Bij Thailand denk je niet onmiddellijk aan wijn. Tempels, natuurparken, olifanten, zijde… Maar weet je dat er in Thailand serieus mooie wijnen worden gemaakt? Dat ontdekte ik tijdens mijn bezoek aan de PB Valley Khao Yai Winerey, zo’n twee auto uurtjes ten oosten van de hoofdstad Bangkok. 

Sneak preview: Check dit korte filmpje⤵︎

PB Valley Khao Kai Winery

Khao Kai Winery, zo heette het wijnbedrijf oorspronkelijk, genoemd naar Khao Kai, het district waarin de winery zich bevindt. Als er later meer wineries komen in het Khao Kai districht wordt, om zich te onderscheiden,  ‘PB Valley’ aan de naam toegevoegd. PB zijn de initialen van de oprichter en eigenaar van het bedrijf, Dr. Piya Bhirombhakdi. De inmiddels 77-jarige eigenaar is een dynamische zakenman die, naast de winery, nog tal van andere bedrijven bezit waaronder hotels, golfclubs, fabrieken en bierbrouwerijen.

Harvest Festival

Voor onze afspraak worden we opgehaald bij logeeradres door Heribert Gaksch, de van oorsprong Oostenrijkse Marketing & Business Development (Hospitality) van de PB Khao Yai Winery. Een goede service, zeker als we weten hoe druk het deze dagen is in de winery. De oogst is nog niet begonnen, maar het Harvest Festival vindt al plaats. De oogst valt dit jaar later dan oorspronkelijk gedacht. “That’s nature”. Twee dagen lang staat de winery in het teken van de oogst met rondleidingen, een foodfestival, live muziek, een marathon door de wijngaarden, wedstrijden voor kinderen en volwassenen en natuurlijk wijn. Veel wijn.

PB winerey Foodfest

Van Brewmaster tot Winemaker

Het is een drukte van belang als we arriveren, maar Heribert neemt alle tijd om ons tijdens een heerlijke lunch van alles te vertellen over het bedrijf en ons voor te stellen aan Prayut Piangbunta, de Managing Director en Chief Winemaker van PB Valley Khao Kai Winery. Prayut is vanaf het begin als wijnmaker bij het bedrijf betrokken. Tijdens zijn studie in Duitsland om ‘brewmaster’ te worden werd hij door Piya Bhirombhakdi gevraagd in de plaats daarvan wijnmaker te worden in zijn beoogde winery. “Wil je de zoveelste bierbrouwer worden of de eerste Thaise winemaker?” De keuze maakte Prayut snel en volgde een opleiding tot wijnmaker bij het Duitse LVWO Weinsberg.

PB Winery lunch

Heribert Gaksch, Marketing & Business Development (Hospitality) (l) en Prayut Piangbunta, Managing Director en Chief Winemaker van PB Valley Khao Kai Winery tijdens onze heerlijke lunch.

Leem en kalksteen

Toen Prayut hier begon in de jaren 1990 was het een ruig, onontgonnen gebied. Alles moest vanaf het begin af aan opgebouwd worden. Het kwam dus goed uit dat de eigenaar daar de middelen voor had. En dat hij houdt van experimenteren. Dat geeft de wijnmaker de kans om voortdurend uit te proberen welke druiven hier het best floreren om de beoogde wijn te maken. Met hoogteverschillen tussen de 350-380 meter is de bodemsamenstelling ongeveer overal gelijk. Onder een dunne laag leem bestaat die uit kalksteen. Dat houdt goed het regenwater vast en bevat veel calcium en magnesium. De druivenstokken hoeven dus niet diep te wortelen om aan de nodige voedingsstoffen te komen. Dat men vaak zegt dat dat nodig is om de beste druiven te krijgen verwijst onze wijnmaker naar het land der fabelen: “It’s a romantic idea of vines struggling for water and food automatically become strong vines”.

