Een rondje over het Start-upLAB en het TrendLAB tijdens de horecavakbeurs HORECAVA levert een plaatje op van enthousiaste, veelal jonge ondernemers die bewust omgaan met de natuur en daarmee onze planeet. Plantbased, vegan, low alcohol, local en no waste voeren de boventoon. Ik neem je even mee.

Zzinga sparkling honey

Mijn rondje begint met een verfrissend glas Zzinga sparkling honey. Ontwikkeld in Wageningen, gemaakt in Limburg. Een cider op basis van appel, verrijkt met honing. Oorspronkelijk kwam dat laatste uit Nederland, maar omdat de vraag groter werd komt die nu uit Bulgarije. Van elk flesje wordt 3 ct (op de website lees ik 5 ct?) gebruikt om de bijen en biodiversiteit in Nederland te ondersteunen.
Zzinga.com

Horecava trends Zzinga

Cultcha Kombucha

De uit Las Vegas afkomstige Kelly is met haar bedrijf Cultcha Kombucha de eerste kleinschalige ‘Kombucha brewer’ van Nederland. Kombucha is een drankje dat ontstaat door fermentatie van thee (Kelly gebruikt zwarte en groene thee) door bacteriën en gistculturen. Volgens Kelly heel goed voor de darmflora en tegen stress. Ze maakt een basis Kombucha: de ‘Original’ en daarnaast een serie Kombucha’s met een smaakje zoals ‘Blood Orange’, ‘Cucumber Lime Mint’ en ‘Coffee’. Uiteraard allemaal pure producten en in de seizoenen. De komkommer komt dus pas weer in de lente. Ik proefde de Original en de Coffe. Ik ben fan. Pure smaken en heerlijk verfrissend!
Cultcha.co

Horecava trends kombucha

True Colours Cava

Een cava die vooral opvalt door zijn kleurrijke uitstraling. De regenboogkleuren refereren aan het goede doel dat met deze cava wordt ondersteund. Per verkochte fles gaat er namelijk € 0,50 naar het COC ter ondersteuning van initiatieven in de kleurrijke LHBTI-gemeenschap. En de Cava zelf? Dat is er een die een brede doelgroep zal aanspreken: droog (maar niet té), wit fruit een verfrissende opwekkende mousse. Een feestelijk glas in alle opzichten.
Truecolourscava.nl

Horecava trends cava

The Pure Winery

De uitmonstering van de flessen spreekt mij persoonlijk niet aan, maar volgens de producent denken de ‘millenials’ daar anders over. Maar de smaak valt niet tegen. Rond en niet al te zwaar. Ik proefde de wijnen uit kleine plastic glaasjes. Heel benieuwd hoe ze in een mooi wijnglas overkomen. De wijnen (een rode, een witte en twee mousserende wijnen (wit en rosé)) die in deze lijn worden aangeboden bevatten minder calorieën dan ‘gewone’ wijn. Dat komt doordat de wijn geen suiker en minder alcohol (10,5) bevat. De druiven (chardonnay, sauvignon blanc, barbera, pinot noir en merlot) komen uit Italië, Piëmonte. De wijn wordt in in Italië gemaakt.
Thepurewinery

Horecava trendse pure zero wine

Risottini

Niet helemaal nieuw voor mij, maar wel erg lekker, deze ‘Risottini’ balletjes van de ‘ballenbazen’ Klein & Kok. Daan Klein en Merijn Kok leerden elkaar op de Hotelschool kennen. Al snel bleek dat zij dezelfde ambitie, passie en ideeën hadden en dat resulteerde in de ontwikkeling hun variant op de  Italiaanse arancini.  “Italiaanse smaken met een Nederlands krokant, en smeuïge risotto aan de binnenkant”. Ze gebruiken in verhouding minder rijst, waardoor de balletjes meer smaak hebben. Lekker!
Risottini.com

Horecava trends risotto

The Mayo Sisters

Over de mayonaise van de zussen Helen en Martine Hissink had ik gisteren al gehoord dus ik ben heel benieuwd. Uit liefde voor goed eten is in 2014 Chefs & Co bedacht; een ouderwetse eetwinkel waar je ambachtelijke gerechten kan afhalen of laten bezorgen. Hier is deze plantaardige, suikervrije mayo ontwikkeld, 100% ‘sugar free & plant-based’. Vegan dus, maar dat woord, daar houden de dames niet van: “Men noemt dit vegan, wij noemen het gewoon vet lekker“. En vet lekker is de mayo zeker! Lekker romig, niet te zoet en heerlijk fris. Niet van ‘echt’ te onderscheiden. Enne… je kunt ze een beetje helpen hun business uit te breiden. Check deze link
Themayosisters.nl

Horecava trends mayo sisters

Willicroft Plant based cheese

Plant based cheese…. als kaasliefhebber pur sang word ik daar altijd een beetje sceptisch over. ‘For dairy cheese lovers’ staat er ook nog eens op de (kartonnen) potjes. Zal ik of loop ik door…? Blij dat ik dat eerste deed want dit is best heel lekker. En smaakt ook nog eens naar kaas. Voorlopig zijn er alleen smeltkazen (als dipsaus en fondue) maar een type Parmezaan is in de maak. Aan de basis staan noten, maar omdat dat niet echt goed is voor de ‘carbon footprint’ wordt nu ook haver gebruikt.
Willicroft.com

