Het Pays d’Oc IGP kwaliteitslabel is ontstaan omdat de wijnboeren op zoek waren naar meer vrijheid bij het wijnmaken, met minder regels en voorschriften: ‘Liberty of Style’. Angelique Meulendijks herontdekte voor Anne-Wies.NL de Pays d’Oc IGP wijnen bij restaurant Sinck tijdens een masterclass en wijn-spijs diner onder leiding van smaakprofessor Peter Klosse en sommelier Sabas Joosten.

Pays d’Oc

De Pays d’Oc wijngaarden bevinden zich in het zuiden van Frankrijk, in de regio Languedoc-Roussillon, het grootste wijngebied van Frankrijk. Het uitzonderlijke klimaat en de diversiteit van de bodems van dit gebied zorgen voor wijn met een rijkdom aan aroma’s, gekenmerkt door zon, wind en zee.  De wijnen van Pays d’Oc zijn voornamelijk cépagewijnen, gemaakt van één druivenras, met een gegarandeerde herkomst en kwaliteit. In de Pays d’Oc wijnregio hebben wijnboeren de mogelijkheid om witte, rode of roséwijnen te maken, zowel droog als zoet.

‘Liberty of style’

Wijnbouwers kunnen wijnen produceren van één druivenras, twee druivenrassen of een blend van verschillende druivenrassen. Met 58 geautoriseerde druivenrassen om uit te kiezen zijn de mogelijkheden voor het creëren van wijnen met verschillende smaakprofielen eindeloos. Ondanks de vrijheid zorgt het professionele testpanel van Pays d’Oc IGP ervoor dat alle wijnen uitvoerig worden gecontroleerd, zodat de kwaliteit van de wijnen gewaarborgd blijft.

Pays d'Oc Sinck compilatie

Masterclass met Pays d’Oc IGP wijnen

Na de gastvrije ontvangst met een rosé met de prachtige naam ‘Domaine Grand Chemin, Le Bois des Roses’ begint de masterclass Pays d’Oc IGP met 3 flights van 3 Pays d’Oc wijnen, die de diversiteit en kwaliteit van dit grote wijngebied goed laten zien.

Flight 1: Verrassend

 • Domaine La Provenquière, Pur Pinot Gris
 • Carriere Pradal, Les Cousins, 100% viognier
 • Domaine Ricardelle de Lautrec, Pinot Noir Nature 

Flight 2: Grenache

 • Maison Rose et Paul, Grenache Blanc
 • Domaine de Sauzet, Champ des Oliviers – rosé met Mourvèdre, Grenache Noir en Cabernet
 • Domaine les Yeuses, Grenache les Fruit Mûrs – 100% Grenache Noir

Flight 3: Nieuwe Rassen

 • Domaine Combe Blanche, Calamiac Terroir: 100% tempranillo
 • Domaine La Provenquière, Pur Marselan: elegante wijn met fris fruit en structuur
 • Domaine Combe Blanche, Cinsault d’Enfer

Pays d'Oc wijn eten compilatie

Wijn spijs diner met Pays d’Oc IGP wijnen

Na de masterclass Pays d’Oc IGP, gaan we aan tafel voor een heerlijk wijn-spijs diner onder leiding van smaakprofessor Peter Klosse en sommelier Sabas Joosten. Volgens Peter Klosse gaat het bij het combineren van wijn en spijs niet om de aroma’s, maar veel meer om de structuur van een gerecht en wijn.

Op het menu:

 • Voorgerecht met gele biet, geitenlabneh, quinoa en zonnebloempitjes met een houtgerijpte Chardonnay (Domaine La Louvière, La Souveraine) en een frisse maar toch volle Roussanne (Calmel & Joseph, Le Penchant).
 • Als hoofdgerecht klassiek in rode wijn gestoofde varkenswang met krokante aardappel en witlof, geserveerd met een Malbec (Domaine Pujol, Les Gaillards Malbec) en een Pinot Noir (Anne de Joyeuse, Terroir des dinosaures Gargantuavis).
 • Als afsluiting een kaasbordje met kweepeergelei en flatbread met een rode wijn van alicante bouschet (Domaine Viranel, Arômes Sauvages) en een wat zoete Gewurztraminer (Les Collines du Bourdic, Gewürztraminer).

Mijn favorieten van de avond:

 1. Domaine la Provenquière Pur Pinot Gris, lekker fris en fruitig.
 2. Maison Rose & Paul Grenache Blanc, volle wijn met een vetje, mooi alternatief voor een houtgerijpte Chardonnay.
 3. Calmel & Joseph, Le Penchant, een wijn van 100% roussanne, fris en toch vol van smaak. Erg lekker met het frisse voorgerecht.
 4. Domaine la Provenquière Pur Marselan, een elegante wijn met een mooie balans. Marselan is een kruising tussen cabernet sauvignon en grenache noir en goed bestand tegen warmte. Gezien de klimaatopwarming zullen we dit druivenras vaker gaan tegenkomen.

Foto’s: Frances Stefanie

De avond werd georganiseerd door Pitch PR & Communicatie

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier  de artikelen van Angelique.

#angeliquemeulendijks