Vanmiddag een interessante masterclass c.q. proeverij bij wijnimporteur Pallas Wines. Naast een aantal nieuwe wijnen en tips voor specifieke najaarswijnen staan Bordeaux en Zuid-Afrika op het programma. Wij zijn benieuwd.

BORDEAUX

Eerst proeven we een 6-tal wijnen uit Bordeaux. De diverse appellaties passeren de revue: van Pessac Léognan via Margaux, Saint Julien en Pauillac naar Saint Estèphe om voor een mooie zoete afsluiter nog even terug te keren naar Sauternes. Een uitgelezen collectie wijnen waarvan de terroirs duidelijk te herkenen zijn en de meeste wijnen zijn nu heel mooi op dronk. Goed idee voor december?!?!
EN DAN: ZUID-AFRIKA, ROBERTSON

Helaas is wijnmaker Kobus Burger van Rietvallei i.v.m. een overlijdensgeval niet aanwezig, maar zijn wijnen mogen er zijn. Joep Speet, commercieel manager van Pallaswines, neemt de honneurs waar en legt uit dat Rietvallei een relatief kalkrijke bodem heeft wat top is voor Chardonnay. Maar voor mij is de meest op vallende ‘wijn’ hier de Red Muscadel. ‘ Wijn’ hier tussen aanhalingstekens want, zo vertelt Joep, dit mag eigenlijk geen wijn heten door de manier waarop het is gemaakt. Vóór de vergisting wordt er alcohol toegevoegd aan het druivensap zodat de gisting stopt. Wijn of geen wijn: dit drankje mag er zijn! Lekker gekoeld serveren bij zoet én bij kaas!

GREYTON. HUH? GREY-WAT?

De dame die daarna zichzelf voorstelt maakt niet alleen op mij indruk. En ook haar wijnen mogen er zijn. Samantha O’Keefe is haar naam en zij is eigenaar van en wijnmaker op het Lismore Wine Estate in…. Greyton. Dat is nog eens iets anders dan het alom bekende Stellenbosch of Robertson! Greyton is een plaats ergens tussen Robertson en Hermanus. Zij is de enige die daar een wijngaard heeft. Die dame heeft lef! Afkomstig uit Californië maakt zij nu prachtige wijnen in een van de meest regenachtige delen van de Westkaap. We proeven 5 van haar pareltjes en ik kan je verklappen: binnenkort allemaal te koop bij Gransjean!

lismore, Samantha

THE JUDGEMENT OF WADDINXVEEN

Dan is Gary Jordan, Jordan Winery Stellenbosch aan de beurt. Deze wijnmaker is van origine geoloog en dat merk je in zijn enthousiaste verhalen. Bodem, helling, expositie t.o.v. de zon: al deze o zo belangrijke zaken passeren de revue. Zeer interessant en jammer dat er relatief zo weinig informatie gegeven kan worden in zo korte tijd. Maar wij genieten ervan. En van zijn wijnen. Na de Bradgate-instappers en een flight van unoaked Chardonnay vs barrel fermented Chenin Blanc vindt Gary het tijd voor een blinde flight. Hij heeft steeds gesproken. Nu zijn wij aan de beurt. Wat vinden wij van de 2 blind ingeschonken witte wijnen. Tja…. beiden mooi. Lijken wel verdomd veel op elkaar. Er wordt geroepen. De eerste heeft wat meer zuren. De tweede net een tikje meer hout. Maar wat nou wat en waarom? Beide wijnen worden als heel mooi ervaren.

DÉMASQUÉ:

Wijn 1: Saint Aubin 1er Cru Murgers des Dents du Chien 2011

Wijn 2: Jordan Nine Yards Chardonnay 2012Wát een interessante vergelijking! Gary vertelt dat het een pech is voor Zuid-Afrikaanse wijn dat het moet opboksen tegen een vooroordeel: dat Franse wijnen beter zijn. Maar hiermee heeft hij bewezen dat dat zeker niet altijd het geval is. En stiekem ben ik blij dat ik net weer wat van die Nine Yards Chardonnay in mijn winkel heb binnen gekregen ;-)…..

Nine yards