Door een wederzijdse connectie met Limburg (de wijngaard van Stan Beurskens kijkt uit op het geboortedorp van Patron Cuisinier Erik van Loo) en passie voor hoogstaande kwaliteit is de Parkheuvel Cuvée ontstaan. Deze ‘limited edition’ werd op maandag 17 juni aan pers en andere belangstellenden tijdens een heerlijke lunch gepresenteerd. Femke Duijnstee* was er voor Anne-Wies.NL bij.
Parkheuvel: culinaire hoogstandjes aan de Maas
Vandaag ben ik voor Anne-Wies.NL te gast bij Restaurant Parkheuvel** voor de lancering van de Parkheuvel Cuvée ’Limited Edition’. Dit gebeurt onder het genot van een 4-gangenlunch met bijpassende wijnen in samenwerking met wijngaard St. Martinus. Restaurant Parkheuvel te Rotterdam ligt in het prachtige groene park, vlakbij de Euromast met een fantastisch uitzicht op de Maas. Het terras is dan ook een uitgelezen plek om langsvarende schepen te bekijken onder het genot van een glas wijn begeleid door culinaire hoogstandjes. Patron Cuisinier Erik van Loo kookt de sterren (2 michelinsterren ** om precies te zijn) van de hemel sinds hij in 2006 eigenaar is geworden van Restaurant Parkheuvel. De kwaliteit blijft constant door hoge eisen te stellen aan leveranciers en alleen met de allerbeste ingrediënten te werken.
Parkheuvel Cuvée: gedeelde passie
Wie dit als geen ander begrijpt is Stan Beurskens van wijndomein St. Martinus uit Limburg. Deze prachtige wijngaard ligt in het bergdorpje Vijlen en bestaat al sinds 1988. Innovativiteit en duurzaamheid staan hoog in het vaandel. Daarom is het niet verwonderlijk dat uit deze gedeelde passie en oog voor kwaliteit in samenwerking met Restaurant Parkheuvel de Parkheuvel Cuvée is ontstaan. Bijzonder ook is de samenwerking tussen de keuken en het wijndomein. Op deze manier kan er precies afgestemd worden welke wijn bij welke gerechten past.
Mousserende start
We genieten op het terras in het zonnetje van een prachtig glas Funkelwien, een mooie droge en fruitige mousserende wijn gemaakt volgens de méthode traditionelle. Als amuse wordt Erik’s versie van een gelukskoekje geserveerd. En hij werkt gelijk, ik word hier nu al blij van. We schuiven aan tafel met een leuke groep mensen en genieten van het prachtige uitzicht op de Maas. Als amuse beginnen we met een warme oester met Perle Imperial kaviaar. Hierbij wordt de Cuvée Prestige Brut Nature uit 2014 geschonken. Een mooie combinatie die de oester complementeert.
Parkheuvel Cuvée 2018
Daarna gaan we door met Oosterschelde kreeft met boeddha’s hand, yuzu, dragonolie, créme fraîche en Calamansi. Hierbij wordt de Parkheuvel Cuvée 2018 geschonken waar het vandaag allemaal om draait. De wijn is een blend van ongeveer 90% souvignier gris en 10% pinot gris en rijpte gedeeltelijk op eerstejaars Frans eiken. Hij is fris en het fruit stuift je tegemoet. Het aroma van dragon is te herkennen in de wijn. Deze heeft ook een klein bittertje wat erg goed past bij veel gastronomische gerechten. We proeven de combinatie en zijn blij verrast. Dit is echt een wijn die met veel gerechten te combineren is en niet, zoals bij veel ‘gastronomische wijnen’ het geval is, het gerecht overstemt.
Bergdorpje wit en tarbot
Voor de volgende gang wordt een witte wijn ingeschonken met de tot de verbeelding sprekende naam, Bergdopje wit. Jaargang 2018. Het is de instapwijn van St. Martinus. De sommelier licht toe dat ze expres gekozen hebben om de instapwijn te schenken, omdat deze al gewoon goed moet zijn. In een restaurant dient ook alles goed te zijn. Dat begint al met het brood dat geserveerd wordt. Zo moet ook de instapwijn van een wijndomein gewoon goed zijn. We concluderen dat dit inderdaad een goed gemaakte wijn is. Niet per definitie verrassend of anders, maar gewoon goed. En soms is dat ook gewoon fijn. Erbij geserveerd wordt tarbot met morieljes, doperwten, zilte groenten en witte asperges. Een heerlijke combinatie. Wat ons opvalt is dat in de witte wijn zilte tonen te ontdekken zijn. Limburg ligt natuurlijk niet aan zee en daarom vragen we Stan om uitleg. Stan licht toe dat dit echt te maken heeft met de vinificatie en de keuzes die de wijnmaker maakt.
Zeebaars en rode wijn
Als hoofdgerecht krijgen we Zeebaars geserveerd met umami boter. Leuk is de wijnkeuze hierbij, namelijk rood. Wel koel geserveerd uiteraard. Op het kaartje staat dat we Bergdopje rood kunnen verwachten, maar last minute is er toch besloten om Johannes in te schenken. De naam is een eerbetoon aan de vader van Stan welke de wijngaard heeft opgericht. De gebruikte druivenrassen zijn cabernet cantor, cabernet cortis en pinotin. Een heerlijke fruitige wijn die uitstekend bij het gerecht past mede door het gebruik van de spitsknol, meiknol en cantharellen.
- Tarbot
- Zeebaars
- Stan Beurskens met zijn wijnen
Kapotgeslagen toetje
Als toetje worden we verrast door een waar kunstwerkje, namelijk een bol van suikerkrokant met frambozen. ‘Helaas’ komt Erik deze bol zelf kapotslaan. Mijn buurman was net te laat met de camera en kijkt teleurgesteld. Gelukkig heb ik nog op tijd een foto kunnen maken. Bij het toetje is een shotje geserveerd van rum met yoghurt. Er wordt geadviseerd deze als laatste op te drinken aangezien hij niet zo goed samengaat met de wijn. In het glas het Limburgs Parelke 2018. Deze licht mousserende rosé wijn heeft een fris-fruitige smaak met een mooi aroma van rood fruit. Hij gaat uitstekend bij het gerecht.
We sluiten af met een kop koffie op het heerlijke zonnige terras. Wat een goede manier om de week te starten. Het eten was fantastisch en de wijnen verrassend. Het heeft even geduurd voordat Nederlandse wijn echt een goede reputatie heeft gekregen, maar dat komt nu zeker niet meer te sprake. De wijnen zijn erg goed en daarmee laat Stan zien hoe zijn gedurfde keuzes leiden tot succes.
Kijk voor meer informatie over de wijnen van St. Martinus op www.wijngaardmartinus.nl en ga hier naar de website van restaurant Parkheuvel
*Mijn naam is Femke Duijnstee en culinair genieten is zeg maar echt mijn ding. Als een echte foodie doe ik graag verslag van nieuwe hotspots, lekkere restaurants en ander leuks wat je echt niet kunt missen. In het dagelijks leven ben ik zelfstandig ondernemer. Met de wijndruif geef ik wijnproeverijen en adviseer ik over wijn-spijs combinaties die ik uiteraard ook zelf uitgebreid heb getest. www.dewijndruif.nl
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#Femke
Geef een reactie