Een boek viel op de mat: ‘PIZZA, verleidelijke recepten voor homemade pizza’s op basis van… groenten!’ De Magioni pizza’s en pizzabodems met groenten zijn al enige tijd te koop in de supermarkt, maar nu is er ook het Magioni PIZZA kookboek. Eerlijk gezegd was ik wat sceptisch. En ik denk dat menige Italiaan dat met mij is. Maar al bladerend door het boek werd ik enthousiast. 

Je dagelijkse portie groente

Het Magioni PIZZA verhaal begint als Manon van Essen een avondje met vriendinnen in de kroeg doorbrengt. Heel suf dat gesprekken tussen vrouwen hier vaak over gaan, maar het onderwerp ‘afvallen‘ kwam ook daar ter sprake. De opmerking van een van de dames dat ze pizza’s zou willen eten zonder dik te worden was voor Manon aanleiding daarmee aan de slag te gaan. Nu zijn pizza’s op zich natuurlijk niet ongezond. Maar je dagelijkse portie groente krijg je er meestal niet mee naar binnen. Wel veel vet en koolhydraten. En dat moest anders, zo bedacht Manon.

PIZZA manon van Essen voor- en achterkant

Het ideale recept

Na maandenlang experimenteren met verschillende groentes en met hulp en tips van een professionele pizzabakker en veel proefsessies ontwikkelde Manon haar ideale recept, waarin ze een deel van de bloem vervangt door groente. Al rap lagen haar pizzabodems in de schappen van de supermarkten en nu is daar dus ook haar PIZZA kookboek.

PIZZA, het kookboek

Allereerst komen de basisbereidingen van verschillende pizza’s en sauzen aan bod. Voor de bereiding van het basisdeeg vervangt Manon een deel van de bloem die in ‘normale’ pizza’s wordt gebruikt door fijngemalen bloemkool. Dat vult ze bij de bereidingen van de andere bodems aan met bijvoorbeeld tomaat of bieten voor een rode bodem en peterselie en basilicum voor een groene. Ze tipt ‘do’s en dont’s’ zodat je deeg niet kan mislukken en ‘skinny‘ variaties op traditionele sauzen.

PIZZA do en dont

Bijzonder beleg

Dan volgen er recepten om de pizzabodems te beleggen onderverdeeld in vegetarisch, vis en zeevruchten, vlees en gevogelte en specials. Manon zoekt steeds naar slankere, maar wel heerlijke alternatieven voor calorierijke producten. Zo kiest ze bijvoorbeeld ricotta in plaats van mascarpone. Er staan heel veel bijzondere combinaties in. Wat te denken van gemalen cashewnoten, truffelolie, bospaddestoelen en salie op een vegetarische pizza, Thaise groene curry, garnalen, paksoi en bimi op een pizza uit het hoofdstuk vis- en zeevruchten of een pizza met gegrilde kippendijen uit het vlees- en gevogelte hoofdstuk. Bij de specials vind je ‘zoete’ pizza’s en pizza’s voor op de borrelplank: pizza’s met chocolade en vers fruit, nacho’s van pizzadeeg, pizza’s met oreo-koekjes en meer bijzonder beleg. Na deze smakelijke recepten volgt tot slot een kort hoofdstukje met side-salads.

PIZZA kippendijen

Groene pizza

Het boek staat vol smaakvolle foto’s. Ik krijg er trek van en ga het deeg uitproberen. Omdat ik volop basilicum en peterselie in de tuin heb staan probeerde ik de pizzabodem met het ‘groene deeg‘ uit en ik moet zeggen: die is lekker! Het boek bracht mij op het idee om mijn gasten zelf de pizza te laten bedekken met een variëteit aan ingrediënten. Vooral kinderen vonden dit erg leuk.

PIZZA gezellig tafelen

Het was een smaakvolle avond want, zoals Manon zelf schrijft in het voorwoord: “Pizza is natuurlijk het lekkerst op het moment dat je deze deelt met goed gezelschap”.

En wat dronken wij erbij? Een heerlijke LAMBRUSCO!

PIZZA manon van essen

PIZZA wordt uitgegeven door Uitgeverij Unieboek – Het Spectrum

PIZZA (€16,99) koop je makkelijk en snel  bij Bol.com 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!