Pitch Communicatie & Pr organiseerde een online proeverij waarbij Harold Hamersma wijnadviseurs bijpraatte over het label en de monocépage wijnen van Pays d’Oc IGP. Titia Boxma* was erbij.

15 jaar geleden schreef Harold voor HP de Tijd dat er sprake was van een wijnoverschot in de wereld. Crisisdestillatie lag op de loer en er ging een beschuldigende vinger richting Frankrijk wat toen de grootste wijnproducent ter wereld was. Languedoc Roussillon was het grootste wijngaardareaal van Frankrijk en waarschijnlijk van de wereld en de plannen waren er toen om 1/3 van de wijngaarden te rooien voor bijvoorbeeld olijfbomen. Dat is echter niet gebeurd.

Roerige tijden

40 jaar geleden kwam Harold ook al in het gebied en het was toen niet allemaal niet even vrolijk. Veel wijnbouwers waren verenigd in coöperaties en de kwaliteit van de druiven bij deze coöperaties was eigenlijk niet erg van belang omdat men per kilo druiven werd betaald. Daarnaast was er sprake van militante en protectionistische wijnboeren van het CRAV (Comité Regionale D’Action Viticole) die departementsgebouwen in de fik staken en tankwagens met goedkope Spaanse bulkwijn lieten leeglopen om hun eigen handel te beschermen. Zelf goed wijn maken was er helaas niet bij.

Frankrijks Nieuwe Wereld

Om met de opkomende Nieuwe Wereldwijnen te concurreren koos men gelukkig niet voor vergelijking op prijs maar besloten de Franse wijnboeren om te focussen op kwaliteit. De Pays D’Oc wordt ook wel aangeduid als Frankrijks Nieuwe Wereld. Dat betekent dat er veel mag, maar niet alles. Een voorbeeld is het feit dat zelfs 58 druivenrassen zijn toegestaan in de IGP Pays D’Oc. Deze staan vaak goed herkenbaar op het etiket. Verder is er een nieuwe generatie wijnmakers opgestaan die in tegenstelling tot de vroegere generaties zelf hun wijnen maakt in plaats van ze naar de coöperaties te brengen.
Biologisch wijngaardenieren is een trend en gaat goed in het klimaat van de Languedoc Roussillon.
Het is een dynamisch gebied waar flying winemakers uit het buitenland zorgen voor extra know how om bijzondere wijnen te maken die ook nog een gunstig geprijsd zijn.

Enkele cijfers

Het gebied bestaat uit 240.000 ha wijngaarden waarvan 120.000 voor IGP Pays d’Oc . 12000 producenten, 175 coöperaties en veel vrouwelijke wijnmakers. 33% van de Franse wijn die in Nederland wordt verkocht is Pays D’Oc IGP wijn. Bijna de helft van alle flessen is bestemd voor export naar 170 landen. Het is de allergrootste Rosé producent en iedere seconde worden er 24 flessen Pays D’Oc wijnen in de wereld verkocht.

In de Grote Hamersma Super Supermarktwijngids  van 2020
staan 70 wijnen uit de Languedoc Roussillon
die boven een 7 scoorden.

Proeverij uit het land van JA

Pays is land en Oc staat voor ja, aldus Harold.  De 6 te proeven wijnen zijn gemaakt van één druif (monocépage) en niet van de geijkte druiven zoals chardonnay, sauvignon blanc en merlot. Geen spannende etiketten maar het gaat uiteraard om de inhoud.  Het betreft meestal druiven die je ook in de Rhône tegenkomt maar de gewürztraminer verwacht je niet direct in het zuiden van Frankrijk. Deze wijn is niet zo mollig en aromatisch als in de Elzas en zonder een duidelijk zoetje maar zeker een zeer aangename variant. Verder proeven we marsanne en grenache blanc en een  peperige syrah die nog wel eventjes mag liggen en een lekkere vlezige mourvèdre die al opvallend zacht is.

Een aangename hernieuwde kennismaking met Pays D’OC wijnen die zeker thuishoren in elke goede wijnwinkel.

Pop-up Wijnboutique

Op donderdag 3 december heeft Pitch Communicatie en Pr in hartje Amsterdam op de Herenstraat 12 de Pays d’Oc Pop-up Wijnboutique geopend! Hier kun je Pays d’Oc wjinen bekijken en kopen en wijnadvies krijgen van Barbara Verbeek (wijnexpert en -schrijfster) en Julian Cleton (winebar of the year VinVin). De wijnboutique is hele maand december geopend. Meer hierover en de openingstijden vind je hier.


*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Titia