Orange Wines, je kunt er niet meer omheen. In wijnland is de trend al een tijdje gaande en dit type wijnen zie je steeds vaker in winkels, wijnbars en restaurants. Ook HEMA heeft nu een Orange Wine toegevoegd aan het assortiment. Die is niet alleen ORANGE, maar ook NATURAL, VEGAN en… LEKKER? 

Wat is eigenlijk Orange Wine?

Bij de productie van witte wijn worden de (meestal witte) druiven direct uitgeperst en het (kleurloze) sap vergist tot een witte wijn. Bij rode wijn fermenteren de (donkere) schillen mee waardoor de wijn zijn rode kleur krijgt. Kort gezegd wordt een Orange wijn gemaakt van witte druiven waarbij de productiemethode van rode wijn wordt toegepast. Dit betekent dat de schillen van de witte druiven tijdens de fermentatie meegisten. Dit geeft de witte wijn meer kleur, donkergeel tot soms knal-oranje. Daarnaast heeft de wijn vaak meer structuur en complexiteit dan je zou verwachten van een witte wijn.

Bij rode wijn wordt het druivensap juist met de schilletjes erbij vergist om de wijn de rode kleur, smaak, structuur en tannines mee te geven. Door dit ook bij witte druiven toe te passen, ontstaat er een witte wijn met een oranje gloed.

Orange wines

Orange Natural Wine uit…

De Orange Wine die HEMA heeft opgenomen komt van Cramele Recas uit wijnland Roemenië. Een oud wijnland, maar pas na de val van het communistische regime wordt er de laatste 20 jaar geïnvesteerd in kwaliteit in plaats van kwantiteit. En dat merk je bij deze wijn. De Orange Natural Wine is een blend van chardonnay, feteasca alba, sauvignon blanc en tamaioasa romaneasca en wordt op 100% natuurlijk wijze gemaakt. Hij is spontaan vergist, ongefilterd, ongeklaard en er is geen sulfiet toegevoegd. Daarnaast is hij ook nog eens geschikt voor veganisten, omdat er tijdens het maakproces geen dierlijke producten zijn gebruikt.

Maar… is hij ook lekker?

We nemen de proef op de som. De kleur van de Orange Wine is niet helemaal ‘orange’, maar meer donkergeel. In de neus is de wijn bloemig, heeft hij iets snoeperigs, maar vooral veel abrikoos. In de mond komt dat terug naast grapefruit en lemon zest. De wijn heeft meer structuur dan je van een witte wijn verwacht. Een tikje ‘stroef’ in de aangename zin des woords. In de afdronk fris met een prettig bittertje. Wij dronken hem eerst ‘solo’, wat al goed beviel, maar bij de sushi erna kwam hij ook heel goed tot zijn recht!

 

De Orange Natural Wine is tijdelijk verkrijgbaar bij HEMA winkels en op www.hema.nl/wijn voor €7,50 (dus op=op)

Meer weten over Orange Wines op Anne-Wies.NL? Lees dan dit over een bijzondere wijn-spijs avond met Georgische Orange Wines.

Meer weten over Orange Wines? Dan is dit boek een aanrader!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!