Verfrissend, laag in alcohol, met een lekker bubbeltje en volledig circulair gemaakt. Piquette is dé perfecte zomerdrank, maar gek genoeg in de EU verboden. Niet om te maken overigens, maar om te verkopen. Piquette… hoe zit dat dan in elkaar?
De naam ‘Piquette’ komt van het Franse woord ‘piquer’
dat de lichte prikkel in het drankje beschrijft.
Eerst: hoe wordt piquette gemaakt?
Piquette wordt gemaakt van de druivenschillen en -pitten die overblijven na de wijnproductie, de zogenaamde ‘pomace’. Normaal wordt die pomace weggegooid of gebruikt voor distillatie. Nu was het al eeuwen geleden de gewoonte aan de pomace water toe te voegen en het geheel nog eens uit te persen zodat je een heel licht ‘wijn-achtig’ drankje kreeg. Dat kregen in de Griekse en Romeinse tijd slaven en veldwerkers te drinken. Bij de bereiding van de Piquette zoals wij die nu kennen wordt aan de pomace, naast water, ook wat suiker en gist toegevoegd. Daardoor ontstaat een lichte gisting waarbij ook een beetje koolzuur vrijkomt. Het resultaat is een licht-alcoholisch drankje met een fijn prikkeltje.
Maar waarom is Piquette dan verboden?
Het maken van Piquette is niet verboden. Europese wetgeving echter bepaalt dat Piquette uitsluitend mag worden gemaakt voor gebruik binnen de familie van de wijnmakers. Het mag in de bij de EU aangesloten landen dus niet worden verkocht. De voornaamste reden is het tegengaan van fraude. Wijn werd geregeld aangelengd met Piquette en daardoor verdund. Naast de achteruitgang in kwaliteit zorgde dit ook voor een toename van het volume van de wijn op de markt en daarmee een daling van de prijs.
Piquette d’Amsterdam
Dat is niet meer van deze tijd, zo vonden de wijnmakers van Chateau Amsterdam. In hun streven circulair te werken besloten ze het drankje toch te gaan maken. En, omdat er maar één manier is op Piquette legaal te mogen drinken, namelijk als je familie bent van de wijnmaker, nodigen ze je graag uit als lid van hun wijnfamilie. Op de website kun je een petitie tekenen om de verkoop van Piquette weer legaal te maken. Én het verboden drankje kun je er ook gewoon kopen.
Hoe smaakt Piquette d’Amsterdam?
Vorige week bracht ik een bezoek aan Chateau Amsterdam en mocht ik hun Piquette proeven. Ik was aangenaam verrast! Piquette d’Amsterdam heeft een zoete neus van frambozenlimonade maar is in de mond droog met fris fruit, een mooie zuurgraad en een prettig klein prikkeltje. Een heerlijk drankje om met vrienden van te genieten op een zonnige zomerdag in de tuin, op je balkonnetje, op de boot, in het park, aan het strand….
Meer weten over Piquette, het tekenen van de petitie en Piquette kopen?
Check https://piquette.amsterdam/
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie