Op dinsdag 17 mei ontving Soenil Bahadoer, Meesterkok en patron-cuisinier van 2-sterren-Restaurant De Lindehof in Nuenen, tijdens een luxe paling lunch de award Paling Patron 2022, vanwege zijn ambassadeursrol voor verantwoorde paling. Angelique Meulendijks* was erbij voor ANNE-WIES.NL.

Paling is een oer-Hollands product. En dat is de reden waarom Soenil Bahadoer, Meesterkok en patron-cuisinier van tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen, zo graag met het product paling werkt. Deze liefde is al vroeg begonnen, want Soenil ging als klein jongetje al graag bij de viskraam een palinkje eten. Niet verbazingwekkend dus dat hij dit voorjaar door samenwerkingsverband Dupan werd uitgeroepen tot Paling Patron van 2022.  Tijdens een luxe palinglunch in zijn restaurant de Lindehof, ontving Soenil Bahadoer de Paling Patron award uit handen van Martin Kruithof, Paling Patron van 2020/2021.

Paling patron uitreiking 2022-2023

Vlnr: voorzitter stichting DUPAN Alex Koelewijn samen met drie Paling Patrons: Soenil Bahadoer (2022), Martin Kruithof (2020/2021, De Lindenhof in Giethoorn) en Michel van der Kroft (2018-2019, Het Nonnetje in Harderwijk)

Vette paling en exotische smaken

Soenil Bahadoer is de eerste SVH Meesterkok met een Surinaamse achtergrond en de eerste Nederlander met een Nederlandse en Belgische Meestertitel. Hij is sinds 2006 lid van Les Patrons Cuisiniers, een club van 24 Nederlandse topchefs. In de gerechten die hij bereidt zijn invloeden uit de Franse, Nederlandse en Surinaams Hindoestaanse keuken terug te vinden. Soenil heeft niet voor niets de bijnaam ‘Spicy Chef’ (wat trouwens ook de naam is van de kruidenmixlijn is die hij verkoopt).

Deze exotische smaken zijn ook terug te proeven in de palinggerechten die geserveerd worden tijdens de lunch. Eten bij de Lindenhof is een ware belevenis. Het team trekt alles uit de kast om een speciale ervaring voor de gast te creëren.

Paling heeft een verfijnde en karakteristieke smaak. Dit komt door het ambachtelijke proces waarmee paling wordt gerookt. Verder is paling een vette vis, wat een filmend mondgevoel geeft. Het gebruik van exotische kruiden en specerijen zorgt voor verrassende gerechten met een ware smaaksensatie.

Voor sommelier Anthony de Beir geen gemakkelijke taak om daar de passende wijnen bij te vinden, maar ook de wijnkeuzes zijn verrassend en passen perfect bij de gerechten. Na de ontvangst met een glas champagne Louis Roederer 242 van importeur Walraven Sax, begint het feest met een selectie van amuses, te veel om op te noemen.

Champagne en amuses Paling Patron 2022 Soenil Bahadoer

Palinglunch van Paling Patron Soenil Bahadoer

Asperge / Paling / Yuzu

Cremeux van asperge met gemarineerde witte en groene asperge, mousse van paling met kaviaar, gelakte paling en yuzu dressing.

Rendang van asperge met oester en pastille van citrus.

Wijn: Nederburg Anchorman Chenin Blanc

Gang 1 palinglunch

Paling / Biet / Vadouvan

Paling gelakt, gebarbecuede bieten, ingelegde minibieten, lak van biet, bietenscheuten, gel van sinasappel / vadouvan, partjes sinaasappel, krokant van biet, vinaigrette van biet en vadouvan.

Wijn: Trimbach Riesling Frédéric Emile 2014 (gedecanteerd)

Paling en Trimbach

Paling / Ossenstaart / Groene mollee

Paling gevuld met farce van ossenstaart gelakt op de Japanse bbq, crème van boemboe, gefermenteerde mierikswortel, gepofte quinoa, ingelegde groene mango, pomtayer en saus van groene mollee.

Wijn: Jean Leon Vinya Gigi (Chardonnay)

Paling en Chardonnay

Paling / Procureur / Creoolse jus

Gebakken procureur met gerookte paling gelakt met cha sui, roti met aardappelmassala, compote tayerblad, crème van kousenband en knoop van kousenband en Creoolse jus.

Wijn: Talbott Sleepy Hollow Pinot Noir

Pinot Noir en Procureur Paling Patron lunch

Stichting DUPAN en Paling Patron award

Stichting DUPAN, een samenwerkingsverband dat een gezonde palingstand nastreeft, reikt sinds 2018 de Paling Patron award uit. De titel Paling Patron is een eervolle titel die patrons voor het leven ontvangen. De bijbehorende award wordt tweejaarlijks uitgereikt en is voor het lopend en komend jaar. De titel wordt uitsluitend toegekend aan patrons die werken met paling die bijdraagt aan het Eel Stewardship Fund (ESF) en door middel van hun eigen signatuur heerlijke palinggerechten maken. Eerdere Paling Patrons zijn Michel van der Kroft van Restaurant ‘t Nonnetje in Harderwijk en Martin Kruithof van Restaurant De Lindenhof (met een n!) uit Giethoorn.


* Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier alle artikelen van Angelique.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#AngeliqueMeulendijks