Importeur Walraven-Sax laat pers en andere genodigden kennismaken met de verhalen en de wijnen van Orin Swift tijdens een goed georganiseerd diner bij Lars Amsterdam (1 ster Michelin). Een winemakers dinner met de iconische wijnen van Orin Swift waarbij niemand minder dan Edouard Baijot, Master of Wine bij E&J Gallo, ons meeneemt in het verhaal van dit bijzondere wijnhuis. Karel de Boer* is erbij voor ANNE-WIES.NL

Storytelling…een steeds vaker gebruikt woord in de wijnwereld. Een product kan nog zo mooi zijn, er hoort ook een goed verhaal bij, zo is de gedachte. Meestal gaan deze verhalen over de (familie)historie van een wijnhuis, waar komen ze vandaan, wat hebben ze meegemaakt en niet onbelangrijk: het verhaal van de wijngaard. Wat zijn de specifieke factoren, bodem, microklimaat etc. wat deze wijngaard en daarmee de wijn zo uniek maakt.

Eerst een verhaal, dan de wijn

Orin Swift ademt storytelling, alleen draaien zij de filosofie 180 graden om. ‘We make wine about stories, not stories about wine.’ Oftewel: eerst een verhaal, daarna de wijn. En waar die wijn vandaan komt, wat voor wijngaarden dat zijn (ook al zijn dat soms ‘grote’ wijngaarden), daar gaat het niet persé om. Elke fles heeft een eigen label, een eigen naam en een eigen wijn. Deze vertellen een verhaal. Vaak is de wijn gebaseerd op het idee van het label of de naam. Een mooi artistiek uitgangspunt.

Orin Swift is een merk uit Californië. De eerste oogst was in 1998. Sinds 2016 valt het merk binnen het Luxury Portfolio van wijngigant E.J. Gallo. Het geeft ze de ruimte om hun creatieve wijnen te componeren uit een groot aanbod van wijngaarden, verspreid over Californië. Ondanks de grote beschikbaarheid van druivenmateriaal maakt Orin Swift alleen maar high-end wijnen in een zeer beperkte oplage.

De enige witte wijn die we proeven is de ‘Mannequin’. Chardonnay met een likje viognier. Elk jaar wordt er een klein deel andere druiven gebruikt, welk ras is afhankelijk van het oogstjaar.  De wijn is houtgerijpt, voluptueus en een tikkeltje alcoholisch. Hoewel men zelf aangeeft gebruik te maken van wijngaarden uit koelere klimaten blijft het met 15% alcohol een fors glas wijn.

Orin Swift compilatie

Palermo en Papillon

Bij de twee gerechten die volgen proeven we elk twee rode wijnen. ‘Palermo’ met een indrukwekkend label waarop een soort gemummificeerde priester wordt afgebeeld in catacomben in Palermo. Een foto die wijnmaker Dave tegenkwam in National Geographic. De wijn is een mooie afspiegeling van Napa Cabernet Sauvignon (met een klein beetje Petite Syrah).
De wijn ernaast is de ‘Papillon’ 2018; een echte Bordeauxblend van cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot en malbec. Deze wijn is mooi intens en complex. In eerste instantie mijn favoriet. Maar wanneer het gerecht erbij komt blijken de iets verfijndere, toegankelijke smaken van de ‘Palermo’ beter te passen bij de perfect klaargemaakte zwezerik.

Abstract en Machete

Bij een heerlijke gang met eend in de hoofdrol proeven we ‘Abstract’; een wijn met grenache in de hoofdrol. Het label is een collage van vele verschillende foto’s. Een mooi een-tweetje naar de compositie van deze wijn, die is samengesteld uit de oogst afkomstig van meer dan 100 verschillende percelen verspreid over Californië. De ‘Machete’ die we ernaast proeven heeft meer concentratie, meer body en heeft petite syrah in de hoofdrol. Vol en kruidig.

8 jaar Zinfandel

Ook bij het dessert met chocolade wordt nog een wijn gepresenteerd. Geen zoete wijn, maar een gulle Zinfandel met de naam ‘8 years in the desert’. Hier ook weer een wijn met een mooi verhaal. Ooit gestart met zinfandel werd het merk ‘The Prisoner’ gecreëerd. Toen dit zo’n succes was werd het merk in 2008 verkocht met de afspraak dat dat Orin Swift de komende 8 jaar geen Zinfandel meer zou maken. Toen het in 2016 weer mogelijk was om met zinfandel te werken, werd het volgende idee uitgewerkt: de komende 8 jaar Zinfandel maken en daarna weer stoppen. Wij proeven de 4e jaargang. Hierna nog 4 oogstjaren te gaan en dan zal deze wijn weer van het toneel verdwijnen…

Alles bij elkaar een bijzondere avond met mooie verhalen,
artistieke etiketten en prachtige gerechten.

Importeur: www.walravensax.nl
Foto credits: @francesstefanie

*Karel de Boer is Register Vinoloog van de Wijnacademie en in het bezit van het diploma WSET Level 3. Met zijn bedrijf www.bureauvino.nl wijst hij je met plezier de weg in de bijzondere en diverse wereld van wijn

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#Karel