PB winery leem en kalksteen

Regen

Regen is wel een dingetje hier. Door de hoge temperaturen is water, en dus irrigeren, noodzakelijk. De hele wijngaard is voorzien van een drup-irrigatie systeem. Er valt in de regenperiode (juni-oktober) veel regen, maar door de klimaatveranderingen is ook hier het weer van slag. Zo viel er vorig jaar slechts 800-900 ml regen ten opzichte van de normale hoeveelheid van 1900 ml/jr. Bij PB vangt men het regenwater op in een groot bassin, maar als we daar later langs rijden zien we dat daar nu al niet veel water meer in zit. Drie jaar geleden was het bassin zelfs helemaal leeg ruim voordat de regenperiode weer aanbrak.

PB Winery waterbassin

De druiven: trial and error

De belangrijkste druivenrassen die staan aangeplant in de wijngaarden van de PB Valley Khao Kai Winery zijn shiraz en chenin blanc. Daarnaast spelen tempranillocabernet sauvignon en merlot hier tegenwoordig een belangrijke rol. Experimenteren doet Prayut ook met colombard, dornfelder, durif (petite sirah), riesling en pinot noir. Die laatste twee blijken geen succes te zijn, vertelt onze wijnmaker met een grote lach. Maar door zijn studie in Duitsland wilde hij het graag hier uitproberen. De eerste aanplant was met onderstokken uit  Europa, maar dat bleek een verkeerde keuze voor dit warme, vaak vochtige klimaat. De verschillende rassen worden nu geënt op onderstokken uit… Brazilië. “Die zijn het gewend met hun voeten in een vochtige bodem te staan”. De cuttings komen voornamelijk uit Frankrijk en Spanje (tempranillo) en het enten wordt in de wijngaard zelf gedaan: ‘field-grafting’.

PB Winery Shiraz druiven

De shiraz druiven zijn bijna rijp voor de pluk

Hoge prijs voor Thaise wijn 

Naar de Shiraz-wijnen is de meeste vraag: “Thais eten is erg pittig en daar past deze wijn goed bij” zo verzekert ons Heribert Gaksch. Zo’n 25% van de productie wordt geëxporteerd naar Japan. Daar zijn veel Thaise restaurants die Thaise wijn schenken. Dat Thaise wijn duur is, zelfs in Thailand, heeft verschillende oorzaken. Omdat Thailand geen grote wijncultuur heeft (er zijn in totaal slechts 5-7 wijnbedrijven) moeten de meeste productiemiddelen uit het buitenland worden geïmporteerd. Ook de flessen kan men niet in Thailand kopen. “Voor minder dan een miljoen flessen per jaar doet een flessenfabriek geen aanpassingen. Het kost veel tijd en geld om in het productieproces het doorzichtige glas te vervangen door bijvoorbeeld groen”, aldus Prayut. Hij koopt zijn flessen voorlopig in Spanje, met schroefdop en al. En dan is er de belasting. In de hoop alcoholgebruik terug te dringen is het tarief op alcohol heel hoog en de controle streng. Daarnaast is bij PB Valley Khao Kai Winery ook de lage oogst (40-50 hl/ha) een prijsverhogende factor. Maar daarmee ook gelijk een kwaliteitsverhogende, zoals we later zullen proeven. Dat er bij sommige wineries in Thailand nog steeds wijn wordt aangelengd met een klein percentage gewoon druivensap om in een lager belastingtarief te vallen noemt Gaksch een slechte zaak. Ook worden er hier en daar druiven gebruikt of most uit andere landen dan Thailand, met name uit Zuid-Afrika. Op die etiketten mag niet worden vermeld ‘Wine of Thailand’ maar lees je wel ‘Bottled in Thailand’ op het achteretiket.

