Het is altijd leuk om bijzondere wijnen te ontdekken, en dat is precies wat Jeroen Vonk deed tijdens de recente Wine Professional in Amsterdam. Hij kwam daar onder meer de unieke wijnen van Poiana tegen, een winery uit Moldavië waar zowel bekende Europese druiven als inheemse druiven worden gebruikt.

De sommelier van het wijnhuis, Rada Radu, vertelt hoe er duurzaam gewerkt wordt bij Poiana. De wijngaarden worden omringd bossen en omdat het een eco park is mag men alleen maar duurzaam en biologisch werken. Dit doen ze bij Poiana dan ook. En dat al vanaf 2003, het startpunt van de onderneming, wanneer de eerste stokken werden gepland. Men werkt volgens hoge kwaliteitsstandaarden om zo goed mogelijke wijnen te maken en ook goed te zijn voor de omgeving.

Poiana, het sprookje van het hert

Op het label van de wijnen staat fier een hert afgebeeld. Dit vindt zijn oorsprong in een sprookje. Of is het waargebeurd… “Eens, op een rijke en gouden herfstdag, kwam hier, tussen de rijen wijnstokken, een groot en nobel hert. Het rook overal zo heerlijk dat het hert de verleiding niet kon weerstaan ​​en de sappige en zoete druiven begon te eten. Betoverd door de fijne smaak van de druiven, bleef het hert met zijn hoorns in de wijnranken steken, en toen hij losliet, was dit onmogelijk voor hem.
Na een lange tijd en talloze beproevingen bereikte zijn gekreun de mensen die heel ver weg de rijpe druiven aan het plukken waren. Ze verzamelden zich allemaal om hem heen, verbaasd over deze bezoeker van zeldzame schoonheid, en maakte hem voorzichtig los, terwijl ze hem druiven uit hun handen te eten gaven. Toen baande het hert zich een weg door de menigte en rende naar het bos.

Maar het mooiste zou op dat moment gebeuren: het hert stopte aan de rand van de wijngaard en richtte dankbaar zijn blik op de mensen, keek hen lange tijd aan en verdween toen. Sindsdien is het gezicht van het edele hert het symbool van deze plek geworden, onder de naam Poiana Codrilor.”

Poiana HertPoiana Hert

Poiana, een impressie van de wijnen

POIANA Fetească Regală 2022

Een mooie, frisse witte wijn gemaakt van de inheemse druif Fetească Regală. De wijn heeft een mooie strogele kleur en een elegant en delicaat aroma van appel, jasmijn en verschillende citrus tonen. Het is een prachtige wijn met gemiddelde zuren en een fijne afdronk.

POIANA Fetească Albă 2022

Bijzonder aromatische wijn gemaakt van Fetească Albă die veel in oost europa (Moldavië en Roemenië) staat aangepland. Het heeft fijne aroma’s van groen fruit en vers gesneden vegetatie met een elegante rondheid, frisse medium (+) zuren en en een lichtzoete afdronk.

POIANA Merlot 2019

Typische Merlot met kenmerkende kleur, geur en smaken, maar met een verfijnde warme touch. Veel rood en zwart fruit, mooi in balans met medium zuren en tannines. Deze wijn kun je het beste lekker koel drinken.

POIANA Cabernet Sauvignon 2019

Een fijne wijn die nog jong aanvoelt met een intense kleur. Het heeft veel aroma’s van vanille, zwarte kersen, een vleugje jam, karamel en een elegante complexiteit. De medium (+) zuren en medium (+) tannines geven aan dat deze wijn nog 2-4 jaar moet rijpen om meer in balans te komen.

POIANA Fetească Neagră 2020

Dit is absoluut mijn favoriet van de wijnen die ik heb mogen proeven. De wijn is gemaakt van de inheemse druif Feteasca Neagra en rijpt 12 maanden in Franse eikenhouten vaten. De kleur is intens en diep, met aroma’s van kersen, vanille en koffie. Mooi in balans met medium zuren en lage tannines. Een volle, verfrissende wijn die ik zeker nog een keer zou willen drinken.

Poiana compilatie

Al met al een mooie eerste kennismaking met dit bijzondere huis. Ik kijk ernaar uit om meer van deze mooie wijnen te mogen proeven.

Meer informatie: https://poiana.wine/

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Jeroen Vonk schrijft persoonlijke verhalen en maakt zo op een heldere manier connectie met wijn als ‘wineconnector’ via vinovonk.comOp instagram doet hij verslag van diverse wijnen. Lees hier de artikelen van Jeroen.