Op zondag 26 mei vond het NK Blindproeven, Concours Le Vin en Direct plaats. Daarover, inclusief de uitslagen, vind je hier meer. Dit jaar was er ook een plek ingeruimd voor journalisten, bloggers en andere geïnteresseerden die, buiten mededinging, konden meeproeven. Angelique Meulendijks was erbij namens Anne-Wies.NL. 

Wat een spektakel vond er die middag plaats op Landgoed Dijnselburg in Zeist! Twintig teams, elk bestaande uit vier proevers en een coach, stonden te popelen om hun smaakpapillen en wijnkennis op de proef te stellen.

Een ware smaakstrijd

Na een gastvrije ontvangst en het nemen van teamfoto’s begon precies om 13:00 uur het echte werk in de sfeervolle kapel. De teams kregen 12 wijnen ingeschonken en moesten elk detail ontrafelen: van de samenstelling en herkomst, tot het oogstjaar en de producent. Iedere 10 minuten werd door studenten van College de Brink uit Laren een nieuwe wijn in het linker glas geschonken.

Zoals gebruikelijk bij het NK, was de selectie van de wijnen zowel uitdagend als verrassend. De deelnemers moesten zich voorbereiden op zowel klassieke monocépages en blends als op wijnen met een twist. Bekende druiven uit minder bekende regio’s en omgekeerd, hielden de spanning erin. Met elke wijn die werd geschonken, steeg de competitie koorts in de kapel

De organisatie, onder leiding van Nijhuis Consultancy & Services (NCS), liet niets aan het toeval over. Van de elegante Spiegel Definition glazen tot de wijnkaraf waaruit de wijnen werden ingeschonken, alles was tot in de puntjes verzorgd.

Het pers-team

Ons pers-team deed mee buiten mededinging en bestond uit India Donisi (Winespicegirl), Liza Verbeek en Martin Bronkhorst (The Dutch Wine Apprentice), en ikzelf, Angelique Meulendijks (Anne-Wies.NL). We hadden nog nooit met elkaar geproefd, maar zaten aardig op één lijn en vulden elkaar goed aan. India bracht haar wijnreiservaring in, Martin kende talloze producenten bij naam, Liza deelde haar brede wijnkennis, en ikzelf stelde analytische vragen als: ‘welke wijn is dit zeker niet’?

NK.Blindproeven persteam met Fred

NK.Blindproeven. Het persteam samen met organisator Fred Nijhuis.

Blindproeven blijft een uitdaging, zelfs voor professionals. En de wijnen waren allesbehalve simpel. Een witte wijn van Chateau Musar uit Libanon leek ons een Bourgogne, een rode wijn waarvan wij dachten dat het een Beaujolais was, bleek een Californische Donny Doon Le Cigar Volant te zijn. En een rode wijn waarvan wij dachten dat die uit de Rhône kwam, bleek een Beaujolais uit Morgon. Eén wijn herkende ik direct, mede dankzij Martin: een Pinot Gris van Hugel uit de Elzas. En dan was er nog een aromatische wijn die naar muscat rook. Door het lagere alcoholgehalte dachten we aan Duitsland, maar Liza vermoedde Oostenrijk. En ja hoor, ze had gelijk!

Met trots kijk ik terug op onze score van 61 punten, zelfs al telde dat niet mee voor het officiële NK. We hadden nog nooit eerder samen geproefd, maar hebben het geweldig gedaan en ontzettend veel geleerd. Dit smaakt naar meer, en ik kan niet wachten op het volgende NK op 25 mei 2025!

Ontlading met smakelijke producten

Na de proeverij, die om 15:15 uur eindigde, barstte het doorlopende programma los, waarin partners en vrienden van het NK diverse producten presenteerden. Van de smakelijke gerechtjes van Roemer Wine & Food uit Utrecht en de wildproducten van Thijs Jansen tot de Italiaanse wijnen van Riccardo Gabriele van PR Vino Comunicazione en de lekkere drankjes en hapjes van Kaasfort Amsterdam & Vuurzee, het was een feest voor de zintuigen.

NK Blindproeven Angelique compilatie

Demasqué en prijsuitreiking

Het hoogtepunt van de dag was de demasqué van de wijnen en de prijsuitreiking om 17:30 uur. Na het beoordelen van de wedstrijdformulieren en het tellen van de punten door de vakjury Charlotte van Zummeren, Magda van der Rijst en Fred Nijhuis, werden de beste teams in het zonnetje gezet. Naast de felbegeerde titel, waren er ook diverse extra prijzen te verdelen, zoals een aantal exemplaren van de Nederlandse Wijn & Spijs gids. De lijst met wijnen en alle uitslagen vind je hier.

Partners en vrienden: een onmisbare steun

De steun van partners en vrienden van het NK was duidelijk zichtbaar. Van Plate it by Style de Vie tot SanPellegrino/AcquaPanna, elke partner droeg bij aan het succes en de sfeer van het evenement. De aanwezigheid van Catawiki, Sherry D.O./Pitch PR en vele anderen maakte het doorlopende programma tot een waardevolle afsluiter van de dag.

Op naar het WK

Met het NK Blindproeven achter de rug, kijkt de winnaar, de Brabantse Wijnsociëteit 2, nu al uit naar het WK op 12 oktober 2024 bij Chateau Dauzac in Margaux. Deze gepassioneerde wijnliefhebbers proeven wekelijks met elkaar in Goirle en zijn amper nog amateurs te noemen… Met nog een aantal wekelijkse proefrondes te gaan, belooft dat veel goeds op 12 oktober!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier  de artikelen van Angelique.

#angeliquemeulendijks