Op de eerste dag van maart neem ik deel aan een zeer exclusieve wijnproeverij die plaatsvindt in het prachtig gelegen Landgoedhotel Kasteel Engelenburg in Brummen, Gelderland: een Platter’s***** wijnproeverij. Deze bijzondere proeverij wordt georganiseerd door Udo Göebel, eigenaar van Winematters, een belangrijke  importeur van Zuid-Afrikaanse kwaliteitswijnen in Nederland i.s.m. Arjen Pleij, sommelier van Kasteel Engelenburg.

foto

Platter’s*****

Het zijn niet zomaar Zuid-Afrikaanse wijnen die we proeven: alle wijnen hebben van Platter’s vijf sterren gekregen. Platter’s is de meest toonaangevende wijngids van Zuid-Afrika. Alle wijnen die in dat land worden geproduceerd staan erin beschreven en zijn beoordeeld door een onafhankelijk proefteam. De allerbeste wijnen krijgen het maximum aantal sterren: vijf. Een aantal daarvan gaan wij nu proeven.

De serie witte Platter’s***** wijnen

foto 1

De serie rode Platter’s***** wijnen

foto 2

Juweeltjes

Ik denk dat ze het bij Platter wel begrepen hebben. De wijnen zijn stuk voor stuk juweeltjes met elk hun eigen identiteit. De Isliedh sauvignon-semillon van Cape Point Vineyards bijvoorbeeld is door de koele ligging van de wijngaarden in Cape Point, het uiterste zuid-westen van Zuid-Afrika, en zijn mineralige bodem heerlijk fris terwijl sommige wijnmakers  in de Bourogne iets zouden kunnen leren van de Newton Johnson Family Vineyards pinot noir uit de Hemel en Aarde Vallei. De Lammershoek Roulette Blanc van zeer oude stokken, de Morgenzon Maestro die van wijngaard tot fles is opgegroeid met klassieke muziek, de amforen-chardonnay van Hamilton Russell,  de typische blend van de Hannibal, de wijnen van schist- en granietbodems van Mullineux, de Reserve White van biodynamische wijnguru en surfer Johan Reyneke, de ‘whole’ 9 Yards van Jordan….

Het was een middag met een gouden randje.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!