Yerseke – Op maandag 14 september vond op de oesterputten van Krijn Verwijs Yerseke B.V. voor de achtste keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaats. Van de negen aangemelde deelnemers, werd na verschillende rondes Peter Oreel uit Yerseke kampioen Nederlands Premier Oestersteken 2020.

Winnaar NK oestersteken

Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap Oestersteken, dat vanwege de Corona-uitbraak pas in 2021 tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden. De negen kandidaten moesten in de eerste ronde in zo een kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen. De tweede en derde plaats waren voor Manuela Kriekaard (restaurant de Oude Sluis in Wemeldinge) en Davey Lamper.

Premier kampioenschap oestersteken finalisten

Wedstrijd oestersteken

Een vakkundige jury, bestaande uit Caroline Verwijs (Krijn Verwijs Yerseke B.V.), Wouter Kik (restaurant Codium uit Goes) en DP Arkenbout (Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse) beoordeelde de deelnemers op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend. Notaris Robert Zonnevylle uit Zierikzee heeft toezicht gehouden op het verloop van de wedstrijd.

Jury permier nederlands oestersteken

De jury Premier Nederlands Oestersteken met vlnr: DP Arkenbout, Caroline Verwijs en Wouter Kik

Galway International Oyster Festival

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, zal de winnaar niet dit jaar maar het volgend jaar naar Galway afreizen. De organisatie van het Ierse Galway International Oyster Festival heeft -vanwege de Corona- op het laatste moment het evenement afgeblazen. Zoals het er nu naar uitziet zal dit WK pas in september 2021 gaan plaatsvinden. De winnaar van het NK oestersteken 2020 zal dan op kosten van de firma Krijn Verwijs Yerseke B.V. kunnen deelnemen aan het WK in Galway 2021.

Organisatie Premier NK Oestersteken

Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken, dit jaar in Yerseke op de oesterputten. Na het oestersteken werden alle aanwezigen voorzien van overheerlijke oesterhapjes.

Culinaire persreis Schouwen-Duiveland

Voorafgaand aan het NK oestersteken waren Belgische- en Nederlandse journalisten nog uitgenodigd om deel te nemen aan een culinaire persreis met streekproducten op Schouwen-Duiveland. De media-vertegenwoordigers hebben in de ochtend en middag een bezoek gebracht aan Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor, De Zeeuwse Mossel B.V. en Spelt Bakkers beide gevestigd in Bruinisse. De lunch van die dag werd aangeboden door Brasserie “De Vluchthaven”.

Bron: persbericht

Lezen over oesters en Chablis op deze website? Klik hier 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!