Het Spaans Verkeersbureau in Den Haag organiseerde i.s.m. de Stichting Eeuw van Toerisme en Kunst van Castilla y León een presentatie over de toeristische mogelijkheden in de Spaanse regio Castilla y León. Plaats van handeling: het Instituto Cervantes in Utrecht. Caroline Cocheret* was erbij voor Anne-Wies.NL

Castilla y León is de grootste autonome regio van Spanje en ligt in het noordwesten van Spanje. De regio is onderverdeeld in 9 provincies met elk hun eigen specialiteiten: Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid en Zamora. Castilly y León Wikipedia

Je kunt er heerlijk wandelen in de ongerepte natuur, relaxen in een van de spa resorts, genieten van kunst en cultuur maar natuurlijk ook van… wijn en gastronomie!

Castilla y leon cultuur ANNE-WIES.NL

Castilla y León als wijnregio

Als wijnregio kent Castilla y León verschillende herkomstbenamingen. De grootste is de Vino de la Tierra de León. Een wijn met deze herkomstbenaming op het etiket mogen uit de hele Castilla y León regio komen. Er mogen niet alleen lokale druivenrassen zoals tempranillo of de minder bekende prieto picudo of albarin blanco voor worden worden gebruikt, maar ook internationale, zoals onder meer chardonnay, pinot noir en syrah.

DO Ribera del Duero
DO Ribera del Duero is een zeer interessante regio voor rode wijnen van tinta del país of tinto fino, de lokale namen voor tempranillo. Sinds kort geldt de DO ook voor wit van de albillo mayor druif, maar daar wordt slechts heel weinig van geproduceerd. Je kent Ribera del Duero vast van de top wijnbedrijven Vega Sicilia en Aalto.

Ribera del Duero Castilla ANNE-WIES.NL

DO Rueda
Een DO vooral bekend om de witte wijnen van (voornamelijk) verdejo en sauvignon blanc. Sinds 2008 geldt de DO ook voor rood en rosé maar die vind je hier maar mondjesmaat.

Castilla y Leon Rueda compilatie

DO Bierzo
Met zijn gematigder klimaat is Bierzo geschikt voor zowel witte wijnen van godello en dona blanca als voor rode wijnen die voor 75% uit mencia moeten bestaan.

Castilla y Leon Bierzo ANNE-WIES.NL 2

DO Toro
Een DO Toro staat voor voor krachtige, volle rode wijnen van tinto de toro (tempranillo), veelal van heel oude wijnstokken.

DO Cigales
Een DO die vooral bekend staat om haar rosé’s, hier ook vaak genoemd ‘Clarete’.

Toro Cigales Clarete ANNE-WIES.NL

Enkele wellicht minder bekende herkomstbenamingen in Castilla y León:

DO Arribes 
De DO Arribes ligt tegen de grens met Portugal, in het uiterste westen van de provincies Zamora en Salamanca. Je vindt er wijnen van de autochtone druivenrassen juan garcía en bruñal. Meer over deze DO op deze website lees je hier.

DOP Sierra de Salamanca
De DO Sierra de Salamanca vindt je in het uiterste zuidelijke puntje van Castilla y León. Paradepaardje: de druif rufete. Meer over deze bijzondere DO en de wijnen lees je hier.

Rufete Brunal Juan Garcia ANNE-WIES.NL

 

Castilla y León, top voor wijntoerisme

Voor deze hele wijnregio geldt dat het klimaat behoorlijk extreem is met koude winters en hete droge zomers, een klimaat dat bijdraagt aan een grote concentratie in de wijnen die er vandaan komen. Het gebied is uitermate geschikt voor wijntoerisme met zijn veelzijdigheid en verschillende wijnstijlen, zowel modern als heel traditioneel, en van eenvoudig wit tot enorme complexe en geconcentreerde rode wijnen. En niet te vergeten de heerlijke hapjes en gerechten waarvan je bij de wijnen kunt genieten!

Castilla y Leon food ANNE-WIES.NL

 

Tips voor een fijne vakantie in Castilla y León kun je vinden op turismocastillayleon.com/en

Foto’s © en tekst: Anne-Wies van Oosten

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline.

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook