‘@Ottolenghi en @Scullychef komen koken in @Rijksrestaurant’ lees ik op een vroege ochtend op Twitter. Ik reserveer direct een tafel en dat is maar goed ook. In twee uur tijd zijn alle 130 plaatsen uitverkocht. We zijn aan de vroege kant en genieten aan de bar van een heerlijke gin & tonic. Er heerst een zekere spanning. De complete crew krijgt een briefing in de keuken en vervolgens in het restaurant. Daarna lijkt de spanning iets af te nemen. ‘We zijn er klaar voor’ roept de jongeman achter de bar enthousiast.

Briefing van de crew bij RIJKS®

Briefing van de crew bij RIJKS®

Gin & Tonic: Hermit en VL92 Mediterranean

Gin & Tonic: Hermit en VL92 Mediterranean

Internationale chefs 

Het is niet de eerste keer dat er een buitenlandse chef komt koken in RIJKS®, het restaurant van het Rijksmuseum in Amsterdam waar chef Joris Bijdendijk de scepter zwaait. Het restaurant  nodigt een aantal malen per jaar een internationaal vermaarde gastchef uit. Zo mochten we al eens genieten van de kookkunsten van Margot Janse uit Zuid-Afrika en komt in het najaar Berlijnse Tim Raue het restaurant met een bezoek vereren. Vanavond blijkt niet Yotam Ottolenghi zelf te koken, maar kookt onder zijn toeziend oog zijn chef Ramael Scully samen met het team van RIJKS® een exclusief menu.

Chef Ramael Scully zwaait één avond de scepter in RIJKS®

Chef Ramael Scully zwaait één avond de scepter in RIJKS®. Doet-ie goed!

Chef Joris Bijdendijk is een goede promotor van de Boeren Goudse Oplegkaas

Chef Joris Bijdendijk is, naast een top-chef, een goede promotor van de Boeren Goudse Oplegkaas

Het ‘NOPI’-menu van Ottolenghi

Ottolenghi en zijn chef blijken in Nederland te zijn om hun nieuwe kookboek ‘NOPI’ te promoten. Yotam Ottolenghi is eigenaar van vier succesvolle deli’s & restaurants in het centrum van Londen. In 2011 opende hij restaurant NOPI in Soho waar de smaken van Ottolenghi’s Israëlische keuken samenkomen met de Maleisische wereld van Scully. Ottolenghi’s kookboeken over zijn moderne, op groenten gebaseerde Arabische kookstijl, zijn wereldwijd immens populair. Het menu vandaag bestaat uit gerechtjes uit het nieuwe kookboek afgewisseld met gerechtjes van chef Joris Bijdendijk. Om acht uur schuift Ottolenghi zelf aan om de boeken te signeren en interviews af te nemen. Maar voor het zover is genieten we van de volgende gerechten en bijpassende wijnen.

Ottolenghi Rijks Blanquette

Aperitief: Blanquette de Limoux 2012

Ottolenghi schorsenerchips

Schorseneerchips – azijn

Courgettebeignets - halloumi

Courgettebeignets – halloumi

Mais in de korf - marjoraan

Mais in de korf – marjoraan

Drei Riesling 2014 - Mosel - Duitsland

Drei Riesling 2014 – Mosel – Duitsland

Channa dal-puree / scherp-zure aubergine

Channa dal-puree / scherp-zure aubergine

Quinta de Religães Chardonnay 2014 - Minho - Portugal

Quinta de Religães Chardonnay 2014 – Minho – Portugal

Coquille in de schelp / zeewierboter klaverzuring karnemelk

Coquille in de schelp / zeewierboter klaverzuring karnemelk

Groot Parys 'Die tweede droom' Chenin Blanc Vatgegis 2014 - Paarl - Zuid-Afrika

Groot Parys ‘Die tweede droom’ Chenin Blanc Vatgegis 2014 – Paarl – Zuid-Afrika

Heilbot / pistache-pijnboompittenkorst vichyssoise van rucola & lavas

Heilbot / pistache-pijnboompittenkorst vichyssoise van rucola & lavas

Raapkool in zoutkorst / peterseliecrème wilde kruiden maanzaad

Raapkool in zoutkorst / peterseliecrème wilde kruiden maanzaad

Mas de Dames 'La Dame' 2012 - Languedoc - Frankrijk

Mas de Dames ‘La Dame’ 2012 – Languedoc – Frankrijk

Hertenrug / dadel labneh bramen pindacrumble

Hertenrug / dadel labneh bramen pindacrumble

Amandelkaas / mosterdzaad peer granola bloedsinaasappel

Amandelkaas / mosterdzaad peer granola bloedsinaasappel

Banyuls Grand Cru - 5 ans d'age - Languedoc - Frankrijk

Banyuls Grand Cru – 5 ans d’age – Languedoc – Frankrijk

Chocoladeganache uit de oven / pittige hazelnoten sinaasappelolie

Chocoladeganache uit de oven / pittige hazelnoten sinaasappelolie

Kleurrijk exemplaar

En dan is het tijd voor een meet & greet met de chefs. Het kookboek NOPI blijkt weer een kleurrijk exemplaar. Watertandend bekijken we de prachtige foto’s. En dat terwijl we zojuist heerlijk hebben gegeten! De ingrediënten-lijstjes zijn eenvoudiger, zo niet de recepten. Die bestaan veelal uit diverse elementen die apart moeten worden bereid en op het laatst pas op de bordjes samenkomen. Zoals het ook in restaurant NOPI in Soho gebeurt. Een echt boek voor de thuiskok dus. Sommige Nederlandse hobbykoks gaat Yotam Ottolenghi binnenkort ontmoeten, zo verklapt hij. Hij treedt namelijk als gastjurylid op in het programma Masterchef Holland.

Ottolenghi verklapt een geheim

Ondanks zijn drukke bezigheden maakt Ottolenghi tijd voor een kort gesprek

Op de kiek met de chefs: Ottolenghi en Scully

Op de kiek met de chefs: Yotam Ottolenghi en Ramael Scully

Signed by Yotam, Ramael & Joris!

Signed by Yotam, Ramael & Joris!

Knisperende koriander

Vanavond begin ik aan mijn eerste recept. Het staat op pagina 17: de onovertroffen Burrata. In NOPI Londen proefde ik het met miyagawa, korianderzaadjes en witte balsamico. Vandaag uit het NOPI kookboek probeer ik de variant met bloedsinaasappel, lavendelhoning en korianderzaadjes. Krijg nu al trek!

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

NOPI te koop via Bol.com

Mijn blog over NOPI Londen
Mijn blog over Margot Janse in RIJKS®