunt prikkelen. Verder op de route, aan de achterkant van het paleis, hangen vandaag ouderwetse viewmasters (wie kent ze nog?) waarin je foto’s kunt bekijken van zowel het rijke verleden als de toekomst van het Paleis Soestdijk.

Soestdijk compilatie tuin

De oude watertoren

We wandelen verder langs de heerlijk geurende rododendrons en genieten van de diversiteit aan flora en natuurlijk de grandeur van het paleis. Leuk en ook een echte aanrader is het winkeltje in de watertoren. In deze oudst bekende watertoren van Nederland, kun je leuke duurzame en lokale cadeautjes kopen. De dame in het winkeltje vertelt je graag alles over de historie met een aanstekelijk enthousiasme.

Watertoren maaltuin

Mocktails, mooie wijnen en speciaalbiertjes

Na het rondstruinen tussen al het moois op het landgoed, hebben we al lekkere trek gekregen. Vandaag wordt er speciaal voor ons een 3-gangen menu geserveerd voor een impressie van de keuken. (Tip: men houdt graag rekening met je voorkeuren en eventuele dieetwensen. Dit moet je wel van tevoren aangeven, aangezien ze op locatie koken, en last minute wijzigingen dan lastig door te voeren zijn.) Verder kun je kiezen uit een wijnarrangement, bieren of mocktails (alcoholvrije cocktails). De wijnen worden met zorg uitgekozen, de biertjes zijn speciaal en de mocktails zijn verrassend origineel en verfrissend.

Menu met een verhaal

Het menu is speciaal aangepast op de locatie, en bevat naast verse ingrediënten ook producten met een verhaal. Tijdens het menu mogen we de koptelefoon opzetten en krijgen we informatie over het gerecht. Verder zal ik hierover niets verklappen, dit is nog geheim en een goede reden om het zelf te gaan ervaren. Onze menu impressie bestaat vandaag uit een heerlijke soep, hoofdgerecht van procureur met zomerstamppot en een smakelijk toetje.

Soep en wijn, een heerlijke keuze

Paul Oldenmenger is de nieuwe chefkok bij de Maaltuin. Hij heeft ervaring opgedaan in diverse sterrenzaken, en kan nu zijn creativiteit kwijt bij de Maaltuin. Hij licht de gerechten van vandaag met passie toe. De soep, zo vertelt hij, is op basis van tomaat en geïnspireerd op de expositie van de 100 jaar oude tuin die bijdraagt aan een vernieuwde blik. Bij de soep wordt een frisse en uitbundige Sauvignon Blanc van Silver Mine uit Bulgarije, uit de Thracische vallei geschonken.  De producent is Chateau Boyar. Een heerlijke keuze met rijp fruit die uitstekend past bij deze soep. De zoete grapefruit tonen komen nog extra naar boven door het licht pittige gerecht.

Soep en Silvermine SB

Procureur en Portugese wijn

De hoofdgang bestaat uit procureur zomerstamppot met tijm en daslook. Procureur is varkensnek zonder been en dit is een heerlijk mals exemplaar. Bij het hoofdgerecht wordt een sappige rode wijn geschonken. De Imprudente uit Lissabon is al jaren de meest verkochte wijn in Portugal. De kruidige tonen van de Syrah / Touriga Nacional blend passen perfect bij de procureur. Door een korte houtopvoeding heeft deze wijn veel smaak maar blijft toch soepel. Tussen de gangen door worden we aan tafel blij verrast met gitaarspel én zang door de band Pierre et les Optimistes. Heerlijke deuntjes om bij weg te dromen en ik waan mij gelijk in La France.

Procureur, wijn, muziek, Maaltuin

Aardbeien Romanoff en Italiaanse dessertwijn

Omdat de temperatuur in de kas inmiddels al aardig op begint te lopen, genieten we buiten in het zonnetje van het dessert. Voor het dessert heeft Chefkok Paul zich laten inspireren door de Franse chef Escoffier die speciaal voor de Tsarenfamilie op Paleis Soestdijk aardbeien Romanoff maakte. Dit is eigenlijk gewoon de Russische versie van aardbeien met slagroom, maar dan bereid met wodka en sinaasappel. In het glas vinden een heerlijke licht gekoelde dessertwijn uit Italië. De Rocca dei Forti, Dolce Spumante. Deze licht mousserende zoete rode wijn wordt gemaakt van de Montepulciano en Sangiovese druif. Deze geven intense aroma’s van aardbei, framboos en aalbesjes. Een uitstekende combinatie met dit nagerecht.

We genieten nog even na in het zonnetje bij de prachtige fontein. Wat een bijzondere beleving! Wil jij ook gaan genieten van deze unieke belevenis op één van de spectaculaire locaties,
wacht dan niet te lang met het bestellen van tickets.

Voor meer informatie, check www.demaaltuin.nl

*Mijn naam is Femke Duijnstee en culinair genieten is zeg maar echt mijn ding. Als een echte foodie doe ik graag verslag van nieuwe hotspots, lekkere restaurants en ander leuks wat je echt niet kunt missen. In het dagelijks leven ben ik zelfstandig ondernemer. Met de wijndruif geef ik wijnproeverijen en adviseer ik over wijn-spijs combinaties die ik uiteraard ook zelf uitgebreid heb getest. www.dewijndruif.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Femke