Floating Vineyards en twee oogsten per jaar

Ik ben benieuwd wat nu eigenlijk de ‘floating vineyards’ van Thailand zijn en de dubbele oogsten waar je in Nederland veel over hoort. De ‘drijvende wijngaarden’ blijken niet echt te drijven. Het zijn wijngaarden die in repen zijn aangeplant met links en rechts ervan water. Daardoor lijken ze onder water te staan. De enige wijngaard die zo werkt is Moonson Valley, hoewel onze gastheren eraan twijfelen of die niet ook zijn overgegaan op de ‘normale’ manier van wijnbouw. Twee keer oogsten wordt hier en daar waarschijnlijk nog wel gedaan, maar niet bij PB. De periode wanneer voor de tweede keer geoogst zou moeten worden valt in het regenseizoen en dat is niet de beste tijd om te oogsten. Door de weersomstandigheden gaan de wijnstokken na de oogst echter niet in een ‘winterslaap’ maar groeien uitbundig door. Een tweede keer snoeien is dus noodzakelijk.

Vineyard tour

Dan is het tijd voor een ritje door de wijngaarden. We stappen bij Heribert in de auto en zien dat we niet de enigen zijn. Een treintje en tractoren reiden groepen toeristen af en aan. Vandaag zijn dat, door het oogstfeest en het Chinese nieuwjaar waardoor veel mensen vrij zijn, vooral veel Chinezen. Gelukkig gaat ons ritje buiten de gebaande paden. Het terrein van zo’n 350 hectare is slechts voor 25% beplant met wijnstokken. Het overige deel wordt onder meer gebruikt voor de kweek van groente en fruit voor het eigen restaurant. Belangrijk blijkt ook de kweek van tafeldruiven. Het zijn pitloze blauwe druiven van het ras ‘maroon’. Klanten mogen op bepaalde dagen zelf hun druiven komen plukken. Mandjes en scharen staan daarvoor gereed. Ik wil ze natuurlijk proeven en moet een hele tros afknippen omdat op een ‘gekneusde’ tros fruitvliegjes af kunnen komen. Nou, zo’n hele tros kan ik wel aan, want ze zijn heerlijk! Als we verder rijden zien nog bananenbomen naast koffieplanten en zonnebloemen. Veel zonnebloemen. “They’re just for fun, for the tourists, they love them”. Leuk om te zien dat er, net als in andere landen rozen, aan het begin en eind van elke rij druivenstokken een zonnebloem groeit. Ook ‘just for fun’ want, net als rozen, helpen zonnebloemen niet als waarschuwing bij ziektes aan de planten.

De wijnmakerij 

In de wijnmakerij is het nog rustig. De eerste druiven worden naar verwacht over een dag of 10 geplukt. Heribert neemt ons eerst mee naar een koele afdeling met oude barriques. Het ruikt er heerlijk. Hier ligt de brandy te rijpen, gemaakt van verschillende druiven van de eigen wijngaarden. De brandy rijpt niet minder dan 6 jaar op barriques die eerder voor de wijn werden gebruikt.
Dan maken we een rondje door de wijnmakerij. ’s Nachts plukken omdat het dan koeler is heeft hier geen zin, want de nachten zijn hier meestal net zo warm als overdag. Om toch met frisse druiven te starten worden de (handgeplukte) druiven eerst een nacht in een koelcel opgeslagen op 7℃. De volgende dag worden ze op een sorteertafel met de hand gesorteerd. De rode druiven worden gekneusd en ontsteeld. Er wordt gist toegevoegd (ingekocht in Europa omdat een eigen gist niet genoeg alcohol op bleek te leveren) en na een fermentatie van ongeveer twee weken wordt de wijn gefilterd en opgeslagen. Dat kan zijn in RVS, grote houten vaten of barriques. Voor de witte wijn worden de druiven direct geperst voor de fermentatie. Met de eigen bottellijn kunnen 3.000 flessen per uur worden gebotteld. Botteling vindt pas plaats wanneer er een bestelling is geplaatst, want over eenmaal gebottelde wijn moet direct belasting worden betaald.

PB winery collage

PB Valley Khao Kai Winery, de proeverij

En dan is het tijd om te proeven. We proeven twee witte, een rosé, drie rode en als toetje nog twee rode ‘collector’s item wijnen.

