Tijdens een zoom sessie maakte ik kennis met het in Friuli gevestigde Italiaanse wijnhuis Piera1899 en een aantal van hun wijnen. We proefden twee rosé wijnen uit de Clâr de Lune serie, gevolgd door een Pinot Grigio, een Ribolla Gialla, een Sauvignon Blanc, een Nebbiolo, een Refosco en een Merlot uit de Terre Magre serie.

Heel kort stelt Piera Martellozzo, de huidige eigenaresse en de 3e generatie eigenaren, zich voor, waarna haar zoon Massimiliano Masi, 4e generatie en product manager van het bedrijf, het van haar overneemt.

Over Piera 1899

De naam Piera 1899 refereert aan het jaar van oprichting door grootvader Giovanni. Aanvankelijk in de provincie Padua, bevindt de wijnmakerij zich momenteel in San Quirino in Friuli. Een wijnmakerij verhuis je niet zomaar: het bedrijf beschikt niet zelf over wijngaarden maar koopt de druiven in bij wijnboeren waarmee ze een vertrouwde en veelal langdurige relatie hebben. Zo kan men het juiste terroir voor de gewenste druivenrassen kiezen. En het terroir is, volgens Massimiliano, heel speciaal. De alluviale bodem met kleinere stenen in de onderlaag en grote stenen bovenop zorgt voor een goede drainage waarbij het water wordt vastgehouden om in geval van droogte weer aan de wijnstok af te geven. Daarnaast houden de stenen de warmte van de zon vast.

Piera1899 Stones

Piera 1899, de wijnen

We proeven wijnen uit twee ranges: Clâr de Lune en Terre Magre.
Clâr de Lune: (maanlicht), ’the harvest started at pink moon’, volgens Massimiliano. Of dat echt zo was laat ik in het midden, maar de uitmonstering van de flessen is mooi en trendy, met op het etiket (heel sophisticated) de contouren van maanlicht in reliëf.
Tere Magre: ‘Magre’ is afgeleid van ‘Magredi’, wat betekent: ‘arme grond’, de stenige grond die toch geschikt blijkt om fijne wijnen te kunnen produceren. Ook de etiketten van de Terre Magre serie hebben een verhaal. De geschulpte bovenkant leidt naar de Dolomieten, het relief op het etiket stelt de stenige bodem met de wijngaarden voor, de twee strepen de Meduna en Cellina rivieren die het gebied doorkruisen en helemaal onderin de Adriatische zee.

Piera 1899 uitleg label

Piera 1899, de proeverij

Clâr de Lune Prosecco 
Een Brut Nature rosé (0,8 gr rs/l) van 87% glera en 13% pinot noir, gemaakt met de Charmat methode. De pinot noir in de blend is van de vintage 2019, wat de wijn extra complexiteit geeft. Fris, droog, veel rood fruit maar ook peer en groene appel. Elegante, fijne mousse die redelijk lang blijft. Verrassend begin van de tasting.

Clâr de Lune Rosato 2021
De voornaamste druif in deze rosé is de refosco, aangevuld met wat merlot en cabernet sauvignon. De druiven zijn redelijk laat geplukt, waardoor hij, volgens Massimiliano, een wat hoger alcoholgehalte heeft en meer structuur. Veel rood fruit, kersen, droog, schoon, stenige mineraliteit en een spicy finish.

Terre Magre Pinot Grigio 2021
Fruitig, floraal, perzik, peer, appel naast een tikje exotisch fruit. Prettig bittertje en spicy na.

Terre Magre Ribolla Gialla 2021
Florale neus, witte bloemen. Het florale karakter komt terug in de mond, naast citrusfruit, grapefruit, limoen. Volgens Massimiliano een wijn die bij veel gerechten past. Maar op een vraag van een van de deelnemers of hij ook goed bij rood vlees past moet Massimiliano met een ‘geen idee’ reageren. Dat had hij nog niet geprobeerd. Wel bij Aziatische gerechten, en dat was perfect.

Terre Magre Sauvignon Blanc 2021
Mijn favoriete wijn van deze tasting. Echt een sauvignon blanc in de neus: stuivend, grassig, overweldigend. Iets waar ik in principe niet dol op ben. Maar in de mond is hij rond en, naast het groene karakter, ook floraal met een mooie, zilte mineraliteit.

Terre Magre Pinot Nero 2021
Deze wijn onderging een malo ’to smooth the acidity’. Hoewel niet veel hout is gebruikt (slechts enkele maanden in tonneaux) heb ik een indruk van houtgebruik. Maar daarnaast is hij jammy, met rood fruit, rode bessen, pruimen, en een hint van tabak. Tikje drogend na, en spicy.

Terre Magre Refosco dal Peduncolo Rosso 2021
Donker robijnrood van kleur. Rond, juicy, donker fruit, bosbessen, bramen, zachte tannines. Frisse, fruitrijk finish met een tikje tannines.

Terre Magre Merlot 2021
Deels werden de druiven voor deze wijn 60 dagen in een geventileerde ruimte gedroogd. Het is dus eigenlijk een ripasso-stijl. Dit geeft de wijn een wat hoog alcoholgehalte (14%) en mede daardoor een ‘zoete’ impressie. Of komt het door het restsuiker, wat 6-8 gr/l is? In neus en mond rood fruit, aardbei, zoet fruit, kersen, een zoete kruidigheid. Volgens Massimiliano een echte winterwijn. Een wijn voor na het skiën in de Dolomieten.

Meer over deze winery en de wijnen: Piera1899.com

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook