Dit was een boeiende en superleuke avond, twee jaar geleden in Roemenië. We haakten aan bij een feestje van Petro Vaselo, een mooi en modern wijnbedrijf met dito wijnen! 

Op Prowein had ik al even aan de wijnen gesnuffeld en was toen heel nieuwsgierig geworden naar dit wijnbedrijf. Mooie, moderne wijnen in dito flessen gemaakt door een heel jonge enthousiaste wijnmaker: de Italiaanse Marco Feltrin is nog slechts 28 jaar jong. Hoe leuk is dus het dat we uitgenodigd worden aan te sluiten bij het jaarlijkse feestje van Petro Vaselo voor brand-ambassaeurs, journalisten en ander genodigden.

Italiaanse zakenman

Oprichter en eigenaar van het wijnbedrijf is de Italiaanse ondernemer Nello Dal Tio. Geboren in een dorpje op het platteland van Veneto begon hij al op jonge leeftijd, samen met zijn broers, een bedrijf dat machines maakt voor de agrarische sector. Omdat daar niet het jaar rond werk voor was zocht hij er een uitdaging naast. Die vond hij in espresso koffiemachines en bouwde daarmee een bloeiend bedrijf op. Voor die espressomachines was hij ook vaak in Roemenië in de buurt van Timisoara. Toen hij in 2002 door de heuvels van Petrovaselo reed voelde hij zich er direct thuis. En, zakenman als hij is, begon daar een wijnbedrijf. Inmiddels is ook zijn dochter Sonia bij het wijnbedrijf betrokken en haar ontmoeten we de avond van het feestje.

PetroVaseloAWenSonia

Sonia (r) vertelt enthousiast over het bedrijf dat haar vader opstartte.

Een wandeling door de wijngaard

We worden, samen met een 40-tal andere gasten rond 17 uur met een speciale bus door Roberto Marchetto, Managing Director, opgehaald bij ons (overigens heerlijke) hotel in Timișoara, Reghina Blu. Na een ritje van zo’n drie kwartier, waarbij we de wijngaarden van Cramele Recas passeren (waar we binnenkort een afspraak hebben) arriveren we bij de winery van Petro Vaselo. Wijnmaker Martin Feltrin en commercieel assistent Roxana Dehelean stappen bij ons in voor een kort ritje naar de wijngaarden. Daar maken we een korte wandeling en legt Martin uit over het werk in de wijngaard, zijn visie en meer. Mijn Roemeens is niet heel erg goed, dus gelukkig vertaalt Roxana voor ons in het Engels . Het bedrijf is biologisch gecertificeerd en besteedt veel aandacht aan de conditie van de bodem. Hoe gezonder de bodem, hoe gezonder de druiven. Er groeit veel groen tussen de rijen druivenstokken en al het werk wordt, hoewel dat veel extra moeite kost, met de hand gedaan. Maar dat is het waard, volgens de wijnmaker.

Filmpje van de wijnmaker in de wijngaard

Petro Vaselo’s zomerse terras

Als we bij de winery aankomen kijken we onze ogen uit. Niet alleen vanwege het moderne gebouwtje, dat er zo mooi bij ligt tussen de wijngaarden, maar ook vanwege het sfeervolle, zomerse terras. Door het fijne grind op de vloer, de meubels van hout en wijnflessen en de mooie bloemen wanen we ons bijna op een mediterraan strand. Er draait muziek, er worden bubbels ingeschonken… Maar eerst lopen we met elkaar een rondje door het wijnbedrijf .

Petro Vaselo terras in de wijngaard

Goed koelen tegen oxidatie

Het gebouw ligt verzonken in een heuvel, waardoor het mogelijk is volop gebruik te maken van de zwaartekracht en pompen niet nodig zijn. De druiven voor de witte wijn worden na de oogst opgevangen in een gekoeld buizenstelsel en zakken door de zwaartekracht vanzelf langzaam in de pers. Via een grote zak wordt nitrogen toegevoegd. Dat is een goede natuurlijke methode om oxidatie te voorkomen. Voor de rijping van de rode wijnen worden vooral vaten van Frans eiken gebruikt. Onlangs echter heeft men als experiment ook enkele Roemeense vaten aangeschaft en die bevallen tot nu toe prima. Het is nog spannend hoe die wijn zich gaat ontwikkelen.

PetroVaseloGebouwVerzonken

Links de verzonken wijnmakerij. Rechts aan de voet van de wijngaarden de gebouwen waar de materialen staan die gebruikt worden in de wijngaard.

Petro Vaselo wijnpers

De wijnpers en het buizenstelsel.

PetroVaseloRVS

PetroVaseloGrootHout

PetroVaseloRoemeensEiken

Mousserende wijnen van Petro Vaselo

De basiswijn voor de mousserende wijnen, waar we straks van gaan genieten, wordt hier bij Petro Vaselo gemaakt. Vervolgens wordt de wijn getransporteerd naar Italië waar hij zijn mousse krijgt. We weten inmiddels dat de eigenaar uit Veneto komt, de Italiaanse streek die beroemd is om zijn mousserende wijnen. Alle kennis en materialen zijn daar aanwezig, dit is een prima oplossing voor een jong bedrijf als Petro Vaselo waar het niet uitsluitend om mousserende wijnen draait.

PetroVaseloBendisNadirEnHapjes

Sparkle up the night!

In de uitnodiging stond geschreven: Petro Vaselo Pinot Noir is not only sparkling, Petro Vaselo Pinot Noir is also trendy in all colours. Let’s colour and sparkle up the night. En dat gaan we doen. Pinot Noir rules!


Van 18-20 zijn de White Hours waarbij we de mousserende Bendis Nadir drinken. Hij is lekker fris en vol met in de neus en mond kersenfruit en een aromatische bloemigheid. Een mooi en feestelijk begin van deze ‘Colourful Night’, zeker met de aardbeitjes die als garnering in het glas gedaan worden.

Van 20-21 is het Pink Hour met de mousserende Bendis rosé. Hij heeft, net als de witte Bendis Nadir, frisse zuren, een fruitrijk karakter (hier meer frambozen) en een elegante mousse. Daarnaast wordt de ‘stille’ Rosé de Petro Vaselo geschonken en worden de eerste hapjes geserveerd.

PetroVaseloBendisRose

PetroVaseloRose

Na het Red Hour van 21-22 waarbij we kennismaken met de ‘stille’ Otarnița gaan we vanaf 22 uur los. De muziek gaat harder en Coloured Night begint. Alle Pinots worden naar keuze geschonken en er wordt volop gedanst , gelachen en toch ook een beetje genetwerkt. Zo ontmoeten we onder meer een Roemeense wijnschrijver, een ondernemer die een wijnwinkel heeft in Boekarest en daar heel bijzondere proeverijen organiseert, en twee jonge wijnliefhebbers uit Brașov. Ook komen we Bogdan Durla weer tegen, de charmante sommelier van restaurant Merlot in Timisoara, waar ik eerder een blog over schreef

Het feest duurt tot 6.00! Het eind hebben wij echter niet meer meegemaakt. De Pinots waren in elk geval de moeite waard. Veel dank aan het enthousiaste Petro Vaselo team!

PetroVaseloTeam

Het complete, enthousiaste team van Petro Vaselo is vanavond aanwezig. Vlnr: Roxana Nan en Roxana Dehelan (commercial assistents), Roberto Marchetto (managing director), Ciprian Farkas en Costel Ursu (cellarers), Ariana Negru (responsible of commercial department en vanavond ‘spreekstalmeester’, Cristian Radac (storekeeper), Marco Feltrin (responsible of production department & winemaker), Sonia Dal Tio (co-owner and daughter of the founder of Petro Valeso Winery), Slobodan Cosar (tractor driver and master mechanic) en Diana Ionescu (area sales manager).

Leuke LINKS:

Meer over Petro Vaselo: ga naar PetroVaselo.com
Meer filmpjes: ga naar het You-Tube kanaal van Anne-Wies
Lees hier over mijn bezoek aan Cramele Recas

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!