PB winery tasters

  • PB Khao Yai Reserve Chenin Blanc 2016
    N: bloemig, kruidig, honing,
    M: rond, vriendelijk bittertje (cantuccini), honng, kamille
    A: fris, en weer dat vriendelijke bittertje
    Herbibert: “good with Thai food” Daar sluit ik me bij aan.
  • PIROM Khao Yai Reserve Chenin Blanc 2015
    Pirom betekent zoiets als ‘je goed voelen, gelukkig, een fijn leven’.
    Deze Chenin Blanc is een blend van wijnen die deels zijn opgevoed in RVS en deels 14 maanden in de grote houten vaten. Hij is uitsluitend gemaakt van de ‘free running juice’, de rest van de druiven werden geperst en gevoegd bij de most van de vorige wijn.
    N: bloemig, wit fruit, tikje hout, stro
    M: rond, fris, niet zo geprononceerd, hout mooi geïntegreerd

    A: fris, wat ingetogen
    Elegante wijn. “Great with seafood” verzekert onze gastheer
  • PB Khao Yai Syrah Rosé 2018
    N: fris rood fruit, kruidig
    M: rond, sappig, rood en citrus fruit, fris
    A: lang, fris, rood fruit, opwekkend
    “For a sunny afternoon on a terrace”. Ik vind hem heerlijk en adviseer hem in te sturen voor het International Rosé Championship dat jaarlijks plaatsvindt in Krakau, Polen. Kan een winnaar zijn!
  • Sawasdee Khao Yai Shiraz 2012
    Deze wijn is opgevoed in RVS.
    N: rood en donker fruit, kruidig, prikkelend
    M: sappig, donker fruit, zoete pruimen, bosbessen, witte peper, ronde tannines
    A: redelijk lang, iets drop, zoete kruidigheid, fris
  • PB Khao Yai Reserve Shiraz 2013
    Een blend uit de drie verschillende vaten: RVS, grote houten en barriques.
    N: iets minder dan de vorige wijn, tikje medicinaal, leer
    M: sap, hout duidelijk op de achtergrond aanwezig, pittige kruidigheid, laurier
    A: middenlang, en fris fruit. 
    Stoere en toch elegante wijn. Heribert: “good for Thai food”
  • PIROM Khao Yai Reserve Tempranillo 2014
    N: aangenaam, zoete kruidigheid, pittig, rijp cassisfruit
    M: sap, fris, donker fruit, zoete kruidigheid, zachte tannines
    A: sappig fruit

PB proefflessen

  • PIROM Supremacy Shiraz-Dornfelder 2010
    N: rood en donker rijp fruit
    M: sappig, rond, rijp fruit, ronde tannines
    A: rijp fruit, lang
    De dornfelder maakt de shiraz ronder en milder. Deze bijzondere blend was een experiment van de wijnmaker en ik moet zeggen: heel erg geslaagd, ik vind hem heerlijk! Helaas is in de volgende jaren de dornfelder in de blend vervangen door cabernet sauvignon, omdat dat beter te begrijpen is voor de consument en dus beter voor de verkoop. Ik zeg helaas, maar of dat zo is…. de volgende wijn mag er zeker ook zijn!
  • PIROM Supremacy Shiraz-Cabernet Sauvignon 2012
    N: kruidig, rood en donker fruit
    M: sappig, fris, rood en donker fruit, pepertje, elegant
    A: fris, rijp fruit, tikje rijpe groene paprika (kan dat:-)?)

Pirom Supremacy

Als we de laatste wijnen proeven sluit Dr. Piya Bhirombhakdi zich nog even bij ons aan. We danken hem, onze gastheer Heribert Gaksch en wijnmaker Prayut Piangbunta voor dit boeiende en leerzame bezoek waarna we nog een rondje lopen langs de foodstalletjes en van de gekochte waar genieten met een mooi glas van de PIROM Supremacy Shiraz-Cabernet.

PB Valley Winery AW en mr

A-W en Dr. Piya Bhirombhakdi

This was the first article about Thai wines. More to follow. For now: interested in Chinese wines? Check this link!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!