Morgen gaat het voor Oranje gebeuren in Leipzig: de EK voetbalmatch tegen Frankrijk. Wordt spannend, maar wat weet je eigenlijk over Leipzig? Ik was er een paar jaar geleden en was zeer verrast. Wat een leuke stad is dat! Lees maar even mee. Mijn verslag van toen…

Hoe leuk blijkt LEIPZIG! Leipzig: ik had me er niets van voorgesteld. Of erger nog: een saaie betonblokken stad. Wij zijn er maar één dag. En dat blijkt veel te kort! Want wat leuk is het daar! Cultuur, historie en hippe wijken….. je vindt het er allemaal. Teveel om in één dag te beleven. Mijn tips gaan dus vergezeld van tips van locals en ervarings-deskundigen. Geniet ervan!

Leipzig Augustusplatz

Leipzig, Augustusplatz

Leipzig in het kort

‘Klein Berlijn’, zo wordt Leipzig wel omschreven. ‘Net zo hip, met een bijzondere historie maar niet zo druk en gemoedelijker’. Daar kan ik me in vinden. De binnenstad van Leipzig is gemoedelijk en autovrij. Het gebied beslaat zo’n 600 x 800 m. en is dus makkelijk te belopen. Je vindt er talloze terrasjes,  leuke winkeltjes, verrassende passages en grote winkelcentra. Maar weet je dat 17% van Leipzig ook nog eens GROEN is? Je kunt in Leipzig dus heerlijk wandelen en picknicken in de vele groene stroken en parken. Of romantisch een bootje pakken en varen over de rivier de Pleiße die door Leipzig stroomt.

Leipzig park

Leipzig tip 1: Leipzig by bus

De stad Leipzig is opgedeeld in verschillende wijken. Op Cityzapp vind je een mooie uiteenzetting. Welke wijk jouw voorkeur heeft bepaal je makkelijk door een stadsbustour te boeken. Je kunt dan snel even (1,5 uur) de sfeer van groter Leipzig op snuiven. Om je heen kijkend weet je welke wijk je aanspreekt, welk monomunt of museum je wilt gaan bezoeken, welke straten of terrasjes je niet wilt missen etc. En je leert in korte tijd veel over de stad. Over het belang van Leipzig als handelsstad (ontstaan door de ligging, aan twee kruisende handelsroutes) en over de monumenten en kerken voor, tijdens en na het communistische bewind.

Leipzig stadsrondvaartbus

Met de ‘Stadtrundfahrt’ bus zie je in vogelvlucht Leipzig aan je voorbijgaan.

Leipzig oud gebouw

Veel contrasten in de diverse wijken

Leipzig graffity

Leipzig monument

Het ‘Völkerschlachtdenkmal’ is een kolossaal oorlogsmonument in het Duitse Leipzig. Het werd aan het begin van de twintigste eeuw opgericht ter herdenking van de Slag bij Leipzig in 1813 (Wikipedia)

Leipzig zomerstrand

Leipzig: het zomerstrand op het terrein van de voormalige Messe

Leipzig tip 2: hotel buiten het centrum

Hotels te over in Leipzig. Wij kozen voor een hotel buiten het centrum, in de wijk Plagwitz, en dat beviel ons prima.Het leuke aan een hotel buiten het centrum: je verlaat dat centrum eens! Hotel McDreams kun je het best beschrijven als een hotel met “compacte comfort”.  Inpandige parkeergarage en Strassenbahn 3 (tram) echt vóór de deur waarmee je in no-time in het centrum bent. Superlekkere bedden en, omdat onze kamer aan de achterzijde lag, heerlijk rustig met uitzicht op een grote daktuin. Aan de overkant een bakker waar je ’s ochtends je ontbijtje kunt scoren, maar met de genoemde lijn 3 ben je in een kwartiertje in het centrum waar ontbijtzaakjes te over zijn. In de buurt zijn ook veel restaurantjes. Wij kozen voor Patio del Sol, een Spaans restaurant, op vier minuten lopen van ons hotel. Aanraders daar zijn de pintxo’s en tapas. De Paëlla was goed gevuld, maar de smaak viel me een beetje tegen. Tja, ik had dan ook onlangs van een authentieke Paëlla Valenciana genoten in de heerlijke stad Valencia.

Leipzig tip 3: Augustiner am Markt

Een bezoekje aan de Markt in de binnenstad met het prachtige oude Raadhuis kun je natuurlijk niet overslaan. Sinds 1909 is hier het Stadtgeschichtliches Museum gevestigd, een van de grootste cultuurhistorische musea. Als je uitgekeken- en geshopt bent kun je bij Augustiner am Markt genieten van traditionele Duitse gerechten als ‘Thüringer Rostbratwurst’, ‘Currywurst mit Pommes frites’, ‘Wiener Schnitzel’ en ‘Hinterhaxe vom Schweineschinken’. En natuurlijk van bier. Veel bier. Maar ook een leuke Riesling sekt en verschillende Duitse wijnen per glas staan op de kaart.

Leipzig markt

Hinterhaxe vom Schweineschinken

Hinterhaxe vom Schweineschinken met een krokant gebakken korst

Leipzig tip 4: luxe wijnbar

Tijd om een wijnbaar te zoeken (en vinden!) had ik niet in die ene dag. Maar wijnschrijver en ‘vinpressiononist’  Hubrecht Duijker  ontdekte 1770, een wijnbar die ‘Mehr als Wein’ serveert. Lees hier het verslag op zijn website.

Leipzig tip 5: restaurant Drogerie

Op haar website schrijft Carla van Schelven over haar restaurant ervaringen. Zo ook over restaurant Drogerie in Leipzig. Lees hier het verslag op haar website. 

En ook nog deze 5 leuke tips voor Leipzig:

De oude katoenfabriek Spinnerei, de Karl-Liebknecht-Straße met zijn leuke winkeltjes, terrasjes en street-art, een fiets huren via Nextbike, het Mendelssohnhaus bezoeken, de Fleischerei en andere hidden spots ontdekken… allemaal redenen on nog eens terug te gaan naar Leipzig!

Leipzig paraplu's

Trendy terras bij een ijssalon op de Augustusplatz

Leipzig Konditorei

Veel leuke terrassen in de binnenstad

n het Mendelssohn-Haus luisteren naar muziek van dirigent Kurt Masur Leipzig

In het Mendelssohn-Haus luisteren naar muziek van dirigent Kurt Masur

LINKS:

Meer tips en hotels in Leipzig? Check deze pagina van Booking.com

🍇🍷🍴Wil je geen enkele hotspot of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier ✏️in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!