Na een blinde proeverij door een top jury van wijnprofessionals, is de Pays d’Oc IGP Collection 2018 onthuld. Deze jaarlijks terugkerende erelijst werd gekozen door veertien internationale juryleden, met in haar midden de Nederlandse wijnschrijfster Esmee Langereis en smaakprofessor Peter Klosse. De Collectie 2018 is samengesteld uit 19 wijnen die het beste wat Pays d’Oc IGP te bieden heeft, laten zien. Deze selectie is een uitstekend voorbeeld van de kwaliteit en diversiteit van de Pays d’Oc IGP wijnen. Het komend jaar zullen deze wijnen de ambassadeurs van het label zijn, zowel in Frankrijk als in het buitenland.

LogoGold-White Pays d'Oc IGP collection 2018

Het beste van Pays d’Oc IGP

Sinds 2007 organiseert Pays d’Oc IGP jaarlijks een blinde proeverij om zo een unieke collectie wijnen samen te stellen die de wijnjaren eer aan doet. De gekozen wijnen vallen op door hun diversiteit, zowel in stijl, authentieke expressie en de creativiteit van hun makers. Ze charmeren zowel de high-end als beginnende wijnliefhebbers. In de Collection van 2018 vinden we bekende namen uit Collections van eerdere jaren, maar ook enkele nieuwkomers.

“Traditiegetrouw zijn de Zuid-Franse Viognier en de beroemde GSM blend goed vertegenwoordigd in de lijst. Opvallend is dat ook Bordeaux druiven als Cabernet Franc en Petit Verdot het zeer goed doen”

De Pays d’Oc IGP Collection 2018

Serre de Guéry – « Conseil » – Gewurztraminer – Wit – 2017

Domaine d’Aigues Belles – « Premier Rolle » – Wit – 2017 

Fortant de France – « Fortant de France Terroir Littoral Sauvignon blanc » – Wit – 2017

Les Vignerons du Sommièrois – « Viognier » – Wit – 2017

Haut-Blanville – « Grande Réserve » – Chardonnay/Rousanne – Wit – 2016

Domaines Paul Mas – « Vignes de Nicole » – Chardonnay/Viognier – Wit – 2017

Domaine Grand-Chemin – « Anthus » – Blend – Wit – 2017

Les Vignes de l’Arque – « Saveur d’Automne » – Viognier – Wit (zoet) – 2016

Calmel & Joseph – « Villa Blanche» – Grenache Noir/Grenache Gris – Rosé – 2017

Domaine Gayda – « Figue Libre Cabernet France » – Rood – Bio – 2016

Domaines Paul Mas – « Paul Mas Estate Mourvèdre » – Rood – 2017

Domaine Mas Belles Eaux – « Domaine Mas Belles Eaux » – Petit Verdot – Rood – 2017

Domaine de la Métairie d’Alon  – « Pinot Noire La Métairie » – Rood – Bio – 2016

Castel – « Maison Castel Grande Réserve Syrah » – Rood – 2016

Domaine Les Yeuses – « Syrah Les Epices » – Rood – 2016

Domaine Saint Martin des Champs – « Hermitage du Domaine » – Cabernet Sauvignon/Merlot – Rood – 2016

Domaine La Provenquière – « P Malbec/Petit Verdot » – Rood – 2017

Domaine Les Yeuses – « Ȏ d’Yeuses » – Marselan/Cabernet Franc – Rood – 2016

Domaine Gayda – « Chemin de Moscou » – Blend – Rood – Bio – 2015 

Pays d’Oc IGP Collection, de jury

Esmee Langereis, wijnjournalist voor o.a. ELLE Eten en Harper’s Bazaar en co-auteur van De Grote Hamersma en namens Nederland onderdeel van de grand jury du trophée Collection 2018: “Ik kom elk jaar graag weer naar de Pays d’Oc om te genieten van deze streek, haar bijzondere wijnen en experimentele wijnmakers. Ik heb voor de Collection van dit jaar weer veel fruitige en heerlijk sappige wijnen geproefd, die stuk voor stuk kenmerkend zijn voor wat ik de mooiste kant van de Pays d’Oc vind. De wijnen van Pays d’Oc IGP staan ook bekend om hun duidelijkheid; ze verkondigen bijvoorbeeld vaak op het etiket van welke druif ze gemaakt zijn. Dat is wel zo fijn, want dan weet je ongeveer wat je te wachten staat als je een fles koopt.”

Pays d Oc IGP collection 2018 de jury aan het werk

Pays d’Oc IGP in cijfers

Frankrijks voornaamste wijnregio in volume Frankrijks grootste wijnexporteur Frankrijks voornaamste producent van rosé 58 toegestane druivenrassen Met 120.000 ha omvat Pays d’Oc IGP de helft van de Languedoc-Roussillon regio 6 miljard euro omzet 743 miljoen flessen op de markt gebracht, waarvan 48% op exportmarkten

Over Pays d’Oc IGP

Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée) is een officieel wijn kwaliteitslabel gecertificeerd door Bureau Véritas Quality France. Deze regio is erkend door de Europese Unie en is een collectief merk. Pays d’Oc IGP vertegenwoordigt zo’n 1900 bedrijven (privé wijnkelders, coöperaties en wijnhandelaren) en 12.000 wijnproducenten. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon streek (waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère). Pays d’Oc IGP is volume marktleider in export van Franse wijnen, in Nederland is 20% van de Franse wijnimport afkomstig van Pays d’Oc IGP wijngaarden.

LINKS:

Voor meer informatie zie www.paysdoc-wines.com

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bron: persbericht PitchPr