Horecava trends cheese

Hollandse kaasfondue

Ook een kaasfondue, maar dan van echte kaas en in een blik. Puur en eerlijk zonder onnatuurlijke toevoegingen. Kaas van de Boerderij, witte wijn en aardappelpuree. Niet meer en niet minder. Er is een naturel uitvoering en een met truffel (10% echte truffel uit Italië), ingeblikt voor voor 2 of 4 personen. De blikjes kun je (geopend) opwarmen in een pannetje heet water of gelijk (langzaam) in je fonduepannetje.
Beide smaken zonder meer goedgekeurd. Voor een truffel liefhebber als ik dubbel lekker!
Kaasfondueinblik.nl

Horecava trends kaasfondue

Van de Koe culinaire boters

Omdat Roel Kramer de kruidenboters die op de markt waren vreselijk saai vond is hij zelf aan de slag gegaan. Eerst in zijn eigen keuken, maar als snel bleken zijn boters een succes en ontstond zijn bedrijf ‘Van de Koe’. Aanvankelijk maakte hij zijn eigen boter van de melk van de veestapels bij hem in de buurt, maar nu koopt hij de (boeren) boter in en verrijkt ze met kruiden en specerijen. Het liefst met Nederlandse ingrediënten, zoals Zeeuws zout in de ‘Sel de Mer’ uitvoering. Met Van de Koe houdt hij daarnaast rekening met de biodiversiteit in de Nederlandse weides: verdwijnende kruiden, bloemen, insecten en vogels.
VandeKoe.nl

Horecava trends van de koe

Meet Jack

Een ‘plant-based’ basis voor snacks: ‘Meet Jack, a fruit for meat-lovers’. Jackfruit kende ik uit Thailand, waar de hier gepresenteerde Meet Jack ‘chunks’ en ‘stripes’ ook vandaan komen. De stukjes van de jonge Jackfruit werden aanvankelijk uitsluitend naturel geleverd, maar inmiddels ook als ‘balls’ en met verschillende kruiden, als ik het goed begrepen heb. Maar misschien ken je het al van de vele streetfood festivals waar je Meet Jack kunt tegenkomen.
MeetJack.nl

Horecava trends meet jack

Spruit

Ik zit niet in de baby’s maar dit wil ik toch even onder de aandacht brengen. Spruit maakt verse baby- en peutermaaltijden. Vers, vrij van toevoegingen en direct ingevroren. Nu al wel te koop in winkels, maar graag zien ze hun producten ook in de horeca. Dat lijkt me geen slecht idee. Hoeven jonge ouders niet meer zelf de potjes mee te slepen naar hun favoriete restaurant als ze hun kroost graag meenemen.
Eetspruit.nl

horecava trends spruit

Spicekix

Deze Rotterdamse ondernemer was altijd al gek op koffie, maar toen hij bij een koffieverkoper in Marokko zag hoe die zijn koffie verrijkte met allerlei kruiden en specerijen is hij daar zelf mee aan de slag gegaan. Na veel testen en proeven heeft hij verschillende smaken koffie in het assortiment. Die verkoopt hij als bonen, maar ook binnenkort (hoe handig) in cups voor een nespresso apparaat en… als ijs. Ik proef beide en ik geniet! De koffie heeft een tikje kaneel en een spicy afdronk. Hij heeft hem ook met vanille als basis. Ik ben benieuwd!
Spicekix.com

Horecava trends spickix

Oerei

“Weet u wat een oerei is?”, zo word ik aangesproken in het TrendLAB van Horecava. Nou, niet echt, maar nu wel. Een oerei is een ei, geproduceerd ‘zoals het hoort’. Zoals het ‘vroeger’ was. De kippen die de oereieren leggen krijgen een ‘oerdieet’: insecten. Dat eten ze in de natuur ook, dus da’s wel zo logisch. De kippen krijgen onder andere wormen die in Brabant worden ‘opgevoed’ met afval van planten. Doordat de wormen worden uitgestrooid kunnen ze gelijk lekker scharrelen: hun oergedrag.
Oerei.nl

Horecava trends oerei

Groundfridge

Tot slot natuurlijk nog even iets ‘wijnigs’. Je kunt deze ‘Groudfridge’ gebruiken voor je groenten en fruit, maar als wijnkelder is het ook een leukerd. Als je een aardige tuin hebt graaf je hem gewoon in. Zonder extra koeling neemt de ‘kelder’ de (koele) temperatuur van de grond aan. In een warme omgeving, of in het geval van een hete zomer, kun je er een extra ‘chiller’ bij aanschaffen waarbij je de temperatuur zelf kunt regelen.
Groundfridge.com

Horecava trends wijnkelder

Horecava trends wijnkelder van binnen (1)

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!