Vraag wijnliefhebbers wat ze ervan vinden en het antwoord is vaak resoluut: ‘heerlijk’ of ‘afschuwelijk’. Veel tussenvormen bestaan er niet. Wat is het nou toch met dat druifje dat vaak zo ongenuanceerd wordt beoordeeld. Om daar achter te komen bezocht ik het land waar pinotage het licht zag: Zuid-Afrika.
Een mooie Bourgogne met een grote opbrengst
Pinotage is één van Zuid-Afrika’s inheemse druivenrassen. Een blauwe. Het is een kruising tussen pinot noir en hermitage (cinsaut), die in 1925 is ontwikkeld door professor Abraham Izak Perold, verbonden aan de universiteit van Stellenbosch. De exacte reden waarom hij deze rassen koos voor zijn experiment is niet bekend maar aangenomen wordt dat hij zocht naar de stijl van een mooie Bourgogne-wijn (pinot noir) in combinatie met een grote opbrengst (die cinsaut kan opleveren). En in dat laatste schuilt nu net het gevaar. Een grote opbrengst van druiven per hectare geeft vaak een minder goede kwaliteit wijn, wat ook hier het geval was.
Pinotage, een moeizame start
Pinotage werd aanvankelijk in Zuid-Afrika geen succes. Zuid-Afrikaners gaven, naast bier, de voorkeur aan een wijn in de stijl van het oude Europa en wijnmakers gebruikten de nieuwkomer slechts om te blenden met andere druiven of in bulk te verkopen buiten hun grenzen. Dat een groep Engelse wijncritici de wijn veroordeelde met termen als ‘roestige spijkers, aceton en rubber’ droeg niet bij tot zijn populariteit.
De aanhouder wint
Begin 40er jaren lukte het C.T. de Waal, rugbyspeler voor de West-Provincie in Zuid-Afrika, enkele van zijn eveneens wijnmakende en -minnende teammaten te overtuigen van de potentie die pinotage heeft. Hij introduceerde een in kleine vaten gerijpte Pinotage. Ondanks een tegenwerkende markt bleven toonaangevende wijnmakers van wijnhuizen als Bellevue, Kanonkop en Beyerskloof vertrouwen houden in de kansen die de nieuwe druif leek te bieden. Zij deden dat niet onverdienstelijk: hun Pinotages wonnen inmiddels vele prijzen!
Kwaliteit voor kwantiteit
Beyers Truter, mede-eigenaar van wijnhuis Beyerskloof richtte samen met enkele andere wijnmakers de Pinotage Association op. Deze club, inmiddels bestaande uit gerenommeerde wijnmakers, handelaren en andere in pinotage geïnteresseerde leden, stelt zich ten doel pinotage als typisch Zuid-Afrikaans ras te behouden, kennis erover uit te wisselen en de kwaliteit van de wijnen te bewaren. In Zuid-Afrika ontmoette ik de gepassioneerde Beyers Truter, tevens de eerste Zuid-Afrikaanse “International Winemaker of the Year”, en woonde ik een interessante door hem georganiseerde proeverij bij.
Pinotage, de proef op de som
Truter benadrukte het belang van de vele microklimaten van zijn land. De warme, droge zomers en koele winters, de altijd frisse bries aan de kust, de diversiteit in bodemsamenstellingen en hoogtes maken het produceren van veel stijlen Pinotage mogelijk. In de proeverij wordt dat duidelijk. Pinotages van heel hete hellingen blijken steviger, hebben meer kleur, fruit en alcohol. Wijnen voor bij de maaltijd. Dat het ook anders kan blijkt bij het proeven van de wijnen waarvan de druiven van minder zonnige hellingen komen en uit koelere gebieden: deze hebben ook veel fruit, maar zijn eleganter, verfijnder en kruidiger.
Wat eet je bij Pinotage
Een lichte Pinotage doet het, iets gekoeld, goed bij kruidige gerechten zoals Indiase Curry, een grove paté (ik proefde hem met paté van struisvogel, goddelijk!) en zelfs bij vis: perfect bij een stuk gegrilde yellowtail! Zijn stevigere broer komt het best tot zijn recht bij wat zwaardere gerechten zoals vlees van de ‘braai’, Zuid-Afrikaanse voor barbecue. De rooksmaak verstevigt de combinatie. Ook wild- en lamsstoofschotels matchen goed. Als Pinotage oudert verandert de smaak richting pinot noir, wat hem een uitstekende begeleider maakt van gerechten met paddenstoelen en halfharde kazen.
Pinotage heeft vele gezichten. Probeer maar!
En zoals men in Zuid-Afrika zegt: ‘geniet het!’
Interessante LINKS:
Meer weten over The Pinotage Association? Klik hier
Een mooi boek over Pinotage vind je hier
Kookboek Mini Bijbel Afrikaanse keuken: klik hier
Wil je geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Afgelopen week een pinotage blanc de noir gedronken! Verrassend, kruidig en fruitig.
Wat leuk! Van welk huis was die?