Nu ons voedsel van over de hele wereld kan komen, zou je soms vergeten dat er hier in Nederland ook heel veel moois geproduceerd wordt. Om die reden werkt patron-cuisinier Luc van Iersel van restaurant La Provence in Zaltbommel graag met regionale producten. Eén keer per jaar gaat hij daar nog een stapje verder in: dan zet hij lokaal lekkers uit de Bommelerwaard extra in de schijnwerpers met het speciaal hiervoor samengestelde Poldermenu. Monique van Kruining* probeerde namens Anne-Wies.NL dit menu alvast uit tijdens de Polderlunch op een zomerse 8 mei.

Zonnige ontvangst bij La Provence

Dankzij het prachtige weer vindt de ontvangst plaats op het sfeervolle terras van La Provence. Hier krijgen we een cocktail geserveerd van Aperol, vlierbloesemsiroop, een viooltje en mousserende Chardonnay demi-sec. Ziet er heel feestelijk uit en smaakt ook nog eens lekker fruitig en verfrissend. Als amuse hierbij een salade van ossenstaart, slak, groenten en merg.  Een mooi klein hapje met een zachte, vriendelijke smaak. Dit maakt nieuwsgierig naar meer. We worden op onze wenken bediend, want na dit hapje heet Luc van Iersel ons welkom en nodigt ons uit om binnen plaats te nemen voor een voorproefje van het Poldermenu van zes gangen uit de Bommelerwaard.

Polderlunch La Provence 01. Cocktail vooraf_resized_1

Poldermenu gang 1: terrine van gans en slak

De eerste gang bestaat uit een terrine van gans en slak met daarbij gepekelde gerookte gans, gemarineerde kiemgroenten en een compote van rozijn en abrikoos. Een zeer smakelijk gerecht met een prettige variatie aan smaken, die goed bij elkaar passen. Daarbij drinken we de Cuvée Lingewit 2015 van het Betuws Wijndomein. De wijngaarden voor deze wijn liggen weliswaar nabij Erichem, dus strikt genomen niet in de Bommelerwaard, maar wel nog aardig in de buurt. Wijnmaker Diederik noemt deze wijn een ‘Côte du Linge’ van diverse witte druivenrassen. Het is een vriendelijke, sappige wijn vol fruit (peer, perzik, stervrucht) die goed aansluit bij het gerecht.

Polderlunch La Provence 05. Gang 1 gans met glas_resized_1

Poldermenu gang 2: loempia met paling

De tweede gang is een loempia met kiemgroenten, met daarop paling en erbij een saus van kruiden en begonia. Een lust voor het oog, vooral ook met de knalroze blaadjes van begonia in de saus. Mijn buurman aan tafel, Peter van ‘Look & Taste eetbare bloemen’, zit bepaald niet verlegen om een lekker statement hier en daar en weet bij dit gerecht stellig te melden dat je voor 80% met je ogen ‘eet’ en maar voor 20% met je mond. Leuke stof tot discussie, aangezien dit gerecht (vooral de paling en de saus) minstens zo goed smaakt als het eruitziet… Als begeleidende wijn krijgen we de Riesling ’Kapellenstuck’ 2015 van Weingut Hemer (Rheinhessen, Duitsland) geschonken. Een lekkere combinatie, zeker bij de saus.

Polderlunch LA Provence 06. Gang 2 paling_resized_1

Poldermenu gang 3: rivierkreeft en asperge

Als derde gang smullen we van een rivierkreeft, met daarbij asperges, bietenblad en een zeer smaakvolle rivierkreeftensaus. Erbij de Weisser Burgunder ‘Abenheimer Klausenberg’ 2015 van wederom Weingut Hemer. Hier kunnen we kort over zijn: top! Het elegante gerecht is aangenaam zacht en toch vol van smaak. De zachte, mild fruitige wijn met een klein bittertje en de nodige rondeur vormt hier een zeer harmonieuze combinatie mee. En wat is het vlees van die rivierkreeft lekker… Genieten!

Poldermenu La Provence 07. Gang 3 rivierkreeft_resized_1

Bevlogen lokale leveranciers uit de Bommelerwaard

Bijzonder aan dit voorproefje van de Polderlunch is dat bijna alle leveranciers persoonlijk aanwezig zijn om hun producten toe te lichten. Het voert te ver om al hun enthousiaste verhalen hier te gaan weergeven, maar de bevlogenheid spat er bij velen van hen vanaf. Als deze middag iets duidelijk maakt, dan is het wel dat dit een menu is waarvoor veel gepassioneerde kwekers, vissers, jagers, telers en boeren uit de Bommelerwaard en omstreken met liefde hun producten aanleveren. Komisch detail: het bedrijf Slow Escargots van slakkenkweker Lennard bevindt zich op slechts 7 kilometer van restaurant La Provence, maar hij zegt, met een vette knipoog, gisteren al vertrokken te zijn om hier vandaag aanwezig te kunnen zijn…

Podermenu 22. Producenten - Cynthia Brandwijk_resized

De producenten die aanwezig waren bij de introductie van de polderlunch (foto: Cynthia Brandwijk)

Poldermenu gang 4: paddenstoel en kalfstong

Terug naar het poldermenu met de vierde gang alweer: Pioppino paddenstoel, kalfstong en aardappelmousseline. Een gerecht dat wat intenser van smaak is dan de voorgaande gangen, maar de hierbij geschonken, ietsje aardse Révélation Pinot noir 2015 van Badet & Clemant uit de Pays d’Oc kan dit prima aan.

Poldermenu La Provence 08. Gang 4 paddestoel tong_resized_1

Poldermenu gang 5: Bommelerwaards rund

Gang nummer 5 geeft net iets minder visueel spektakel dan de voorgaande gangen, maar smaakt er niet minder om. Op het bord hebben we o.a. lende van Bommelerwaards rund, Mai-take paddenstoel en een lekker gehaktballetje in Bommelaar bier. Gewoon goed bereide, mooie producten. De begeleidende wijn is de Las Cuadras 2017, een blend van garnacha en tempranillo uit het Spaanse Costers del Segre. De wijn pakt met zijn volle kruidigheid en zoete cassisfruit net wat te intens uit naast de vrij rustige smaken van het gerecht, maar dat komt mogelijk door het zeer warme weer.

Poldermenu La Provence 09. Gang 5 runderlende_resized_1

Poldermenu gang 6: zuivel en zomerfruit

De laatste gang is echt een feestje: een prachtige compositie van aardbei, framboos, zuivel en rabarber. Een zachtzoet en verfrissend geheel met mooi harmonieuze smaken, waarbij je tegelijkertijd alle componenten ook nog goed los kunt proeven. Genieten. De wijn erbij is helemaal raak: een mild bruisende Brachetto d’Acqui (Alice Bel Colle, 2017) die barst van het vrolijke rode zomerfruit.

Poldermenu La Provence 11. Gang 6 fruit zuivel_resized_1

Poldermenu slechts tijdelijk beschikbaar

Heb je zin (en trek) gekregen om zelf eens te proeven wat voor lekkers de Bommelerwaard zoal te bieden heeft? Dan is het hoog tijd om eens naar Zaltbommel af te reizen, want La Provence serveert het Poldermenu slechts tijdelijk: van 15 mei t/m 30 juni. Voor € 42,50 (exclusief dranken) krijg je zes gangen plus bij elke gang een leuke uitleg over de herkomst van de producten. Reserveren kan telefonisch of via de website.

LINKS:

Restaurant La Provence, Gamerschestraat 81 te Zaltbommel

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

🍇🍷🍴 Geen enkel wijn- of ander culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!